Uljepšajte svoj dom

 

Praznična atmosfera je još ljepša kada dom ukrasimo ručno izrađenim detaljima.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Sezona novogodišnjih praznika je period ispunjen posebnom vrstom radosti i uzbuđenja. Spremaju se pokloni za najdraže, prave se planovi za doček nove godine, donose se važne odluke za naredne mjesece i još se o mnogim stvarima razmišlja. Uz sve to, svuda se u vazduhu osjećaju pozitivne vibracije, a naravno da smo i mi sami zaslužni za njihovo širenje.

Mali detalji koji mnogo znače

Cvjetni buketi uvijek uljepšaju i oplemene prostor u kome se nalaze. Međutim, oni najčešće kratko traju, uz to, ukoliko ih ne uklonimo na vrijeme, mogu da naprave i popriličan nered. Zbog toga je za zimske dane pogodnija izrada aranžmana od grana zimzelenog drveća kombinovanih sa novogodišnjim ukrasima i vještačkim cvjetovima. Ovakvi aranžmani ne zahtijevaju mnogo vremena za izradu, a mogu dugo da traju.

Pripremite sve što vam je potrebno

Za izradu veselog zimskog aranžmana potrebna vam je činija u koju ćete redati sve sastojke. Pripremite i ljepljivu traku i oštre makaze. Od koristi će vam biti i baštenske makaze (ukoliko ih nemate, moraćete grančice da siječete oštrim nožem). Vrijeme je i da polako otpakujete kutije sa novogodišnjim ukrasima, tako da ćete tu sigurno pronaći one koji odgovaraju vašem senzibilitetu. Uz nekoliko zimzelenih grančica koje čine osnovu, sve ostalo je prepušteno vašoj mašti.

Mali trik za lijep izgled

Jedan od najčešćih problema prilikom izrade aranžmana vezan je za to što elementi koje koristite obično ne žele da ostanu tamo gdje ste ih spustili. Profesionalni aranžeri to rješavaju pomoću specijalno izrađenih podloga u koje zabadaju grančice. Ove podloge imaju i sposobnost da zadržavaju vlagu tako da je njihova funkcija dvostruka. Međutim, ovo možete da postignete tako što ćete pomoću ljepljive trake napraviti mrežu. U okca mreže zatim ubacujte grančice i ostale elemente.

Pažljivo sa vodom

Vode bi trebalo da sipate u činiju toliko da grančice budu umočene u nju. Vodite računa da elementi osjetljivi na kvašenje budu raspoređeni tako da ne dođu u dodir sa vlagom. Ukoliko koristite šišarke, i njih bi trebalo skloniti od direktnog dodira sa vodom. Možete da koristite i plastične činije, ali naša preporuka je da one ipak budu od nekog težeg materijala. Možete koristiti i neku lijepu keramičku činiju u koju ćete ubaciti plastičnu, sve to prepuštamo vašoj kreativnosti.

Dodatna prednost

Budući da je izrada ovakvog ukrasa veoma brza i jednostavna, to vam omogućava da ih u kratkom vremenskom periodu napravite nekoliko. Rasporedite ih po stanu i uživajte u njihovom izgledu. Miris četinara je prirodna zamjena za kupovne osvježivače prostora, pa je to još jedna prednost ovih aranžmana.