Promjena mliječnih zuba

autor: Dr V. Krkelić

Neophodno je redovno odlaziti na preglede kod stomatologa gdje će roditelji i djeca dobiti savjete i uputstva o održavanju higijene, o značaju pravilne ishrane i prevenciji

Zdravlje mliječnih zuba veoma je važno za pravilan rast i razvoj djeteta. Oboljeli mliječni zubi mogu dovesti do poremećaja u razvoju vilica, stalnih zuba, žvakanja, govora, što sve zajedno utiče na opšte zdravstveno stanje djeteta i njegov psihološki razvoj. Činjenica da se mliječni zubi mijenjaju ne treba da bude izgovor i opravdanje za njihovo zanemarivanje i prisustvo karijesa.

Važnost prvih zuba

Ako dođe do preranog gubitka mliječnih zuba susjedni zubi će se pomjerati u slobodan prostor, što će dovesti do poremećaja u nicanju stalnih zuba, krivljenja i tjeskobe. Također, mliječni zubi su u veoma bliskom odnosu sa klicama stalnih zuba, pa ukoliko se ne očuva njihovo zdravlje ili se ne poprave na vrijeme može doći do oštećenja stalnih zuba uslijed širenja infekcije.

Faktori koji dovode do oštećenja zuba kod djece najčešće su:

  • Nepravilna ishrana (noćno hranjenje, česti obroci, hrana bogata ugljikohidratima)
  • Nepravilno ili neredovno pranje zuba
  • Povrede zuba

Održavanje higijene i posjeta stomatologu

Vrijeme početka nicanja zuba je individualno, ali najčešće je sa 6 mjeseci. Već sa nicanjem prvih mliječnih zuba, u prvoj godini života, započinje se sa održavanjem higijene i posjetama stomatologu. Dijete obično do 2,5 godine ima prisutne sve mliječne zube, ukupno 20 zuba. Stalni zubi počinju da rastu oko 6. godine, počevši od prvog stalnog molara (šestice). Zatim se smjenjuju sekutići (jedinice, pa dvojke), između 6. i 9. godine. Premolari (četvorke i petice), kao i očnjaci (trojke) niču najčešće između 10. i 12. godine. Nicanje drugih molara (sedmica) obično se događa od 11. do 13. godine i poslednji treći molari (umnjaci) niču posle 17. godine.

Veoma je važno da roditelji shvate značaj zdravlja mliječnih zuba, jer kao što vidimo, oni su prisutni u ustima djeteta sve do dvanaeste, trinaeste godine. Najvažnije je djelovati preventivno i na vrijeme. Neophodno je redovno odlaziti na preglede kod stomatologa gdje će roditelji i djeca dobiti savjete i upustva o održavanju higijene, o značaju pravilne ishrane i prevenciji povreda (naročito kod djece koja se bave sportom). Preventivnim procedurama, kao što su fluorizacija zuba i zalivanje fisura, može se spriječiti nastanak karijesa. Ukoliko je karijes već prisutan, potrebno je sanirati i popraviti zube. Također, stomatolog prati rast i razvoj vilica i nicanje zuba i u skladu sa tim može se na vreme reagovati i ispraviti nepravilnosti zagrižaja i položaja zuba ukoliko postoje.