Futrola od filca

 

Nakon hiljada i hiljada godina primjene filc je još uvijek materijal koji se upotrebljava svakodnevno u mnogim oblastima života.

 

autor: S. Sušić

 

Tehnika izrade filca je starija od tkanja i pletenja, a pored upotrebe u industrijske svrhe, ovaj materijal je veoma popularan kod dizajnera tekstila zbog svojih ekoloških svojstava, kao i zbog prilagodljivosti različitim kreativnim zamislima. Uz pomoć Ane Peregi, dizajnerke tekstila koja je poznata po izradi različitih kreativnih stvari od filca, uputićemo vas u osnove ove interesantne vještine. Ana Peregi je za ovu radionicu izradila futrolu za mobilni telefon, a pomoću tehnike mokrog filcanja moguće je napraviti šešir, torbicu, činiju i mnoge druge predmete. Uz malo vježbe i mnogo mašte ne postoji ništa što zamislite, a što nećete moći da napravite.

 

Kako početi?

Za postupak mokrog filcanja potrebni su nam: vunena vlakna, sapun, topla voda, pucketava folija, peškir ili stara krpa, mrežica ili til, folija za pakovanje (za kroj ili oblik). Vunena vlakna se ravnomjerno poredaju na neravnu stranu pucketave folije, najprije jedan sloj vertikalno usmjerenih vlakana, zatim sloj horizontalno usmjerenih. Vježbanjem ćete steći osjećaj za debljinu slojeva u zavisnosti od predmeta koji izrađujete. Zatim postaviti iskrojeni komad folije (koji odgovara obliku predmeta koji pravimo) i preko njega ponoviti postupak redanja vlakana. Krojeni dio bi na kraju trebalo da bude ušuškan i zarobljen između slojeva vune.

 

Vrijeme je za filcanje

Poredane slojeve vune prekriti tilom i nakvasiti vodom i sapunom. Vodu i sapun lagano utrljavati rukama. Pritisak dlanova i prstiju se postepeno pojačava, dok vuna pod uticajem trenja počinje da radi i da se skuplja oko iskrojene folije. Kada se materijal lijepo oblikuje prema kroju, napravi se otvor na futroli i izvadi se folija napolje. Ivice otvora se obrade trljanjem. Postupak se nastavlja tako što se futrola umota u pucketavu foliju, zatim u peškir i tako urolano se valja naprijed-nazad četrdeset puta. Zatim se razmota, okrene se za 90 stepeni, ponovo urola i ponovi se postupak valjanja. Ovaj postupak se ponavlja ukupno četiri puta, nakon svakog valjanja se futrola okrene za četvrtinu kruga, tako da na kraju bude ravnomjerno obrađena sa svih strana. Tokom ovog procesa po potrebi se dodaje topla voda sa sapunom u fazama između valjanja i umotavanja.

 

Konac djelo krasi

Kada smo zadovoljni glatkoćom napravljenog filca i postignutim oblikom, isperemo sapun hladnom vodom i ostavimo novonapravljeni predmet da se osuši. Zatim dodamo ukrasne detalje i uživamo u svojoj unikatnoj filcanoj futroli.

Ja'Whaun Bentley Jersey