Zabavno sagorijevanje kalorija

 

Sve je lakše uz ples, naročito gubitak viška kilograma.

 

Autor: M. Simić

 

Tokom protekle dvije decenije zumba je stekla svoje poklonike u čak 186 zemalja na svijetu, a broj registrovanih aktivnih vježbača je prije četiri godine bio veći od 14 miliona i još uvijek se uvećava. Svoju planetarnu popularnost ovaj vid rekreacije duguje zabavnoj kombinaciji plesnih pokreta i latino ritmova. Međutim, ništa manje značajan nije ni zdravstveni efekat zumbe, uz poseban naglasak na efikasnu regulaciju viška tjelesne mase.

 

Kako je počela zumba epidemija?

Kolumbijski igrač i koreograf Alberto Beto Perez je, sada već daleke 1998. godine, zaboravio da ponese kasetu sa muzikom predviđenom za održavanje časa aerobika. Čas je morao da bude održan, a Perez je kod sebe imao samo kasetu sa snimljenim salsa i merenge ritmovima. Kada je pustio muziku, shvatio je i da mora pokretom da prati ritam, pa je počeo da ubacuje određene plesne elemente. Sve ovo je naišlo na dobar prijem kod prisutnih vježbača i Perez je ubrzo otkrio da je na dobrom putu. Prvobitno ime za novu vrstu fitnesa bilo je rumbasajz (kombinacija riječi rumba i džezersajz) međutim, ime zumba je zvučalo efektnije. Početkom novog milenijuma udružio se sa još dvojicom partnera i uskoro su počeli veoma uspješno da prodaju zumba kurseve snimljene na DVD formatu. Zaštitili su ime i program, tako da je za držanje zumba treninga neophodno da imate njihovu zvaničnu licencu.

 

Četiri ritma, šesnaest koraka, deset nivoa

Najčešće su prisutna četiri osnovna ritma: salsa, merenge, regeton i kumbia, mada se vježba i uz ostale latino ritmove. Zumba koreografije sastavljene su od kombinacija nekih od šesnaest osnovnih plesnih koraka. Svaki od osnovnih ritmova ima četiri osnovna koraka. Treninzi se odvijaju na deset različitih nivoa prilagođenih različitim starosnim grupama vježbača i njihovoj fizičkoj spremnosti.

Zumba Gold je program namijenjen početnicima i starijim licima koji vježbaju. Kombinacija step aerobika i zumba plesa čini Zumba Step program za jačanje donjeg dijela tijela. Zumba Toning predstavlja kombinaciju kardio treninga i treninga snage i doprinosi jačanju svih mišićnih grupa. Aqua Zumba je skup vježbi koje se odvijaju u bazenu, a pokreti su istovjetni Zumba Fitness programu. Zumba in the Circuit treninzi traju 30 minuta tokom kojih se izvode vježbe snage u tačno određenim intervalima. Za vježbače starosti od 7 do 11 godina spremljeni su Zumba Kids i Zumba Kids Jr. programi. Starijoj populaciji je posebno prilagođen Zumba Gold Toning sistem vježbi, koji doprinosi njihovom boljem držanju, mobilnosti i poboljšanju koordinacije. Zumba Sentao je usredsređen na vježbe koje koriste sopstvenu težinu za jačanje tijela. Prije tri godine je lansiran i Strong by Zumba program treninga visokog intenziteta. Za one najmlađe, uzrasta od 0 do 3 godine kreiran je Zumbini program vježbica. Plate by Zumba nudi svim zainteresovanima savjete za zdravu ishranu.

 

Zdravstvene dobrobiti

Poslije zumba treninga jednostavno ne možete a da ne budete nasmijani uprkos eventualnoj upali mišića. Poboljšanje opšteg tonusa organizma, pravilno držanje, bolja koordinacija pokreta, fleksibilnost i angažovanje svih mišićnih grupa, uz posebno dobar učinak na stanje kardiovaskularnog sistema, evidentne su prednosti ovog načina vježbanja. Kada na to dodamo sagorijevanje masnih naslaga, dobijamo kompletnu sliku o opravdanosti odlaska na čas zumbe. Šta čekate?