Vješte ruke čine čuda

 

Poneki dijelovi odjeće nekada mjesecima strpljivo čekaju da ih se sjetimo. Umjesto da skupljaju prašinu na policama ormara, mi vam predlažemo da im udahnete novi život.

 

Autor: S. Sušić

 

Svi znamo kako izgleda kada neki komad odjeće jednostavno moramo da kupimo u određenom trenutku. Onda ga donesemo kući, obučemo ga jednom ili dva puta i nakon toga ga smjestimo na sigurno mjesto, u ormar, gdje ga tokom narednih mjeseci uredno preskačemo tokom pravljenja izbora odjevnih kombinacija. Rješenje ove situacije se obično kreće u dva pravca. Jedan je onaj koji podrazumijeva da kad-tad moramo da se riješimo viška stvari iz svojih ormara da bismo oslobodili prostor za novu garderobu. Ovo je svakako izbor koji podržavamo, ali ipak sa malom zadrškom. Dobro pregledajte stvari koje niste odavno obukli i proberite među njima one koje uz malo mašte mogu da dobiju sasvim nov izgled. To je taj drugi pravac, koji, osim što vam dopušta da iskažete sopstvenu kreativnost, doprinosi vašem budžetu a vas čini prepoznatljivim po jedinstvenom modnom stilu.

Majica koju, iz sasvim nepoznatih razloga, već dugo zaobilazite, može da postane atraktivan komad odjeće pogodan kako za odlazak na plažu ili u trgovinu, tako i za opuštene ljetne večernje izlaske. Potrebne su vam oštre krojačke makaze, kreda, šarene perlice, igla, konac i malo strpljenja.

Prvi korak:

Obilježite kredom liniju od 10 centimetara na prednjoj strani majice, ispod okovratnika. Vodite računa da se linija podjednako proteže prema lijevoj i desnoj strani.

Drugi korak:

Isijecite makazama majicu ukrug, ispod okovratnika, tako da dio koji ste obilježili kredom ostane neisječen.

Treći korak:

Okovratnik presavijte unaprijed, zatim obilježite kredom linije koje se protežu od neisječenog dijela do sredine ramena, prema lijevoj i desnoj strani.

Četvrti korak:

Odsijecite obilježeni dio, pazeći pritom da okovratnik ostane neoštećen.

Peti korak:

Ušijte perlice na okovratnik, u skladu sa sopstvenim ukusom i trenutnim raspoloženjem.

Šesti korak:

Uživajte u svom novom-starom odjevnom predmetu, i ne zaboravite da po ormaru potražite još neki dio garderobe kojem je moguće pružiti drugu priliku da zablista zajedno sa vama.