Dodatna pomoć neuronima

 

Naše nervne ćelije su svakodnevno izložene određenoj količini stresa, a postoji mogućnost i za pojavu oštećenja, uslijed dejstva raznih činilaca. Zato im je neophodna dodatna pažnja i zaštita.

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

Mozak je sastavljen od miliona nervnih ćelija višestruko povezanih u funkcionalne cjeline, koje koordinisano kontrolišu rad svih sistema organa. Moždano tkivo je zaštićeno složenim membranama, preko kojih dobija esencijalne hranljive materije, koje zatim metaboliše u korisnu energiju. Do povrede moždanih funkcija može doći uslijed fizičke traume, bolesti krvnih sudova (moždani udar), degenerativnih bolesti nervnog sistema (Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest i drugo) ili sekundarno, kao posljedica drugih oboljenja (dijabetes, malnutricija, karcinomi i drugo).

Terapijsko rješenje

Neurološka terapija podrazumijeva uzimanje kombinacije ljekovitih supstanci koje na više načina doprinose regulaciji oštećenja. Uslijed oboljenja mozga neke tjelesne funkcije kao što su govor, pokret ili neko čulo mogu biti trenutno ili trajno oštećene. Studije su pokazale da je preporučljivo uzimati visoke doze određenih supstanci, te ubrzati proces oporavka. Proizvode ovog tipa nalazimo u apotekama i spadaju u grupu dijetetskih suplemenata za normalnu funkciju nervnog sistema. Često su kombinovanog sastava, te je neophodno pomenuti esencijalne molekule koji, dodati u ishranu, mogu stimulisati adekvatan oporavak.

Minerali poput cinka, mangana i selena učestvuju u sintezi strukturnih proteina, enzima i hormona, te njihov deficit može usporiti žljezdanu aktivnost određenih dijelova mozga.

Koenzim Q10 povoljno utiče na tonus krvnih sudova u mozgu, što doprinosi boljem protoku krvi kroz oštećene strukture i dotoku ostalih nutrijenata.

Glutation je molekul koji štiti ćelije od štetnog dejstva oksidativnog stresa, te je poželjno da se i on nađe na deklaraciji preporučenog proizvoda.

Riblje ulje takođe ima pozitivno dejstvo na nervne funkcije zbog prisutnog sadržaja vitamina A, D i esencijalnih omega 3 kiselina (EPA i DHA).

Aminokiseline su komponente funkcionalnih proteina, a samostalno mogu imati i funkciju signalnog molekula u procesu oporavka. Visoke doze arginina mogu ispoljiti protivupalno djelovanje, dok tirozin, fenilalanin i glutamin služe za sintezu hormona mozga. Posebni molekuli poput holina, inozitola i serina učestvuju u obnavljanju moždanih ovojnica.

Balansiran unos, ključ za optimalno funkcionisanje

Esencijalne nutrijente nalazimo u hrani. Ako su pak potrebe mozga povećane, sasvim je opravdano potražiti dodatak u suplementaciji. Oko toga koji preparat će za vas biti adekvatan, možete se konsultovati sa svojim ljekarom ili farmaceutom. Balansiran unos neophodnih nutrijenata je izuzetno važan za optimalno funkcionisanje nervnog sistema, kao i svih ostalih dijelova našeg organizma.

 

VITAMINI ZA MOZAK

Članovi kompleksa B vitamina najviše stimulišu metabolizam u nervnim ćelijama. Vitamin B1, B6 i folna kiselina utiču na metabolizam glukoze, glavnog moždanog goriva, te je njihova optimalna doza esencijalna za oporavak. Vitamin B6, B2, B3 i B12 imaju višestruke funkcije u nervnim završecima, te se preporučuju kao preventiva daljih oštećenja kod neurodegenerativnih oboljenja. Vitamini C i E imaju snažan antioksidativni efekat koji je poželjan kod posljedica oksidativnog stresa. Nedavne studije su pokazale da vitamin D ima ulogu u regeneraciji nervnih vlakana i moždanih opni.

Ja'Whaun Bentley Jersey