Recite da kreativnosti

 

Najljepši događaji mogu biti još svečaniji ukoliko upotrijebimo malo mašte i vješte ruke.

 

autor: S. Sušić

 

Vjenčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu, zato i ne čudi što se budući supružnici sa puno pažnje posvećuju i najmanjim detaljima vezanim za pripremu veselja. Tokom posljednjih godina tradicionalno ukrašavanje svatova grančicom ruzmarina ustupilo je mjesto različitim kreativnim ukrasima. Ovo pruža nebrojene mogućnosti za iskazivanje kreativnog potencijala, a gosti često ponesu ove unikatne kreacije kući, kao uspomenu na divno druženje i lijep provod. Savjete za izradu dala nam je Anka Stojanović iz radionice Dolce Vita Dekoracije, a prikazala nam je i postupak nastajanja elegantnog ukrasa.

 

Šta nam je sve potrebno?

Uz kreativnost, spretne prste i dobru volju, potrebno je imati još i: makaze, pištolj za lijepljenje plastikom, satenska traka, traka od čipke, mrežasta traka, rafija, perlice, ukrasne grančice. Sve ovo možete da nabavite u specijalizovanim hobi radnjama, pozamanterijama i cvjećarama.

 

Kako početi?

Pravljenje cvjetića od satenske trake jeste najzahtjevniji dio procesa i zahtijeva malo vježbe na početku dok ne pronađete najbolji način za to. Potreban je komad trake od oko trideset centimetara dužine. Palcem i kažiprstom jedne ruke uhvatite jedan kraj, zatim drugom rukom presavijte traku i počnite da je umotavate oko prsta. Namotaje učvrstite pomoću pištolja za lijepljenje. U početku će vam možda biti potrebna pomoć u ovoj fazi, ali kada se izvještite, moći ćete i samostalno da napravite satenski cvjetić. Za one koji ne žele da se usavršavaju u ovoj vještini postoje i gotovi kupovni cvjetići, ali oni nemaju taj šarm ručno rađenih unikatnih predmeta.

 

Sljedeći koraci

Isijecite rafiju (ili neki ukrasni kanap, deblji konac, vunicu) na komade dugačke oko trideset centimetara. Provucite rafiju kroz perlicu (možete nanizati i više perlica, samo vodite računa da ne bude prenatrpano). Čipku i mrežastu traku (koja služi kao podloga) isijecite na komade dužine sedam do deset centimetara. Čipka bi trebalo da bude malo duža od podloge, sa svake strane do pola centimetra.

 

Završna faza

Da bi vam bilo lakše dok radije, cvjetić možete da pričvrstite za ukrasnu grančicu pomoću pištolja za lijepljenje. Položite ih na čipku, zatim stiskanjem prstima napravite mašnicu, vodeći računa da tkanina bude ravnomjerno raspoređena oko grančice i cvjetića. Na kraju sve čvrsto umotajte rafijom (pazite da perlica ostane sa prednje strane ukrasa) i vežite. Uz dodatak ukrasne tračice, ili drugog komada rafije, ovaj ukras se transformiše u narukvicu. Mogućnosti su zaista neiscrpne, pogotovo ako uzmemo u obzir da možete koristiti i prirodne materijale, suho cvijeće, raznobojne tračice, bilo šta što će vašem vjenčanju dodati još ljepote i posebnosti.