Jednostavni recepti za svakodnevnu njegu

 

Zimski dani donose dodatna iskušenja našim šakama, a posebno su ugroženi nokti. Zato im je potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

 

Autor: V. Marković

 

Nokti koji se listaju, koji su krti, lomljivi i bez sjaja, predstavljaju čestu pojavu tokom zimskih mjeseci. Hladnoća i vjetar, udruženi sa deterdžentima za sudove i ostalim negativnim faktorima najčešći su uzrok ovakvog stanja. Međutim, stanje naših noktiju može biti i pokazatelj našeg ukupnog zdravstvenog stanja, tako da je potrebno obavezno obratiti se svom ljekaru ukoliko se ovaj problem hronično pojavljuje.

Važno je raznovrsnim obrocima obezbijediti organizmu sve što mu je potrebno za pravilno funkcionisanje. Za dobro stanje naših noktiju odgovorni su vitamini B, C, D i E, kao i ostali nutritivni elementi poput sumpora, cinka, željeza, selena i kalcijuma. Uz konsultacije sa svojim ljekarom i farmaceutom manjak nutrijenata u ishrani možete da nadoknadite pomoću suplementacije.

 

Biljna ulja

Maslinovo ulje njeguje i hrani nokte, a takođe ih i hidrira. Nokte bi trebalo mazati ujutru i uveče, i već poslije dvije nedjelje ovakvog tretmana primijetićete pozitivno dejstvo ovog lako dostupnog sastojka za njegu. U ulje možete nakapati i malo svježeg limunovog soka (ovo važi za sva biljna ulja).

Ulje čajevca pored svojih efekata na ishranu i njegu noktiju ispoljava i izraženo antigljivično dejstvo, pa se njegova primjena savjetuje kod pojave onihomikoze (gljivične infekcije nokta).

Ricinusovo ulje vraća sjaj noktima. Možete ga koristiti u kombinaciji sa orahovim uljem, medom i maslinovim uljem. Ovu smjesu treba nanijeti uveče na nokte, zatim navući pamučne rukavice i ostaviti je da djeluje tokom noći.

Bademovo ulje brzo hidrira suhe i ispucale nokte. Trebalo bi ga koristiti nakon tuširanja i pranja ruku zato što se tada lakše upija. Ono ima i blagotvorno dejstvo na kožu oko noktiju.

Ulje sjemena bundeve možete pomiješati sa uljem koštica grožđa i jabukovim sirćetom. Ovu smjesu treba nanositi dva puta dnevno na nokte.

Desetak kapi lanenog ulja, pomiješanih sa kašikom maslinovog ulja, čine odličan preparat za njegu zanoktica.