Njegovana i na +40

autor: S. Stamenković

Njega kose ljeti podrazumijeva dobru zaštitu i hidrataciju. Nosite šešir, a zaboravite na fen

Njegovana kosa ukras je svake žene. Dok boja, dužina i frizura zavise od modnih trendova i ličnog  stila, održavanje i svakodnevna njega odraz su ličnog poimanja kulture življenja.

Kosa je ljeti izložena visokim temperaturama, suncu, vrućini, morskoj vodi ili hloru i suhom vazduhu i zato je treba zaštititi i pružiti joj odgovarajuću njegu.  Najjednostavnije rješenje, posebno za one sa tankom, osjetljivom dlakom, bilo bi nošenje šešira, marama ili kapa. Ako imate dugu ili poludugu kosu, vezujte je u punđu ili pletenicu, kako biste fizički zaštitili vlasi, jer su one na taj način manje izložene štetnim spoljašnjim uticajima. Za kratku kosu koja ne može da se veže, preostaje samo hemijska zaštita.

Njega kose ljeti podrazumijeva dobru zaštitu, hidrataciju i snabdijevanje vlasi hranljivim materijama. Nemojte koristiti agresivne preparate, lak za kosu, fen i presu, koji dodatno isušuju i oštećuju vlasi.

Pravila za ljetnju njegu kose

Izbjegavajte jake šampone preko ljeta, posebno ako je kosa već suha. Šamponi bez sulfata su idealni, jer sadrže blage sastojke.

Prije odlaska na odmor kosu ne treba farbati ni blanširati, ali je treba osvježiti šišanjem. Sunce i slana voda ako ste na moru, ili solarijum i hlor ako ljeto provodite u gradu, nepovoljno utiču na kosu. Postaje suva, krta, lomljiva, bez sjaja. Osnovno pravilo je da kosu operete nakon kupanja u morskoj vodi ili bazenu, kako biste spriječili isušivanje vlasi i cvjetanje vrhova. Ljeti je kosi potrebna dodatna hidratacija, koju će joj pružiti dobre maske, ulja ili dubinski tretmani.

Sunčevo zračenje može da oslabi strukturu vlasi i da ošteti kosu, pa se preporučuju proizvodi koji sadrže UV filtere. To su uglavnom ulja u obliku raspršivača, kao i šamponi i kreme za stilizovanje kose. Osim ovih preparata, na vlažnu kosu može da se nanese i maslinovo ulje koje njeguje i obnavlja vlasi. Izbjegavajte nanošenje ulja pri korijenu kose da se ne bi mastila.

Regenerator štiti kosu od štetnog uticaja UV zraka. Ako želite da vam sunce prirodno posvijetli pramenove, na te delove kose ne stavljajte regenerator. Oni će posvijetliti na suncu i kosa će imati prirodne pramenove.

Kosi možete da vratite sjaj i pomoću preparata koji su namenjeni za njegu kose poslije sunčanja, a mogu se naći u obliku spreja ili kreme.

Zdrava ishrana za zdravu kosu

Pobrinite se da ljeti unosite dovoljnu količinu vitamina C, E i beta karotena. Nutricionisti tvrde da kosa prekomjerno opada zbog nedostatka željeza u organizmu, da je tanka i lomljiva zbog manjka bakra, a da su kalcij, cink i silicij važni jer pomažu njen rast i poboljšavaju strukturu vezivnog tkiva. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, losos, špinat i jaja održavaju kosu zdravom, jakom i sjajnom. Blagotvorno djeluju i kajsije, jagode i grejpfrut, zbog velikog sadržaja antioksidanata.