Lijepo i praktično

 

Detalji su ono što vašem domu daje taj jedinstveni, prepoznatljivi izgled. Uz malo mašte vaša kuhinja će biti istovremeno i lijepa i funkcionalna.

 

Autor: S. Sušić

 

Svi koji vole da slobodno vrijeme provode pored šporeta pripremajući ukusne kulinarske specijalitete, kao i oni koji nisu toliko zaljubljeni u kuhanje, ali im je ono neophodno, suočavaju se sa istim izazovima. Znate već one situacije u kojima se prisjećate da li ste origano ostavili pored čajeva ili u fioci sa začinima. Naravno da se najčešće dogodi da se, dok otkrijete gdje se krije to što tražite, nešto neželjeno desi sa sadržajem tave koju ste ostavili na najjačoj vatri. Dobro organizovan radni prostor je veoma bitan kada želite da određeni posao završite što brže, što uspješnije i što ukusnije.

Stare teglice mogu da predstavljaju rješenje za skladištenje začina koje najčešće koristite na dostupnom i vidljivom mjestu. Uz malo mašte one mogu da postanu interesantan ukras za frižider smješten pored svih onih magneta donijetih sa ljetovanja i drugih putovanja.

Korak 1

Spremite sve što vam je potrebno za rad. To su: prazne, oprane i dobro osušene teglice, ukrasni samoljepljivi papir u boji, makaze i samoljepljiva magnetna traka.

Korak 2

Odmjerite širinu i dužinu samoljepljivog papira u boji koji je potreban da biste obmotali teglicu.

Korak 3

Isijecite papir prema obilježenim dimenzijama.

Korak 4

Zalijepite papir na teglicu.

Korak 5

Odmjerite komad samoljepljive magnetne trake koji odgovara poklopcu teglice i isijecite ga.

Korak 6

Zalijepite magnetnu traku na poklopac, napunite teglicu začinom, zatvorite je i stavite na vrata frižidera.

Napomena

Samoljepljivu magnetnu traku smo pronašli u radnji koja prodaje hobi program. Ukoliko je ne pronađete, možete da koristite i obične magnete namijenjene izradi ukrasa za frižidere. Njih za poklopac pričvrstite pomoću super-ljepila. Moguće je pronaći i neodijumske magnete koje odlikuje izuzetna jačina u odnosu na dimenziju. Oni će vam pružiti dodatnu sigurnost u izradi ovog praktičnog kuhinjskog ukrasa. Staklene teglice možete da zamijenite i plastičnim.