Čest uzrok posjete ginekologu

U slučaju kada mikroorganizam, koji je inače normalan stanovnik ljudskog tijela, u okolnostima oslabljenog imuniteta uzrokuje infekciju, radi se o opurtunističkim infekcijama.

autor: Dr M. Lazarević – Šuntov, Specijalista ginekologije i akušerstva

Vaginalna kandidijaza je akutno zapaljenje sluznice vagine uzrokovano gljivicom i jedan je od najčešćih razloga obraćanja ginekologu. Izazivač je iz roda Candida, najčešće je u pitanju Candida albicans (u oko 90% slučajeva), a ima ih oko 200 različitih vrsta. Ova diploidna gljivica se normalno može naći kod 80% zdravih osoba u malom broju i to na sluznici vagine i gornjeg dijela disajnih organa, u ustima i crijevima. Navodi se da je učestalost kandidijaze u opštoj populaciji 15%. Ukoliko iz određenih razloga dođe do narušavanja ravnoteže u vaginalnoj bakterijskoj flori (koju dominantno čini Lactobacilus), a pri čemu se poveća broj gljivica, nastaje gljivična infekcija.

Simptomi i znaci infekcije
Najčešći i najizraženiji simptom jeste svrab, potom peckanje i pojačan vaginalni sekret. Sekret je bijele boje, guste i siraste strukture, nema neprijatan miris i može biti znatno obilan. U različitoj mjeri javljaju se otok i crvenilo spoljašnjih genitalija, bolni seksualni odnosi, kao i peckanje pri mokrenju. Infekcija sa vagine vrlo često prelazi i na spoljašnje genitalije, tj. na vulvu, pa je tada označavamo kao vulvovaginalnu kandidijazu. Češanje pogoršava kliničku sliku i dovodi do oštećenja već upaljene kože i sluzokože spoljnih genitalnih organa. Sve navedene tegobe koje pacijentkinja osjeća mogu biti neznatne, blage, a mogu biti značajno izražene i remetiti svakodnevno funkcionisanje.

Vrste vaginalne kandidijaze
Vaginalna kandidijaza se prema načinu na koji se ispoljava, svojstvima gljivica i odgovoru na propisanu terapiju može podijeliti na nekomplikovanu i komplikovanu. Nekomplikovanu vaginalnu kandidijazu karakteriše povremeno i rijetko javljanje, simptomi su tada blagi do umjereni, izazivač je Candida albicans, i javlja se kod osoba sa očuvanim imunitetom.
Komplikovana vaginalna kandidijaza se često ponavlja, po definiciji četiri ili više puta za godinu dana, zovemo je rekurentna kandidijaza. Ovaj oblik kandidijaze se može ispoljiti vrlo teškom i složenom kliničkom formom lokalne infekcije i zapaljenja. Osobe oboljele od dijabetesa, oslabljenog i izmijenjenog imuniteta, često će imati ovaj oblik vaginalne kandidijaze. Nekada infekcija gljivicama koje nisu vrste Candida albicans (na primjer Candida glabrata) daju simptome iz domena komplikovane vaginalne kandidijaze.

Faktori koji mogu uticati na nastanak infekcije
Normalan vaginalni sekret dominantno sadrži dobru bakteriju Lactobacillus, koja formira biofilm na površini sluznice vagine, koji štiti genitalni trakt žene od štetnih spoljašnjih uticaja. Mnoga stanja i bolesti mogu poremetiti ravnotežu u strukturi biofilma i promijeniti kiselost vaginalnog sekreta pa otvoriti vrata infekciji. Neki od tih faktora su: trudnoća, oboljenja kao što su šećerna bolest, poremećaj funkcije jajnika, štitaste i nadbubrežne žlijezde, sve vrste raka, krvne maligne bolesti, HIV infekcija, potom korištenje lijekova kao što su antibiotici, kortikosteroidi, imunosupresivi, oralni kontraceptivi, spirala, spermicidi. U faktore rizika spadaju i prekomjerna upotreba alkohola, šećera, nošenje tijesnog rublja od sintetičkih tkanina, upotreba nepamučnih uložaka, kao i korištenje parfemisanih sapuna i dezodoranasa.

Liječenje i mogući vidovi prevencije
Vaginalna kandidijaza se obavezno liječi. Dijagnozu postavlja ginekolog uz pomoć kliničke slike i ginekološkog pregleda. Uzima se uzorak sekreta koji se potom boji i mikroskopski pregleda, a sekret sa prisustvom infekcije kandidom ima stepen čistoće VI.
Vrstu terapije i dužinu liječenja određuje ginekolog. Način liječenja infekcije zavisi od težine simptoma i kliničke slike, pa se liječenje može sprovesti uzimanjem lijeka oralno ili korištenjem vaginaleta i krema koje se mažu lokalno na spoljašnje genitalije. Lijekovi koji se koriste u liječenju gljivica nazivaju se antimikotici ili antifungalni lijekovi.
Nastanak vaginalne kandidijaze moguće je spriječiti opštim mjerama kojima se uklanjaju faktori rizika za njeno ispoljavanje, a to su: adekvatna ishrana koja izostavlja prekomjerne šećere, kofein i alkohol, zatim upotreba antibiotika samo ukoliko je propisana od strane ljekara uz poštovanje načina kako je antibiotik propisan da se uzima i koliko dugo. Dobro balansirana ishrana kod dijabetičara kao i redovno uzimanje propisane terapije preduslov je smanjenja učestalosti pojave i težine simptoma vaginalne kandidijaze kod ovih pacijenata. Preporučuje se uvijek nošenje udobnog, pamučnog veša kao i korištenje pamučnih uložaka.

Ponekad se može prenijeti seksualnim kontaktom
Vaginalna kandidijaza se ne smatra seksualno prenosivom bolešću u užem smislu, ali se može prenijeti sa inficirane osobe vaginalnim, oralnim i analnim seksualnim odnosom. Prema statističkim podacima 12–15% muškaraca će nakon seksualnog odnosa sa inficiranim partnerom dobiti simptome peckanja, svraba i osipa poznatog kao balanopostitis.