Bezbjedno, udobno, prijatno

 

Odlazak na putovanje tokom trudnoće nije neuobičajena pojava, zapravo, ne postoje razlozi zbog kojih bi zdrava trudnica odustala od odlaska na odmor ukoliko se pridržava svih savjeta svog ljekara.

 

autor: V. Pantić

 

Trudnoća donosi brojne promjene u životnom ritmu, a dolazak ljetnih dana nas podsjeća na to da je vrijeme za odlazak na odmor. Ukoliko se trudnoća odvija normalnim tokom i trudnica nema zdravstvenih problema, ne postoje razlozi zbog kojih ne bi mogla da putuje. Svakako je prije donošenja ove odluke neophodno otići na konsultacije ginekologu koji prati trudnoću.

 

Kontraindikovana stanja

Ukoliko postoji rizik od nastanka trudničkog dijabetesa, hipertenzije ili spontanog pobačaja, trudnici će biti savjetovano da ne kreće na put. Znaci upozorenja su i bol u stomaku, krvarenje, promjene u bebinim pokretima, glavobolje, kontrakcije, povišena temperatura, smetnje u vidnom polju, kao i svi ostali simptomi koji odudaraju od normalnog zdravstvenog stanja.

 

U kom trimestru je najudobnije putovati?

Iskustvo govori da je period između 14. i 28. nedjelje trudnoće najpogodniji za odlazak na put. Trudnica je tada već prebrodila početni osjećaj malaksalosti, kao i pojavu mučnine i početne opasnosti od komplikacija koje se mogu javiti tokom prvog trimestra. Ukoliko je trudnoća zašla u treći trimestar, postoje objektivne teškoće poput pritiska materice na mokraćnu bešiku. Konsultacija sa ljekarom je neophodna prije polaska da bi se otklonile eventualne opasnosti od prijevremenog porođaja.

 

Koje prijevozno sredstvo izabrati?

Putovanje sopstvenim automobilom pruža mogućnost pravljenja češćih pauza. Ne bi trebalo da trudnica provede više od šest sati u vožnji tokom jednog dana. Vezivanje sigurnosnog pojasa je obavezno. Voz pruža više prostora u odnosu na autobus, ali, budući da trudnoća može da utiče na osjećaj za ravnotežu, treba obratiti pažnju na to da se trudnica ne šeta mnogo dok je kompozicija u pokretu. Avion nudi pogodnosti brzog dolaska na željenu lokaciju, a prije kretanja na put se obavezno raspitajte o pravilima kompanije preko koje planirate da letite, naročito ako ste u poodmakloj trudnoći.

 

Koje destinacije bi trebalo izbjegavati?

Velika nadmorska visina ne prija trudnicama, baš kao ni mjesta sa visokom temperaturom i visokim procentom vlage u vazduhu. Trebalo bi izbjegavati lokacije gdje postoji opasnost od uboda insekata ili zaraze stomačnim virusima. Neke egzotične destinacije možete posjetiti isključivo ako ste prethodno primili određene vakcine, što je stvar o kojoj obavezno morate da se konsultujete sa svojim ljekarom.

 

Šta obavezno ponijeti na put?

Sa sobom ponesite najnovije ljekarske izvještaje koje imate, uz informaciju o svojoj krvnoj grupi. Obavezno uzmite osiguranje koje pokriva sve situacije u kojima se možete naći dok ste na putu. O sadržaju putne apoteke konsultujte svog farmaceuta. Potrudite se da izabrana lokacija bude u blizini zdravstvene ustanove koja vam može pružiti neophodnu pomoć ukoliko vam zatreba.

Ja'Whaun Bentley Jersey