Lijepo, toplo, udobno

 

Naši modni izbori oslikavaju naše stavove, a čak iako smo sputani strogim pravilima poslovnog oblačenja, još uvijek je moguće pronaći način za iskazivanje sopstvene individualnosti.

 

Autor: M. Đokić

 

Zimski period nam uvijek donosi dodatne izazove kada je izbor odjeće u pitanju. Potrebno je da napravimo kombinaciju koja će biti dovoljno topla, a sa druge strane ne želimo da izgledamo kao istraživači Arktika koji upravo kreću u polarnu noć. Dodatno otežavajuću okolnost predstavljaju i ćudljive vremenske prilike koje nam na svakih nekoliko dana vraćaju toplije dane upravo u trenutku kada pomislimo da smo definitivno zakoračili u zimu. Međutim, uz malo kreativnosti i savjete modnih eksperata moguće je održati korak sa modnim trendovima za zimu 2019/2020, a uz to zadržati i elegantnu siluetu.

 

Čizma glavu čuva

Kao što stara narodna mudrost kaže, obuća je veoma važan, ako ne i najvažniji dio zimske garderobe. Izbor obuće za zimu predstavlja temu o kojoj je moguće pisati stranice i stranice teksta. Zato ćemo pokušati da u kratkim crtama damo nekoliko osnovnih savjeta, uz pregled aktuelnih trendova za ovu sezonu. Najjednostavnije rješenje za dane sa snijegom i neprijatnom smjesom koju pahulje prave sa posutom soli i gradskom prljavštinom jesu gumene čizme. Kada stignete na posao, lijepo se preobujete u elegantne cipelice i svi budu zadovoljni. Ipak, ovo nije baš popularno rješenje, tako da bi za takve dane onda trebalo birati duboku obuću od vodootpornih materijala koja se lako čisti vlažnim maramicama. Ovaj tip cipela je obično napravljen od materijala koji dišu, tako da boravak u zatvorenim prostorijama neće biti neugodan. Inače je kombinacija hajking i kombat obuće bila jedan od dominantnih stilova na revijama koje su predstavljale kolekcije za ovu sezonu. Kvalitetna kožna obuća nikada ne izlazi iz mode, a da biste bili sasvim sigurni da ćete na odredište stići suhih stopala, morate je redovno održavati odgovarajućim sredstvima za njegu i impregnaciju.

 

Koža kao izbor

Ovaj materijal se na velika vrata vratio u glavne modne tokove. Bilo da uz kožne čizme kombinujete torbu od istog materijala, bilo da ste se riješili za kožni mantil, nećete pogriješiti. Kožne jakne su takođe u trendu, kao i one zimske varijante postavljene krznom. Ukoliko se ovaj odjevni predmet ne uklapa u vaš stil, još uvijek možete ostati na tom pravcu pomoću kožne suknje, pantalona ili prsluka. Modeli se kreću od klasičnih krojeva do rokerskih jakni, generalni pravac je takav da prate liniju tijela. Česta je kombinacija sa štrikanim predmetima, pa možda nije loše razmisliti o kupovini malo veće jakne, da bi bilo mjesta za sve slojeve ispod nje. Boje se kreću od standardne crne i braon do nevjerovatnih pastelnih nijansi, naročito kada su u pitanju predmeti izrađeni od imitacije kože.

 

Kaputi sa stavom

Vrijeme klasičnih crnih kaputa je prošlo mada to ne znači da treba da se odreknete onih koje već posjedujete. Njih možete osvježiti pažljivim izborom modnih dodataka ili tako što ćete dodati neki neočekivani detalj poput perja, koje je prosto nezaobilazno ove zime. Kaputi koji su najviše privlačili pažnju na revijama bili su produženi, smjelih boja, ponekad i sa različitim printovima. Savršeno se uklapaju u filozofiju slojevitog oblačenja, a možete ih nositi preko haljina, kombinacija džinsa i sakoa, odijela ili jednostavno sparenih joga pantalona i džempera.

