Njega i regeneracija kože

 

Nakon ljetnih mjeseci našoj koži je potrebna dodatna njega da bismo je oporavili i spremili za predstojeće hladnije dane.

Autor: V. Marković

Raznovrsna ishrana predstavlja osnovu za dobro stanje naše kože pa vitamin E, ili tokoferol, kako je često označen na pakovanjima kozmetičkih preparata, u organizam možemo unijeti kroz biljna ulja kao što su suncokretovo, kukuruzovo i ulje od pšeničnih klica. Ima ga u orašastim plodovima, proizvodima od integralnog brašna, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, paradajzu i patlidžanu. Nakon izloženosti dejstvu sunčevog zračenja, toplote i vjetra tokom ljetnih mjeseci, potrebna je i primjena ovog vitamina direktno na kožu pomoću različitih krema i ostalih kozmetičkih preparata. Vitamin E svojim antioksidantnim sposobnostima neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala na kožu i tako doprinosi njenom mladalačkom izgledu.

Njeguje, hrani i hidrira

Vitamin E djeluje pozitivno na sintezu kolagena čime ubrzava proces regeneracije kože. On takođe podstiče zacjeljivanje manjih oštećenja kože, umanjuje pojavu novih bora i pomaže pravilnom zarastanju ranica bez ožiljaka. U slučajevima kada je koži potrebna intenzivna hidratacija, kao kod izrazito suhe kože ili nakon sunčanja, vitamin E je nezamjenjiv. Pored hranljivog dejstva za kožu on utiče i na izbjeljivanje fleka nastalih uslijed dejstva nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Primjena preparata sa vitaminom E doprinosi umanjenju podočnjaka. Pozitivno dejstvo ovaj sastojak pokazuje i prilikom potrebe za dodatnom njegom usana (izloženost suncu, pojava herpesa).

Primjena uz oprez

Prije početka primjene preparata sa vitaminom E obavezno se konsultujte sa dermatologom i farmaceutom. U apotekama je dostupno ulje sa ovim sastojkom, koje mnogi koriste kao osnovu za izradu kozmetičkih preparata iz domaće radinosti. Međutim, ovaj sastojak kod nekih osoba može da dovede do neželjenih reakcija kao što je začepljenje pora. Uz konsultacije sa svojim farmaceutom sigurno ćete pronaći preparat koji odgovara vašem tipu kože.