PLAČ I TJEŠENJE

autor: Dr R. Kosić, pedijatar

Potreba za hranom, toplotom i ljubavlju je kod djece podjednaka kao i kod odraslih. Vaspitanje počinje u ranom uzrastu, ali ne podrazumijeva ignorisanje bebinih potreba. Vaš osnovni zadatak je da mu sve pružite, dijete vas plačem na to podsjeća.

Plač djeteta je najveći izazov roditeljstva. Neiskusni roditelji se oslanjaju na literaturu, opremu, savjete bake, umirujući zvuk fena ili automobilskog motora – kada sve zakaže panično traže pregled pedijatra, nadajući se da je ipak sve u redu… Nema roditelja koji se neće prepoznati u prethodnim redovima, o svim isprobanim tehnikama umirenja plača mogle bi se napisati knjige. Ipak, može vam se dogoditi da nijedno iskustvo nije primjenjivo u slučaju vriske vaše bebe od koje se očekuje da, sita i suha, blaženo prespava nekoliko sati. Mame jedva dočekaju da se smjeste u udobnost svoga doma i da uživaju u zadovoljnoj, naprednoj bebi koju su prvo donijele na svet, a potom i svojoj kući. Kada ih u toj idili probudi neutješni plač, sve pročitano i naučeno padne u vodu, a nervoza preplavi i roditelje i dijete. Plač djeteta koje je dovedeno na pedijatrijski pregled uvijek zahtjeva veliki oprez – specifičnosti mladog organizma su takve da se moraju isključiti svi očekivani uzroci neutješnog plača, a potom objasniti roditeljima da je dijete zdravo, i da je njihov zadatak da upoznaju svoje dijete i nauče šta ga uznemirava.

Što je dijete mlađe, potrebe su mu jednostavnije. Plač je jedini način da vam novorođenče saopšti da mu nešto nedostaje (glad) ili ga ima u višku (puna pelena, gasovi). Ono ne govori, ne može da vam pokaže prstom predmet svojih želja, niti da vas uhvati za ruku i odvede do kreveca. Uvijek se rukovodite mišlju da dijete ne plače bez razloga, drugo je pitanje da li se sa njim slažete da ta potreba zahtijeva takvu dreku… Mlado odojče će lako tonuti u san, probudit će se kad je gladno ili mokro. Devetomjesečna beba ima mnogo veći repertoar – možda u stomaku ne bi na spavanje, ili je igračka na stolu zanimljivija od najavljenog kupanja. Srećom, vrijeme radi za roditelje – postaju iskusniji, upoznaju svoje dijete i prepoznaju vrste plača. Tako postaju sigurniji u sebe i brže rješavaju »krizne« situacije.

 

Zašto dijete plače

Glad je najčešći razlog za plač odojčeta. Želudac male bebe je izuzetno mali, ne očekujte da pojede »dovoljno za uzrast« i da spava tri sata dok vi završite kućne poslove. Dojenje funkcioniše po principu ponude i potražnje – »dojenje na zahtjev« ne znači da bebu ne skidate sa grudi. Napravite kompromis, podignite dijete da izbaci višak vazduha. Ukoliko ubrzo plačem nagovijesti da nešto nije u redu – pokušajte da mu pružite utjehu u naručju, ritmično ga ljuljajte (dokazano imitirate pokrete svog tijela dok je u stomaku hodalo zajedno sa vama)… ukoliko i dalje negoduje, nema vam druge nego da ga ponovo nahranite. Svako odojče vremenom uspostavi željeni ritam hranjenja na oko tri sata. Budete li se držali strogog rasporeda dijete će neutješno plakati i umorno zaspati. Taman kad pomislite da ste »pobijedili«, probudit će ga glad, pojest će malo i iznureno zaspati… i tako u krug na svakih pola sata… Dijete ne plače zbog navike nego zbog gladi, kakvu mu poruku šaljete ukoliko ga odmah ne nahranite?

Naručje majke je najtoplije i najsigurnije mjesto koje poznaje. U našoj sredini se »navikavanje na nošenje« smatra klicom lošeg vaspitanja, sa dalekosežnim posljedicama na ponašanje u odraslom dobu. Dijete je provelo devet mjeseci u idealnim uslovima majčinog tijela, slušajući otkucaje srca, majčin glas, toplotu tijela… U velikom dijelu svijeta djeca se tradicionalno nose na leđima tokom cijelog dana, spavanje u roditeljskoj postelji je jedini izbor. Civilizacija je donijela rano odvajanje bebe od majke, smatrajući da je svaka produžena prisnost uvod u slab karakter i »pretjeranu vezanost za majku«. U našoj organizaciji porodičnog života svakako nije moguće da ga neprestano nosite na rukama, ali ako neutješno plače u krevetu razmislite ko je propisao količinu prisnosti koju treba da ostvarite sa najvoljenijim bićem koje ste svojevoljno donijeli na svet? Kakvu mu poruku šaljete dok ignorišete »zagrli me, utješi me«?  Nećete ga nositi cijelog života – poslije prvog rođendana će mu hodanje biti mnogo interesantnije.

Grčevi su najčešći uzrok neutješnog plača u prvim mjesecima života. Spasonosni lijek ne postoji, pokušajte sa preporučenim kapima i sirupima koji će olakšati varenje mlijeka. Ukoliko dijete dobro napreduje, dobro jede, nema temperaturu, najveći dio dana je zadovoljno – najvjerovatnije je da ga u popodnevnim časovima muče grčevi. Pomirite se sa istinom da uzrok nije poznat, da ih imaju sve bebe hiljadama godina širom sveta, i da niko još nije smislio spasonosnu formulu. Niste u stanju da ga potpuno oslobodite muka, ipak ga nemojte ostaviti da zbog toga samo plače iza zatvorenih vrata. Posvetite mu vrijeme i pažnju, tepajte mu, masirajte stomačić… bebe sa jačim grčevima obično bolje napreduju, utješno je u tih prvih nekoliko mjeseci.

Glad i grčevi su česti uzroci plača kod beba. Nažalost, dešava se da uzrok plača ostane tajna i da vaše dijete plače više od drugih. Umirujući efekt ritmičnog ljuljanja, zvuk fena, usisivača… noću se svuda po svijetu mogu sresti roditelji koji satima voze da bi beba zadovoljno drijemala. Upotreba varalice je predmet rasprava – ona neće umiriti gladno dijete, ali je dokazano efikasna kod neke djece. Neke bebe prihvataju samo sisanje sopstvenih prstića. Pokušajte da uvijek ispitate moguće uzroke plača, prije nego što ga nekritično hranite ili »zapušite« usta varalicom svaki put kad plačem pokušava da vam saopšti svoj problem (ili samo želju)… Potreba za hranom, toplotom i ljubavlju je kod djece podjednaka kao i kod odraslih. Vaspitanje počinje u ranom uzrastu, ali ne podrazumijeva ignorisanje bebinih potreba. Zamislite koliko mi čeznemo za hranom, toplotom i ljubavlju i kako bismo podjednako plakali kada nas niko ne bi razumio, ili ignorisao naše potrebe? Vaš osnovni zadatak je da mu sve to pružite, dijete vas plačem na to podsjeća.