Prirodna rješenja čestog problema

Vrijeme je da lagane kreme i losione zamijenimo masnijim i hranljivijim preparatima.

Autor: V. Marković

Dolazak hladnih dana pred našu kožu postavlja brojne izazove. Na sreću, postoje rješenja iz prirodne riznice koja mogu da nam pomognu.

Njega lica

Jedna supena kašika masnijeg jogurta pomiješana sa dvije kašike meda, prethodno otopljenog u posudi sa mlakom vodom, daje smjesu koju bi trebalo nanijeti na lice blagim pokretima i ostaviti je da djeluje 15 minuta. Masku uklonite mekanim, toplim, vlažnim peškirom. Izbjegavajte upotrebu šminke i preparata koji zatvaraju pore (komedogeno svojstvo). U danima kada temperatura padne ispod nultog podioka ne bi trebalo da lice mažete kremama koje sadrže vodu jer će mikrokristali leda doprinijeti oštećenju kože. Za njegu usana koristite balzame na bazi prirodnih ulja.

Njega tijela

Osjetljiva područja kao što su pete, laktovi, šake i stopala možete da njegujete domaćom kremom protiv ispucale kože. Nju je jednostavno spremiti, a počnite tako što ćete napraviti vodeno kupatilo za zagrijavanje pčelinjeg voska. U šerpu sa vodom stavite drugu manju šerpu i u njoj otopite dvije kašike voska na tihoj vatri (vodeni sloj između šerpi sprječava zagorijevanje). Zatim dodajte kašiku destilovane vode i pola šolje kakao maslaca. Sve promiješajte, skinite sa vatre i zatim postepeno dodajte četiri kašike kokosovog ulja i jednu kašiku maslinovog ulja uz lagano, ali konstantno miješanje. Kada se sve sjedini, prelijte u čistu teglicu i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi. Dobijenom kremom njegujte ispucala i oštećena mjesta.

Za one koji nemaju vremena i dara za samostalno pripremanje preparata za njegu, u apotekama postoji čitav niz proizvoda spremljenih na prirodnoj bazi. Žuti noćurak zauzima značajno mjesto na listi njihovih sastojaka, a o izboru mlijeka za tijelo i ostalih preparata za njegu koji će najviše odgovarati vašem tipu kože konsultujte se sa svojim farmaceutom.

Ja'Whaun Bentley Jersey