Rak grlića materice

Autor: M. Marjanović

Vakcina da ili ne? Ne treba postavljati to pitanje. Ako će vakcina spasiti milione žena od ove opake bolesti, onda ne bi trebalo dovoditi u pitanje njenu upotrebu

Vakcina protiv HPV-a (humanog papiloma virusa), koja štiti od virusa koji je u većini slučajeva uzrok raka grlića materice, dramatično je smanjila učestalost ovog kancera. Postoji nada da bi vakcinisanje djevojaka, zajedno sa povremenim pregledom na HPV, mogao da okonča pošast ove bolesti koja godišnje ubija više od 300.000 žena širom svijeta.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je na koordinisanu akciju, na globalnom nivou, da bi se ova bolest iskorijenila. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu “Lanset onkolodži”, pokazuje da se ovo može postići kombinacijom vakcine i preventivnih pregleda.

Rješenje su vakcina i preventivni pregledi

Ako se po ovom pitanju ne preduzme odgovarajuća akcija, 600.000 žena će ove godine dobiti rak grlića materice, a do 2069. brojka će se povećati na zabrinjavajućih 1,3 miliona žena godišnje. Istraživanje iz Sidneja govori da bi 13,4 miliona slučajeva bolesti moglo da se spriječi u narednih 50 godina, širokom primjenom vakcine i preventivnim pregledima.

Do kraja vijeka, to bi na globalnom nivou, broj slučajeva smanjio na manje od četiri na 100.000 žena – nivo na kojem bi se rak mogao smatrati efikasno iskorijenjenim.

Ovom kombinacijom vakcine i preventivnih pregleda, u visoko razvijenim zemljama ova vrsta raka bi praktično nestala, u srednje razvijenim zemljama brojka bi bila 4,4 slučaja na 100.000 žena, a u najsiromašnijim i nerazvijenim državama broj bi i dalje bio veliki – 14 slučajeva na 100.000 žena, kaže ova studija.

Profesorica Karen Kanfel koja je vodila studiju rekla je: “Naš istraživački tim je ranije procijenio da je Australija na putu da eliminiše rak grlića materice do 2035. godine, pri čemu će stopa oboljevanja padati ispod četiri na 100.000 žena godišnje u narednih 20 godina.”

Visoko razvijene zemlje poput Engleske, Finske, SAD-a i Kanade, mogle bi da eliminišu bolest između 2055. i 2059.

Doktorica Kanfel kaže da je presudno u eliminaciji bolesti poboljšanje programa koji se sastoji u kombinaciji preventivnih pregleda i povećanog broja vakcinisanih žena protiv HPV-a.

Pojedine zemlje su protiv vakcine

Međutim, program vakcinisanja protiv HPV-a u nekim zemljama je naišao na protivljenje. Virus se prenosi polnim putem. U nekim zajednicama porodice su se odlučile da kažu NE vakcini, jer će njihova kćerka imati samo jednog partnera, a to je budući suprug.

U nekim zemljama je prihvatanje vakcine opalo nakon izlaska dokumentarnih filmova o djevojkama koje su očigledno oboljele nakon vakcinacije, imale su sindrome hroničnog umora i bolova. Sve ovo je uticalo na smanjenje stope vakcinisanih u Danskoj i Irskoj. Evropska agencija za lijekove je donijela zaključak da vakcina nije odgovorna za ova dva specifična sindroma kod mladih žena.

Japan je u junu 2013. godine obustavio “proaktivnu” preporuku vakcinacije protiv HPV-a, zbog javne panike koju su izazvale neprovjerene informacije.

Hedi Larson, direktorica Projekta povjerenja u vakcine, rekla je da još postoji problem oko korištenja HPV vakcine. Bilo je epizoda psihosomatskih događaja među grupama djevojaka širom svijeta, poput 600 djevojčica u raznim školama širom Kolumbije koje su odvedene 2014. godine u bolnice u nesvjesti, imale su trzanje i nesvjestice.

Efekti takvih epizoda proširile su se širom svijeta. Roditelji traže informacije o vakcini i pronalaze negativne priče. “Mislili smo da će u Jermeniji sve proći dobro, ali niko nije došao na vakcinaciju”, rekla je Larson. “Izazovno je. Potrebno je puno rada i puno angažovanja. Ipak je to jedna od najboljih vakcina koje imamo.”

Primjena HPV vakcine na globalnom nivou

“Neprijateljstvo i strah mogu da odlože efikasnu primjenu spasonosnih vakcina. Moramo biti vrlo jasni u vezi sa ovim: milioni žena mogu biti pošteđene nepotrebne, strašne patnje ako se HPV vakcine mogu efikasno primjeniti na globalnom nivou”, kaže Larson.


Larson tvrdi da je Svjetska zdravstvena organizacija presudan faktor ka eliminaciji raka grlića materice. “Veliki posao treba da se obavi u zemljama koje su u razvoju, kao što su Kina, Indija, Brazil, Meksiko gde još nema velike inicijative za podršku HPV vakcinaciji i preventivnom pregledu”.

“Izazov je još veći u najsiromašnijim zemljama svijeta, koje ne samo da su imale ograničeni pristup ovim ključnim inovacijama, već imaju i neke od najviših stopa oboljelih od raka grlića materice u svijetu. U nekim zemljama podsaharske Afrike, rak grlića materice je vodeći uzrok smrti od raka kod žena. Ovo je tragedija, ne samo za žene, već i za njihove porodice i šire društvo”, kaže Larson.