Kako se boriti protiv migrene

 

Neprijatnosti koje donosi napad migrene mogu da budu ublažene uz upotrebu provjerenih biljnih preparata.

 

Autor: J. Petrović

 

Budući da je migrena treći po učestalosti zdravstveni problem sa kojim se susreće cjelokupna populacija, ne čudi nas veliko interesovanje za svaku informaciju koja doprinosi ublažavanju njenih simptoma.

 

Pravovremena reakcija

Kada se jave prvi simptomi, trebalo bi da pacijent odmah reaguje i da preduzme određene korake u cilju smanjenja neprijatnosti. Uz obaveznu konsultaciju sa ljekarom i farmaceutom moguće je koristiti biljne preparate i čajeve čije je dejstvo dokazano u praksi.

 

Ginko biloba

Pozitivan uticaj na poboljšanje cirkulacije koje imaju aktivni sastojci preparata napravljenih od ginko bilobe, doprinosi podizanju nivoa kiseonika u mozgu. Ovo dovodi do smanjenja napada praćenih glavoboljom. Ekstrakti ove biljke su se pokazali korisnim i u primjeni kod djece koja pate od migrene.

 

Đumbir

Studija sprovedena u Brazilu pokazala je da ekstrakt đumbira ublažava bol kod napada migrene. Ova biljka takođe pomaže bržem i kraćem periodu oporavka nakon napada. Još jedno korisno dejstvo đumbira je ublažavanje mučnine.

 

Čajna mješavina

Uzeti po 20 g angelike (Angelica arhangelica), peršuna (Petroselinum sativum), morača (Foeniculum vulgare), kima (Carum carvi) i anisa (Pimpinela anisum). Izmiješati sve sastojke, odmjeriti tri supene kašike mješavine pa preliti sa 0,75 l ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno sat vremena, zatim procijediti. Ovu količinu čaja bi trebalo popiti u manjim porcijama tokom dana.

 

Savjeti za ishranu

Napadi migrene su nepredvidivi, ali pokazalo se da izbjegavanje određenih vrsta hrane može da umanji njihovu učestalost. Konzervisani i suhomesnati proizvodi, kao i ostale prerađevine koje sadrže natrijum glutaminat bi trebalo da budu izbačeni iz jelovnika. U dogovoru sa ljekarom i farmaceutom moguće je pojačati unos magnezijuma i vitamina B6 putem suplemenata.