Malo napora za mnogo koristi

 

Svako ko provodi dan sjedeći, dobro zna koliko tegoba ovakav način života donosi, od bolova u leđima do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 

Autor: M. Simić

 

Moderno doba je u svakodnevni rječnik uvelo pojmove poput sedentarnog načina života, hroničnog bola u leđima i okoštavanja vratnog dijela kičme. Iako je odavno poznato da pravilna, dobro uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost predstavljaju preduslov za očuvanje dobrog zdravlja, mnogi među nama još uvijek ne prihvataju zdraviji način života. Jedan od često navedenih razloga protiv vježbanja glasi nemam vremena. Mi vam u ovom broju donosimo nekoliko osnovnih vježbi koje je moguće uraditi tokom radnog vremena dok sjedimo ispred ekrana kompjutera, ili u slobodno vrijeme dok posmatramo televizijski program, mada bi korisnije bilo da to vrijeme ipak provedemo u šetnji. Ove vježbe je moguće raditi i nekoliko puta dnevno, što će dati bolji efekat u kraćem vremenskom razdoblju.

 

Vježbe za vratni dio kičme

Ispravite se u sjedećem položaju i spustite ruke na butine ispred stomaka, sa dlanovima preklopljenim i okrenutim prema gore. Lagano spustite glavu prema naprijed gurajući bradu prema grudima. Zatim podignite glavu lagano je zabacujući unazad. Nakon osam ponavljanja pređite na sljedeću vježbu. U istom stavu kao za prethodnu vježbu okrenite glavu prema lijevo i unazad, zatim to ponovite ka desnoj strani. Takođe uradite po osam ponavljanja na svaku stranu. Važno je da pogledom pratite pokret, nemojte zatvarati oči. Ove vježbe se rade lagano, bez naglih pokreta. Sam pokret treba da izvedete sa što većom amplitudom. Nakon nekoliko dana vježbanja primijetićete da se ta amplituda povećava.

 

Razmrdavanje ruku i ramena

Spojite šake sa ukrštenim prstima ispred sebe u visini grudne kosti. Lagano pravite kružne pokrete spojenim šakama, osam pute na jednu pa osam puta na drugu stranu, razmrdavajući ručne zglobove i vodeći računa da laktovi ostanu nepomični koliko je to moguće. Zatim ispružite spojene šake ispred sebe okrećući dlanove od sebe. Iz položaja u kome ste potpuno ispružili ruke ispred sebe podignite spojene šake iznad glave, sa dlanovima okrenutim prema gore i istegnite se maksimalno. I ovo ponovite osam puta. Zatim, spustite šake na butine ispred sebe, preklopite jednu preko druge i kružite ramenima prema naprijed osam puta. Ponovite isti broj kruženja i prema nazad.

 

Jačanje trbušnih mišića

Dok sjedite uspravljeni, odignite jedno stopalo oko 5 cm iznad poda. Zadržite je u tom položaju dok izbrojite do deset, zatim ponovite postupak sa drugom nogom. Uradite po osam ponavljanja sa svakom nogom.

 

Butine, listovi i skočni zglobovi

Dok sjedite, odignite pete od poda oslanjajući se na nožne prste, trudeći se da butine zadržite u paralelnom položaju. Ovu vježbu za listove i skočne zglobove radite u tri serije po dvanaest ponavljanja.

Butine možete ojačati tako što ćete stopala pomjeriti unazad dok sjedite tako da vrhovi prstiju budu iza zamišljene linije koja se pušta od koljena ka podu. Oslonite se na prste i stegnite mišiće butina i zadnjice kao da želite da ustanete. Nakon par sekundi ih naglo opustite, pa zatim ponovite cijeli proces. Ovu vježbu radite po osam ponavljanja.

 

Kretanje je nezamjenjivo

Vježbe koje radite u sjedećem položaju su svakako korisne, ali ništa ne može zamijeniti kretanje. Trudite se da koristite stepenice umjesto lifta. Tokom radnog vremena pravite češće pauze tokom kojih bi trebalo da ustanete i malo se razmrdate. Pauzu za obrok iskoristite tako što ćete, prije nego što pojedete zdravu užinu koju ste unaprijed spremili, prvo malo proš