 

Neprolazna čar pletene mekoće

Šalovi, ogrtači, rukavice, haljine i svi ostali predmeti štrikani od vune, pružaju neponovljivi osjećaj topline i mekoće, koji čini da poželimo da zima nikada ne prođe. I ovdje preovlađuju monohromatske kombinacije mada je sasvim trendi i kombinacija dvije nijanse iste boje. Umetnuti paterni u drugoj boji su, takođe, dozvoljeno sredstvo za postizanje grafičke dinamičnosti, sve dok ostaju diskretni. Sezona praznika tradicionalno donosi klasične šare sa irvasima i sličnim umijećima vještih pletilja, to je nešto protiv čega se ne možete boriti. Ako dobijete takav džemper na poklon, najbolje bi bilo da ga nosite, makar u prisustvu osobe koja vam ga je poklonila.

 

Krojeno po vašoj mjeri

Još jedan od trendova koji je u porastu jeste povratak povjerenja u krojačke radnje. Ukoliko ste dovoljno disciplinovani da ne podliježete iskušenjima zimske trpeze, pa je vaša silueta standardno elegantna iz sezone u sezonu, onda je pravo vrijeme za investiciju u nekoliko odjevnih predmeta koji nikada ne izlaze iz mode. Uz nekoliko dobro skrojenih vunenih pantalona potreban vam je bar jedan blejzer, po mogućnosti sa kaišem kojim ćete ga strukirati u skladu sa aktuelnim modnim zahtjevima. Kombinujte to sa klasičnom bijelom košuljom i opremljeni ste za svečane zimske prilike na duže vremenske staze. Dodajte tome i sve one novosti iz okoline koje ćete saznati tokom proba u krojačkoj radnji, pa procijenite da li vam se ovo isplati ili ne.

 

Čupavo, krzneno, ćebasto

Poseban pravac koji ima dosta poklonika čine zimske jakne napravljene tako da njihov čupavi dio bude okrenut prema spoljnoj strani. Budući da su u pitanju materijali vještačkog porijekla, moguće ih je vidjeti u apsolutno svim zamislivim bojama i dezenima, od imitacije pravog krzna do vrišteće ružičaste koja čini da povjerujemo kako su se devedesete zaista vratile. Popularni su i proizvodi od ćebastih materijala (fleece, polar…), a nerijetko smo imali priliku da se sretnemo i sa kombinacijom ovih stilova. Iako je ova moda više namijenjena urbanoj mlađoj populaciji, pojedini slični komadi su svoj put probili i do revija visoke mode.

 

Torbe i torbice

Minijaturne verzije vaših omiljenih torbi su ultimativni hit. Osim što su realno nepraktične zbog svoje male zapremine, one su takođe i apsolutno neodoljive, pa vam niko neće zamjeriti ako nabavite bar jednu (vjerovatno se nećete tu zaustaviti). Sa druge strane, iz devedesetih su se u današnji trenutak probile praktične vrećaste torbe koje definitivno dozvoljavaju da sa sobom ponesete sve što vam je potrebno, kao i ono što vam vjerovatno uopšte ne treba. Između ova dva pola stoji čitav niz prelijepih torbi, posebnu pažnju su nam privukle one kod kojih je ručka glavni estetski adut uslijed svoje neobične teksture.

Trake za glavu, kape i šeširi

Trake za glavu su dio paketa za ovu zimu, ali ako smatrate da vam je potrebno nešto toplije, slobodno se odlučite za šešir ili kapu. Na revijama smo vidjeli zaista mnoštvo prijedloga, od klasičnih fedora šešira, preko bucket i cloche šešira, do čupavih šubara nalik onima iz starih ruskih filmova. Vunene beanie kape se još uvijek dobro drže (ovo je možda i najbolje rješenje kada je funkcija grijanja glave u pitanju), a primjetan je povratak beretki na scenu, što cijelom izgledu daje romantičnu notu pariske zime.