Vježbe pod opterećenjem

 

Ukoliko se pravilno izvode, vježbe pod opterećenjem su nezamjenjivi dio treninga za postizanje i održavanje dobre fizičke forme.

 

Autor: M. Simić

 

Često se susrećemo sa mišljenjem da teretana proizvodi napumpane mišiće koji nemaju nikakvu funkciju osim diskutabilnog estetskog doživljaja. Uz to ide i mišljenje kako je ovaj tip vježbanja namijenjen muškom polu i da žene i djevojke treba da se bave nekom drugom vrstom rekreacije. Za početak da otklonimo tu dilemu: teretana je prostor koji, ukoliko se pravilno koristi sve što može da ponudi, ima podjednako značajnu ulogu za oba pola. Što se tiče funkcionalnosti tako stečenih mišića, to je stvar koja zavisi od izbora vježbi i načina treniranja. Pravilan trening u teretani donosi brojne dobrobiti vježbačima. Nepravilan pristup vježbanju može dovesti do pomenutih nefunkcionalno napumpanih mišića, ali čak i to je daleko manji problem u odnosu na zdravstvene opasnosti koje mogu nastati uslijed pogrešno odabranog sistema treninga. Zato je prije početka redovnih posjeta teretani od velike važnosti posjeta ljekaru, koji će provjeriti vaše trenutno zdravstveno stanje. Sljedeći korak je odabir teretane. Raspitajte se dobro, važnija stvar od skupih sprava je znanje trenera. Provjerite njihove reference, i nikako se ne upuštajte u samostalno pravljenje programa vježbi.

 

Šta su vježbe pod opterećenjem?

Sistem treninga u kome su vježbe koncipirane tako da snagom mišića savladavate silu koja pruža otpor vašem pokretu naziva se treningom pod opterećenjem. Opterećenje može biti posljedica upotrebe tegova, mašina za vježbanje, a moguće je raditi i vježbe u kojima se koristi sopstvena težina. Posebne vrste treninga pod opterećenjem uključuju vučenje i podizanje različitih vrsta tereta, a moguće je raditi i vježbe pod opterećenjem u vodenoj sredini.

 

Efekti ovakvog načina vježbanja

Koristi od pravilnog vježbanja pod opterećenjem su brojne. Ono ima pozitivan efekat na povećanje snage i brzine, takođe utiče i na poboljšanje koordinacije pokreta. Pored jačanja mišića i uvećanja mišićne mase dolazi i do jačanja ligamenata i tetiva. Povećava se zapremina krvi i prokrvljenost organizma, dolazi do normalizacije metabolizma i smanjenja masnih naslaga. Kardiovaskularni i nervni sistem pozitivno reaguju na redovan pravilan trening, uspostavlja se i pravilno disanje. Sve ovo pozitivno djeluje i na imunitet, a posebnu ulogu ovaj tip vježbi ima u procesima oporavka nakon povreda.

 

Pravilno vježbanje

Uz konsultacije sa ljekarom i trenerom odredite početni set vježbi koji obuhvata sve velike mišićne grupe: grudi, leđa, noge, ruke i ramena. Obavezni dio svakog treninga čine i zagrijavanje prije početka izvođenja vježbi i istezanje nakon treninga. Pod osnovnim vježbama se podrazumijevaju one koje uključuju aktivaciju više zglobova i mišića. Pored njih postoje i vježbe čiji efekat je koncentrisan na određeni mišić. Njih najčešće nazivamo izolacionim vježbama. Ukoliko su one dio vašeg režima vježbanja, očekujte da ćete ih raditi na kraju treninga. Od velike važnosti je pravilno tehničko izvođenje svakog pokreta. Težina koju podižete mora biti podešena tako da uradite propisani broj ponavljanja u svakoj seriji. Mentalni fokus na grupu mišića koju trenutno napadate takođe je veoma važan, kao i pravilno disanje. Dužina pauza između serije za velike mišićne grupe iznosi od 90 do 120 sekundi. Odmor i pravilna ishrana sastavni su dio procesa vježbanja. Ukoliko riješite da se uputite u teretanu, podsjećamo vas da je izuzetno važno da sve što radite, radite na pravilan način. Već nakon prvih osam do dvanaest nedjelja takvog vježbanja bićete prijatno iznenađeni promjenama sopstvenog tijela.