Isključivo estetski problem

Strije se pojavljuju kao neželjeni pratilac trudnoće kod više od 60% žena.

Autor: V. Marković

Trudnoća donosi mnogo promjena ženskom organizmu, od povećanja težine do promjene ukupnog hormonskog statusa. Ovo je sve dio prirodnog procesa koji za cilj ima rađanje zdrave bebe uz što manje posljedica po zdravlje majke. Međutim, određeni dijelovi tog procesa ponekad dovode do promjena u izgledu koje zabrinjavaju buduće majke. Strije su visoko kotirane na listi neželjenih posljedica budući da se veoma često javljaju tokom trudnoće.

Šta su strije i kako nastaju?

Strije možemo smatrati vrstom ožiljaka na koži koji nastaju u situaciji kada ona ne može da se prilagodi intenzivnom rastu tkiva koje pokriva. One nisu vezane samo za trudnoću, pojavljuju se u pubertetu tokom rasta, kod sportista koji naglo uvećaju mišićnu masu, kao i kod ljudi čija tjelesna težina ima velike oscilacije. U zavisnosti od nijanse kože, strije mogu biti od ružičaste do tamnosmeđe boje, u zreloj fazi su obično bijele. Protežu se do nekoliko centimetara u dužinu, a mogu biti široke do 10 milimetara.

Gdje se najčešće pojavljuju?

Predio stomaka i grudi trpi najveće promjene tokom trudnoće pa je velika vjerovatnoća da će se strije tu i pojaviti. Pored toga mogu se pojaviti i na butinama, sjedalnom predjelu, kao i na ostalim dijelovima tijela gdje postoji veća količina masnog tkiva.

Kada se pojavljuju i kako ih spriječiti?

Kraj drugog i početak trećeg trimestra je period kada stomak počinje da intenzivnije raste, pa je to i najrizičniji dio trudnoće što se pojave strija tiče. Sa preventivom, međutim, treba početi daleko ranije. Već od kraja trećeg mjeseca trudnoće potrebno je kožu redovno mazati i hidrirati, i po nekoliko puta dnevno kako bismo joj pomogli da ostane elastična i tako je pripremili za izazove koji je očekuju. O izboru preparata za njegu obavezno konsultujte svog ljekara i farmaceuta. Trudnoća je veoma osjetljiv period i nikako ne biste smjeli da na svoju ruku primjenjujete preparate za koje niste sigurni da li mogu da ugroze vas i vašu bebu.

Koliki značaj ima nasljedni faktor?

Genetika igra veliku ulogu u nastanku strija. Postoji veliki stepen vjerovatnoće da će trudnica čija je majka imala ovaj problem takođe morati da se bori sa njim. To, svakako, ne znači da se treba predati bez borbe. Uz pravilnu njegu i pridržavanje preporuka dobijenih od ljekara moguće je stvari držati pod kontrolom. Strije su isključivo estetski problem, stoga ih treba prihvatiti kao sastavni dio trudnoće, uz primjenu odgovarajućih preventivnih mjera.

Uticaj ishrane

Zdrava i uravnotežena ishrana doprinosi normalnom razvoju trudnoće. Ukoliko se trudnica ugoji više nego što je normalno za određenu fazu graviditeta, onda to ugrožava njeno zdravlje, kao i zdravlje ploda. Strije su u takvoj situaciji samo neizbježni prateći problem. Redovna hidratacija doprinosi elastičnosti kože.

Da li je moguće ukloniti ih?

Danas dostupni kozmetički tretmani poput laserskog, mezoterapije i ostalih mogu da ublaže problem, ali jednom kada se strije pojave one će tu i ostati.