Vaš lični vrt iz mašte

Autor: S. Sušić

Urbane sredine često svojim stanovnicima ne ostavljaju mnogo prostora za gajenje cvijeća. Vertikalne bašte su pravo rješenje ovog problema.

Prema staroj indijskoj poslovici, onaj ko želi da bude sretan cijeloga života bi trebalo da gaji cvijeće. Ovaj plemeniti hobi pozitivno utiče na našu duhovnu ravnotežu, a često je za bavljenje cvijećem potrebno daleko manje prostora nego što mislimo. Uzgoj cvijeća, a u posljednje vrijeme i povrtlarskih kultura, u sistemu vertikalnih bašti iz dana u dan stiče sve više poklonika. Uz malo truda dio zida na vašoj terasi, ili u vašem stanu, može da postane vaš lični vrt iz mašte. Potrebno vam je samo malo strpljenja, nekoliko plastičnih boca (sekundarna upotreba materijala za reciklažu uvijek nailazi na odobravanje od strane pristalica ekologije), kesa zemlje za cvijeće i par lijepih biljaka. Dan i noć je biljka za koju smo se mi odlučili zato što nije zahtjevna, uspijeva i u polusjenci, a veoma je otporna na hladnoću.

Do viseće bašte u osam koraka:

  1. Svaki pravi baštovan ima spreman alat za svoj zanat. Ovaj je prilagođen dimenzijama buduće bašte.
  2. Oštre makaze i marker ili olovka za obilježavanje su sastavni dio svih „uradi sam” projekata.
  3. Plastična boca može da bude u boji, a može i da bude prozirna. U ovom drugom slučaju lijep vizuelni efekat daje korištenje sitnog raznobojnog šljunka kao podloge za zemlju i biljku. Prije upotrebe buduću „saksiju” svakako treba dobro oprati od prethodnog sadržaja.
  4. Kanap, ukrasne trake, raznobojna vunica… Bilo šta što vam se nađe pri ruci, dopada vam se, a dovoljno je jako da izdrži težinu okačenih boca.
  5. Obilježite četiri tačke koje označavaju četiri ugla budućeg otvora za biljke.
  6. Oštrim makazama isijecite pravougaoni otvor, vodeći računa da ostavite dovoljno plastike sa svake strane, tako da boca ostane čvrsta i ne uvija se.
  7. Napunite bocu zemljom.
  8. Pažljivo posadite odabrane biljke i nježnim pritiskom ih učvrstite u njihovom novom domu. Obazrivo zalijevajte, ovdje nisu izbušene rupice za odvod viška vode.

Kada je baštica spremna, preostaje vam još samo da joj pronađete neko zgodno mjesto. Možete kačiti boce jednu iznad druge, jednu pored druge, kako god vam prostor i mašta nalažu. Vodite računa da ne vole sve biljke direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti, tako da bi prilikom pravljenja bašte prvo trebalo da odlučite gdje će ona da stoji, a tek zatim da birate njene stanovnike.

Ova tehnika u posljednje vrijeme sve češću primjenu ima u gajenju kuhinjskog začinskog bilja. Ljubitelji kulinarstva dobro znaju kakve prednosti ima svježe ubrano aromatično lišće nad onim osušenim, zato su ovakve baštice čest dom origanu, timijanu, vlašcu i mnogim drugim sastojcima ukusnih specijaliteta. Sretno i cvjetno!