Osmomartovsko darivanje

Autor: S. Stamenković

Ljubav, podrška i mali gestovi pažnje vrijedniji su od skupocjenih poklona. Osmislite originalne, unikatne darove ili iznenađenja koji će u emotivnom smislu biti neprocjenjiva

Ako sa savremenom ženom u čije je gene utkana viševjekovna borba za izjednačavanje prava jačeg i nježnijeg pola, uz to profesionalno afirmisanom, emotivno ispunjenom, samosvjesnom i samouvjerenom, započnete priču o osmomartovskom darivanju, razgovor će vrlo vjerovatno imati negativnu konotaciju o obesmišljavanju Dana žena i komercijalizaciji praznika. Međutim, koliko god da je ponosna na svoju karijeru i životne uspjehe, sigurno neće odoljeti pažnji i ljubavi. Poklanjati ne znači samo kupovati, jer u ozbiljnom odnosu darujemo svoje razumijevanje, interesovanja, brižnost, humor, vrijeme i ljubav. Dajemo sebe. A to svaka žena želi, bez obzira na godine, porijeklo, status.

“Davati samoga sebe je bolje nego samo davati”

Ovu misao Majke Tereze trebalo bi da imamo na umu kad god želimo da onima koje volimo uljepšamo dan, bez obzira na datum u kalendaru. Zagrljaj, osmijeh, nježna reč, pohvala, podrška, mali gestovi pažnje vrijedniji su od skupocjenih poklona. Ako ipak želite da se bar simbolično 8. mart razlikuje od drugih dana u godini, nemojte upadati u klišee, već osmislite originalne, unikatne darove ili iznenađenja. Možda oni neće koštati ništa ili vrlo malo, ali će u emotivnom smislu biti neprocjenjivi.

Dan žena

Međunarodni dan žena – 8. mart simbol je borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi put je obilježen 1909. godine u SAD deklaracijom Socijalističke stranke, da bi naredne godine u Kopenhagenu održana prva Međunarodna konferencija žena. Ohrabrene djelovanjem Klare Cetkin i Roze Luksemburg, žene širom svijeta ustale su u odbranu svojih prava. Uspjele su da se izbore za demokratsko pravo glasa, trudničko bolovanje, istu platu za isti rad. Uprkos napretku postignutom u proteklih 112 godina, ta borba i dalje traje. U pojedinim zemljama 8. marta se organizuju akcije promovisanja ravnopravnosti i daljeg unaprijeđenja ženskih i ljudskih prava. Kao državni praznik Dan žena se proslavlja u nekoliko država bivšeg Sovjetskog saveza.

Mozaik vaše ljubavi

Sentimentalne po prirodi, žene uživaju u gledanju zajedničkih fotografija. Osim detalja vidljivih na slici, znaće i priče koje idu uz njih, kako su se osjećale, koje ste riječi razmijenili, kakav je dan bio… Fragmente vaše ljubavi, ovekovječene na fotografijama uklopite u veliki mozaik koji ćete uramiti i koji će krasiti zid radne ili spavaće sobe.

Unikatna šolja

Voljeli biste da joj prve misli kad se probudi, uz osmijeh na licu, budu upućene vama? Jednostavno. U specijalizovanoj radnji naručite šolju za kafu sa ličnom porukom, citatom, nadimkom ili zajedničkom fotografijom. S malo mašte, možete i sami od obične bijele šolje, uz malo boje za keramiku, stikere, konfete i lak za nokte, napraviti personalizovani poklon. Kad jutro započne s osmijehom i dan će biti dobar.

Pod zvjezdanim nebom

Kakav je bio raspored zvijezda u tenutku rađanja vaše ljubavi ili onog časa kada ste izgovorili sudbonosno DA? Ako ste dovoljno vični radu na računaru možete se i sami snaći na netu; ako ne, postoje specijalizovani sajtovi na kojima možete naručiti mapu nebeskog svoda na određenoj lokaciji u nekom trenutku. Poster u njenoj omiljenoj boji sa rasporedom planeta i natpisom “Pod ovim nebom rođena je naša ljubav” vrijedeće u njenim očima više nego cijeli kosmos.