U slavu života

Autor: S. Stamenković

Leptirići u stomaku, zanesenost, euforija, optimizam, poletnost… Znaci koji nas odaju. Ljubav je osjećanje koje se ne može porediti ni sa jednim drugim. I zato nam nije potreban poseban datum u godini, ljubav treba slaviti svakog dana

“Ljubav nema godine, ona se uvijek rađa.” – Blez Paskal

Ljubav se može osjetiti u vazduhu, uloviti u neizgovorenom, oslušnuti u prećutanom, odgonetnuti u pogledu, spoznati na usnama. Prati nas cijeli život. Zaljubljuju se djeca u vrtićima, mladi, odrasli i zreli ljudi, bake i djedovi u staračkim domovima. Kada se zaljubimo, čini nam se da nam se otvara potpuno novi svijet. Nekada je samo pogled, glas ili slučajan dodir dovoljan da izazove bujicu osjećanja. Ne, neće potopiti leptiriće koji nas pohode zajedno sa emocijama, ali će nam uzburkati i misli i srce i mozak i tijelo. Da nam ljubav čini čuda, dokazali su i naučnici. Ali bez obzira na naučne činjenice o buri koju zaljubljenost sa sobom donosi, imajte na umu da je biti voljen i voljeti jedna od najvećih privilegija, a da je ljubav najljepše i najpotpunije osjećanje.

“Suština ljubavi je kada se čovjek zaljubi bez razloga i želje. Nešto što ne može predvidjeti.” – Haruki Murakami

Kad nekog iskreno volimo onda je to svim srcem. Ili bar tako kažemo, ali nas nauka demantuje jer je dokazano da ljubav dolazi iz mozga. Ljekari su uspjeli da mapiraju hemijske promjene koje se u mozgu dešavaju na početku zaljubljivanja. Da li se i vama učinilo da se prvih nedjelja zaljubljivanja osjećate gotovo zavisni od ljubavi? To nije slučajno jer hormoni adrenalin, dopamin i oksitocin, koje mozak luči u nenormalnim količinama, utiču na neurološke receptore, pa smo euforčni i “opijeni ljubavlju”. Prepuni smo energije i elana, spremni da osvojimo svijet. U stvari, prvo srce voljene osobe, pa sve ostalo. Kada mozak počne da luči oksitocin postajemo hrabriji i samopouzdaniji. Na samu pomisao na voljenu osobu znoje nam se dlanovi, puls ubrzava, srce brže lupa. To je zasluga pojačanog lučenja adrenalina. Skeniranja mozga zaljubljenih osoba dok gledaju fotografiju partnera pokazuju da se deaktivira frontalni korteks što smanjuje sposobnosti za kritiku i sumnju. Gase se i dijelovi mozga koji upravljaju strahom i negativnim emocijama. Otud to osjećanje da smo spremni da sve stavimo na kocku zbog ljubavi.

Dan zaljubljenih

Širom svijeta se 14. februara proslavlja Dan zaljubljenih. Toga dana parovi razmjenjuju nježne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, a svake godine oko četiri miliona parova svoju ljubav ozvaniči vjeridbom.

Međutim, katolički i pravoslavni svijet ne proslavljaju istog sveca. Dok se na zapadu proslavlja Sveti Valentin koji je u 3. vijeku tajno vjenčavao rimske legionare sa voljenim ženama uprkos zabranama, pravoslavci proslavljaju Svetog Trifuna – Dan ljubavi i vina. Koji god praznik da proslavljate, slavite ljubav svakog dana!

“Nezrela ljubav kaže: Volim te jer te trebam. Zrela ljubav kaže: Trebam te jer te volim.” – Erih From

Čak i u poznim godinama dešava nam se da pobrkamo zaljubljenost i ljubav. Zaljubljenost je zasnovana na našoj opčinjenosti drugom osobom i ne traje dugo, tek koliko je potrebno da ispare mjehurići iz koktela uzburkanih hormona i leptirići iz stomaka. Ljubav je trajna. Kada se probudite iz zanesenosti i u pravom svijetlu sagledate osobu sa kojom ste, i kada želite da rastete i napredujete zajedno, i da se međusobno motivišete i podržavate, i volite. To je to.