Pripremite se za praznike

 

Bliži se praznična sezona i mnogi od nas ukrašavaju svoje domove ručno pravljenim ukrasima, koji takođe mogu biti i divan poklon dragoj osobi.

 

Autor: S. Sušić

 

Hladno vrijeme u kombinaciji sa kratkim danima može da dovede do potištenosti i neraspoloženja. U takvim slučajevima je uvijek korisno pronaći sebi neku zabavu i posvetiti se ukrašavanju doma. Svjetlost svijeće ima skoro magijsko dejstvo i u trenutku čini da naš dom izgleda svečanije i romantičnije. Čak i najobičnije svijeće mogu lako da postanu lijep poklon ili ukras doma ukoliko upotrijebimo malo mašte i uložimo malo truda i vještine.

 

Potreban materijal3001

Svijeće je najbolje kupovati na provjerenim mjestima, od majstora koji imaju tradiciju u ručnoj izradi ovih predmeta. Oni obično koriste kvalitetan vosak i fitilje koji sporije gore, pa je tako izrađena svijeća garant da ćete dugo uživati u njenom treperavom svjetlu. Pištolj za lijepljenje plastikom je korisna stvar koju bi trebalo da posjeduje svako sklon uradi sam majstorijama. Alternativa ovoj alatki je obostrano ljepljiva silikonska traka. Sve što vam je još potrebno jesu ukrasne trake u raznim bojama, čipka, kanap, cvijeće, svježe ili suho ako pak ne želite da ukras bude atrakcija za jedno veče, makaze i vješti prsti. Mašta se podrazumijeva.

 

Kako početi

Odsijecite čipkanu traku u dužini potrebnoj da obuhvati svijeću, ali ostavite dva do tri centimetra viška da bi ljepilo moglo fino da fiksira traku. Pomoću pištolja za lijepljenje plastikom fiksirajte jedan kraj trake za svijeću, obmotajte svijeću pažljivo i zatim zalijepite drugi kraj tako da čipkana traka bude lijepo zategnuta. Odabrane cvjetove podšišajte makazama i pričvrstite ih za svijeću pištoljem za lijepljenje plastikom. Odsijecite dio ukrasne trake, obmotajte sve i vežite ukrasnu mašnu. Mogućnosti su velike, sve zavisi od raspoloživog materijala i vaše trenutne inspiracije. Veoma lijepo izgledaju i svijeće obmotane kanapom, a moguće je koristiti i jutu i platnene krpice u raznim bojama.

 

Dodatni savjeti

Kada sve pripremite i upalite svijeće, vrijeme je za neku finu zakusku u društvu dragih osoba. Topao čaj, prijatni razgovori, tiha muzika i opuštena atmosfera ono su što će dodatno uljepšati početak praznične sezone. Vodite računa da ovako pripremljene svijeće mogu bezbjedno da gore dok ne stignu blizu ukrašenog dijela, pa prilikom izrade ostavite dovoljno prostora od vrha svijeće do početka dekoracije.