Napitak duge tradicije

autor: D. Mihajlović

Čajevi se uglavnom prave od biljke Čaj, dok su biljni čajevi mješavina ljekovitih biljaka. I jedni i drugi su blagotvorni za naš organizam, od regulisanja nivoa šećera u krvi do dobrog i kvalitetnog sna

“Kako se vodom peremo spolja, tako se čajem peremo iznutra.”- Kineska izreka

Uživanje u ispijanju čaja je osjećaj poznat vijekovima. Tradicija se očuvala, pa je danas čaj, poslije vode, najpopularniji napitak na svijetu. Sve vrste čajeva imaju pozitivan efekat na zdravlje. Pije se tokom cijele godine, a ne samo zimi i kada se razbolimo iako će i tada biti blagotvoran. Ukusniji je od bilo kog lijeka i potpuno prirodan.

Potiče iz azije

Kineski imperator Šen Nung, prema legendi, otkrio je čaj 2737. godine p.n.e, kada mu je lišće slučajno upalo u lonac pun ključale vode. Sigurno ga je probao i shvatio da bez njega ne može. Jedna poslovica iz ove daleke zemlje kaže “bolje biti tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja”. Toliku ljubav prema čaju još gaje i druge azijske zemlje – Indija, Rusija, zemlje Bliskog Istoka, a u Evropi svakako Britanci, koji piju oko 165 miliona šoljica čaja dnevno, a Irci još i više!
Iz postojbine Kine, čaj je u Srbiju stigao krajem 19. vijeka. U početku se pio u višim društvenim slojevima, a posluživao se u šoljicama i čajnicima od srebra i najfinijeg porcelana. Čajanke su podrazumijevale određenu garderobu i birane teme za razgovor.

Štit od bolesti

Postoje dvije velike grupe čajeva. To su:

  • čaj, koji se dobija od biljke Čaj (Camellia sinensis); zimzelenog žbuna autohtonog u Aziji
  • biljni čaj, koji se dobija od raznih ljekovitih biljaka (nane, kamilice, žalfije, majčine dušice, šipka, lipe, zove i sl.). Postoje i voćni čajevi koji su čajne mješavine i odlikuju se voćnim ukusima i obogaćenim korisnim svojstvima voća.

Namjena i karakter ove dvije grupe čajeva je različita. Pravi Čaj ima u sebi kofeina i tanina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo, dok se biljni čaj u najvećoj mjeri koristi kao ljekovito sredstvo narodne medicine.
Sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje kiselina u organizmu i jačaju kardiovaskularni i imunološki sistem. Visok nivo acetilholina u čaju podstiče mozak da bolje pamti, a tanin smanjuje nivo hormona stresa, kortizola. Enzimi iz čaja povećavaju prirodan nivo insulina i tako doprinose pretvaranju glukoze u korisnu energiju. Čaj vam može pomoći da se oslobodite masnih naslaga, jer ubrzava metabolizam, a šoljica napitka nakon jela produžava osjećaj sitosti. Čaj utiče na veću proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji otkrivaju i uništavaju uzročnika bolesti i pomažu da se vaš organizam izbori protiv bakterija i infekcija.

Za savršenu šolju čaja

Pripremanje, posluživanje i ispijanje čaja je prava umjetnost. U Japanu postoje čajne škole, gde se ove vještine dovode do savršenstva.
Po pravilu, u čajeve od istoimene biljke se ne dodaje limun, šećer ili med, jer se na taj način mijenja njegova specifična aroma. Biljni čaj, koji se i više pije kod nas, spravlja se od svježih ili suhih listova, cvjetova, korijenja ili sjemena različitih vrsta biljaka. Kada ga pripremamo od osušenih biljaka sadrži više aktivnih supstanci od onog u filter vrećicama, a ukus i aroma su neuporedivo bolji. Ako niste u prilici da lično uberete ljekovite biljke, evo korisnog savjeta – kupite sjemenke i gajite ih u saksijama! Uz estetski lijep detalj u vašem domu, dobićete zdravu kućnu apoteku za vašu porodicu. Gustiranje čistih čajeva, biljnih ili voćnih mješavina, bilo da ste usamljeni ili u društvu, probudiće sva vaša čula i otvoriti vrata magičnog svijeta ukusa i mirisa prirode. To je dovoljan razlog da ispijanje čaja postane vaša svakodnevica.