Ukrasi za ljepše raspoloženje

 

Praznična sezona uvijek bude još svečanija ako se dodatno potrudimo oko ukrašavanja svog doma.

 

Autor: S. Sušić

 

Pred kraj godine obično svodimo račune, pravimo planove za budućnost i koristimo svaki slobodan trenutak za prijatno opuštanje u društvu dragih osoba. Bilo da je u pitanju porodično okupljanje ili sastanak starih prijatelja, atmosfera uvijek bude topla i razdragana, a posebnu svečanu notu svemu daju novogodišnji ukrasi. Iako su mnogi pod pritiskom svakodnevnih obaveza i užurbane svakodnevice polako počeli da napuštaju ovaj lijepi običaj, mi im savjetujemo da ne odustaju tako lako. Uz malo truda, mašte i dobre volje, moguće je za kratko vrijeme ukrasiti prostor u kome boravimo i tako unijeti još više živosti u svoje okruženje.

 

Klasični zimski motivi

Stabla i grane četinara su asocijacija na zimu u mnogim kulturama, a njihov prijatan miris ispunjava prostoriju posebnom aromom. Svakako da se ne treba odlučivati za posječene jelke, a veliko je pitanje i da li će one sa busenom preživjeti do proljeća. Tako dolazimo do paradoksa prema kome je upotreba plastičnih ukrasa možda i ispravnije rješenje. No to ćemo ipak ostaviti stručnjacima za ekologiju, a mi ćemo se pozabaviti izradom vjenčića od zimzelenih grančica. Ovaj ukras možete okačiti na vrata svog doma i tako svakome gostu unaprijed najaviti da ulazi u prostor ispunjen skladom i radošću.

 

Kako početi?

Za izradu vjenčića su vam potrebne zimzelene grančice, svježe ili vještačke, kanap, ukrasne tračice, novogodišnji ukrasi, mašne, šišarke, i sve one druge lijepe blještave stvarčice koje nas podsjećaju da je vrijeme za novi početak. Neizbježna je i upotreba pištolja za lijepljenje plastikom, koji se pokazao kao veoma korisna alatka za sve kućne majstorije. Ukoliko ga još uvijek nemate, eto ideje čime biste mogli sebe da obradujete.

 

Vješte ruke i malo strpljenja

Grančice međusobno spajati uvijanjem njihovih krajeva ili vezivanjem kanapčićima ako su prirodne grane u pitanju. U zavisnosti od veličine vjenčića koji pravite, odredite dužinu početnog niza. Kada ste napravili niz odgovarajuće dužine, zatvorite krug spajanjem njegovih krajeva. Zatim pomoću pištolja za lijepljenje plastikom na vjenčić pričvrstite ukrase po ličnom izboru. Veći vjenčići pokazuju tendenciju da izgube oblik prilikom kačenja na vrata. Ovo se rješava tako što ih možete zalijepiti za komad žice savijen u lijepu kružnicu. Ona se ne primjećuje, a pomaže vjenčiću da zadrži prvobitni oblik. Na vrata ga možete pričvrstiti pomoću obostrano ljepljive trake, možete ga na par mjesta zalijepiti i pištoljem za lijepljenje plastikom, a svakako će vas izbor materijala kojim raspolažete inspirisati da pronađete rješenje koje vam najviše odgovara. Želimo vam mnoštvo prijatnih trenutaka, dobro raspoloženje i još bolje zdravlje.