UBOD PČELE, OSE I STRŠLJENA

Bolno iskustvo, opasan susret

 

Ljetni mjeseci donose povišen nivo opasnosti od neprijatnosti koje mogu izazvati ubodi insekata.

 

Autor: J. Petrović

 

Pored toga što ubod pčele, ose ili stršljena predstavlja izuzetno bolno iskustvo, ova vrsta neželjenog susreta sa insektima može da izazove i ozbiljnije zdravstvene probleme, a u nekim slučajevima se, nažalost, može završiti i fatalnim ishodom.

 

Preosjetljivost i alergijske reakcije

Otrov koji ovi insekti ispuštaju kroz žaoku prilikom uboda izaziva niz biohemijskih reakcija u našem tijelu. Organizam stvara antitijela na otrov, a prilikom sljedećeg uboda reakcija može biti slabija ili uvećana, što zavisi od individualnih predispozicija. Stršljen i osa imaju po hemijskom sastavu sličan otrov, s tim što stršljen prilikom uboda oslobađa i do sto puta veću količinu otrova u odnosu na osu. Pčelinji otrov ima drugačiji sastav, ali je put razvoja alergijske reakcije isti za sve vrste uboda.

Na mjestu uboda se pojavljuje otok i to mjesto počinje da svrbi i pecka. Može doći do pojave osipa i koprivnjače na koži u blizini uboda. U slučaju preosjetljivosti na otrov ovih insekata dolazi do burne alergijske reakcije, koja se može završiti anafilaktičkim šokom, a u najtežim slučajevima i gubitkom života. Dolazi do oticanja mekih tkiva, problema sa disanjem, povraćanja, dijareje, pada krvnog pritiska i gubitka svijesti. Do ovako burne reakcije može doći neposredno nakon uboda, ali i nakon nekoliko sati.

 

Komplet za prvu pomoć

Trebalo bi da osobe koje znaju da su izložene opasnosti od alergijske reakcije na otrov pčele, ose i stršljena sa sobom nose pribor za samopomoć, pripremljen uz konsultacije sa ljekarom. U lakšim slučajevima reakcija se smiruje oralnim uzimanjem antihistaminika, ili mazanjem ubodenog mjesta kremom koja sadrži antihistaminike ili kortikosteroide. O upotrebi ovih sredstava konsultujte se sa svojim farmaceutom.

 

Savjeti u slučaju uboda

Mjesto uboda ne treba češati. Potrebno je oprati ga vodom i sapunom, i zatim ga hladiti pomoću mlaza vode ili hladnih obloga. Pčelina žaoka ostaje u koži nakon uboda, pa ju je potrebno izvaditi vodeći računa o tome da je ne pritiskamo da ne bi istisnuli dodatnu količinu otrova. Ukoliko je do uboda došlo u predjelu lica, grla ili genitalija, postoji povećana opasnost od neželjene reakcije. Ubodeno mjesto hladiti i potražiti odgovarajuću ljekarsku pomoć u što kraćem roku. Isto važi i u slučaju da dođe do razvoja simptoma kao što su: jak osip, otežano disanje, nesvjestica, zujanje u ušima, mučnina i povraćanje, otečenost jezika.

 

Preventivne mjere

Jaki mirisi kao i odjeća jarkih boja mogu da privuku ove insekte, zato bi trebalo izbjegavati takvu odjeću i takve mirise. Prilikom konzumiranja hrane, naročito voća i slatkiša, dok smo na otvorenom, treba provjeriti prije svakog zalogaja da li je na njega možda sletjela osa ili pčela. Ubod u predjelu usne duplje i jezika može imati fatalan ishod. Ukoliko primijetite nekog od ovih insekata u blizini, nemojte panično mahati rukama, to povećava vjerovatnoću da će vas insekti napasti u samoodbrani. Umjesto toga pokušajte da se mirno udaljite.