Udobna i šik odjeća za spavanje

M. Joksimović

Od jednostavnih i strogih modela zakopčanih do grla, koji dobro pokrivaju tijelo, spavaćica je evoluirala u praktične, romantične i ekstravagantne varijante, koje modni kreatori lansiraju svake sezone, a ove godine nose se i verzije za ulicu, koje promoviše Viktorija Bekam

U carstvu pidžama, ili odjeće za noć i spavanje, spavaćica je neprikosnovena kraljica, koja se u muškoj varijanti tokom istorije nazivala „noćna košulja” i nosila u kombinaciji s noćnom kapom. Međutim, dok je muška verzija garderobe za odlazak u krevet od vrećaste „haljine” evoluirala u udobnu, dvodijelnu verziju sa nogavicama, najčešće na pruge, ženska spavaćica je postala pravi izazov za modne dizajnere.

Šik modeli

Izložba „Undressed: A Brief History Of Underwear”, koja je u londonskom muzeju „Victoria and Albert” trajala godinu dana (od aprila 2016. do marta 2017. godine) i imala ogroman broj posjetilaca, pokazala je kako su se spavaćice mijenjale tokom vremena, od ručno šivenih komada majke kraljice Viktorije do šik modela u kojima spavaju Kejt Mos i Kim Kardašijan. Istraživači donjeg veša tom prilikom su vodili i debate o tome zašto i kako su se spavaćice od svakodnevnih predmeta pretvorile i u glamurozne, minijaturne i nepraktične komade noćne odjeće, kao i kakve to uzročno-posljedične veze može da ima sa zdravljem i higijenom. Ono što niko nije objasnio jeste zašto se spavaćice uobičajeno kategorizuju kao „donji veš”, a ne nose se ispod odjeće.

Najnovija moda nošenja pidžama i spavaćica i za izlazak i na ulici, koju promoviše ekstravagantna Viktorija Bekam, briše granicu između odjeće za dan i noć, baš kao što je to nekad radila slavna Koko Šanel, odjevena samo u pidžamu s neizbježnim biserima. I premda se u svijetu mode ovakav preokret tretira kao inspirativni trend, „oslobađanje spavaćice”, i redizajn odjeće za spavaću sobu koji ističe ženstvenost u javnosti, zabrane nošenja noćne odjeće na javnom mjestu uopšte nisu rijetkost. Supermarket Tesco je u Velikoj Britaniji zabranio kupcima da ovako odjeveni ulaze u trgovine, a dablinsko Odjeljenje za socijalnu zaštitu objavilo je da klijenti u spavaćicama i pidžamama nose neprikladnu odjeću i da tako obučeni nisu poželjni.

Materijal i dizajn

U prošlosti, spavaćice su se šile kod kuće, i to od bijelog platna, ukrašavale vezom i bile dio djevojačke spreme, s tim što im je funkcija bila da pokriju tijelo i zaštite ga od hladnoće. I moral je imao važnu ulogu, diktirajući strogost. Na primjer, u viktorijansko doba smatralo se da konture ženskog tijela moraju da budu dobro pokrivene i sakrivene, da spavaćica mora da bude zatvorena i zakopčana do grla, a korištenje čipke se smatralo nepristojnim i nepriličnim za damu. Polovinom 19. vijeka na spavaćicama se pojavljuju dekoltei (ovalni, kvadratni ili u obliku slova „V”), rukavi su često nabrani, a otvori na prednjem i zadnjem dijelu ukrašavaju se vrpcama, ručno izrađenim dugmetima i čipkom. Početkom dvadesetog vijeka spavaćice počinju da prate i naglašavaju liniju tijela, postaju kraće, neke imaju i tanke bretele i satenske vrpce, a Koko Šanel promoviše i atraktivne pidžame za dame koje se mogu nositi i na plaži.

Bebi dol

Upotreba šivaćih mašina, kao i masovna proizvodnja konfekcijskih modela, unijela je u svijet spavaćica veliku raznovrsnost. Sašivene od mekih prirodnih tkanina, pamuka, lana, viskoze, flanela, satena i svile, ali i od poliestra i likre (što su manje zdrave varijante), spavaćice su u većini slučajeva sinonim za udobnu odjeću koja se nosi za spavanje. Dužina im varira, mogu da budu do poda, polovine listova, koljena, ali i sasvim kratke, kada se kombinuju sa kratkim „pantalonicama” i nazivaju „bebi dol”. Jedan takav bež model proslavila je Kim Besindžer u filmu Devet i po nedjelja (9½ Weeks) iz 1986. godine.

Na vrstu materijala (deblji ili tanji), kao i na dužinu, utiče i klima, godišnje doba, pa čak i to da li smo u gostima, na putovanju ili kod kuće. Spavaćice mogu biti jednobojne, najčešće pastelnih boja, ali i šarene, prugaste, tufnaste, karirane, sa cvjetnim, životinjskim i apstraktnim motivima, ponekad i sa šaljivim natpisima, printovima junaka iz stripova, filmova ili bajki. Dezena ima bezbroj, od oblačića, mjeseca, voća, povrća, kolačića, bombona i balona, do senzualnih i sportskih. Nekada se dizajniraju i sa dodatnim ukrasima, kragnama, paspulima, karnerima, dugmićima, vrpcama, lastišima, ali se generalno preporučuju jednostavnije varijante koje ne remete san i lako se održavaju.

Iako danas žene za spavanje koriste i trenerke, stare majice i muške pidžame, lijepo je i korisno u ormaru imati i ljetne i zimske spavaćice, ugodne za nošenje. U prijatnoj spavaćici se lijepo spava, ali i izgleda. Ona može da se kombinuje sa kućnim ogrtačem, papučama, pa čak i posteljinom. Navika nošenja spavaćice stiče se u djetinjstvu, a razvija tokom života, u skladu sa ličnošću i afinitetom za modu. Romantične žene obično biraju nježne varijante s bijelim vezom, a sportski tipovi udobne modele od makoa. Spavaćica danas ima za svačiji ukus i džep, pa ovu ženstvenu noćnu odjeću nikako ne treba zanemariti, već im treba posvetiti pažnju kakvu zaslužuju.