Ukrasno, mirisno, korisno

Ljeto je na izmaku, ali to ne znači da ne možemo još da uživamo u njegovim bojama i mirisima.

Autor: S. Sušić

Rascvjetale mirisne livade su jedno od obilježja ljeta. One svojim šarenilom kao i obiljem prirodnih aroma djeluju smirujuće i opuštajuće na sve koji su svakodnevno opterećeni urbanom svakodnevnom žurbom, bukom i stresom. Međutim, nemamo baš svi često priliku da sebi priuštimo šetnju kroz predjele ovjekovječene na platnima mnogih slikara. To ne znači da se ovog zadovoljstva moramo odreći. Jednostavno možemo dio mirisnih polja da dovedemo u sopstveni dom, uz malo truda, mašte i snalažljivosti.

Buket na zidu za mirisni dom

Ovo rješenje osim što svojim šarenilom i mirisom donosi dah prirode u naš dom, ima još poneku korisnu funkciju. Ukoliko pravilno odaberemo biljke uključene u buket, one će djelovati kao prirodni repelent (bosiljak i lavanda) odbijajući dosadne insekte. Dodatak začinskog bilja je zgodan ukoliko ovim ukrasom uljepšate kuhinjski zid, zato što je ponekad dovoljno samo pružiti ruku, ubrati par listića i dati poseban pečat svom kulinarskom dostignuću (bez preturanja po ladici sa začinima).

Nešto staro postaje nešto sasvim novo i drugačije

Kuhinjska pomagala imaju svoj vijek trajanja. Ipak, i kada postanu tupa i neupotrebljiva, mi ih se još uvijek nerado odričemo, već ih skladištimo po kuhinjskim elementima gdje zauzimaju prostor i zapravo ničemu ne služe. Dakle, prije prvog koraka otvorite svoje kuhinjske ormariće i potražite ono rende koje ste posljednji put koristili krajem prošlog milenijuma.

Korak 1

Poredajte na sto sve što vam je potrebno za izradu ovog ukrasa. To su: staro rende, ukrasna traka, makaze, razno svježe i suho cvijeće (kupljeno ili ubrano iz sopstvenog uzgoja).

Korak 2

Isijecite traku na dužinu dovoljno dugu da obmota rende tako da ostane materijala za pravljenje mašnice. Potrebna su vam dva ovakva komada trake, kao i jedan koji je dovoljan samo za pravljenje mašnice.

Korak 3

Obmotajte rende ukrasnom trakom i vežite mašnicu. Ponovite postupak još jednom. (Rende možete da ukrasite i drugačije, prepuštamo vašoj mašti da ostavi vaš lični kreativni pečat. Bojenje u neku lijepu pastelnu nijansu jedna je od mogućih opcija, kao i ukrašavanje dekupaž tehnikom.)

Korak 4

Provjerite da li je sve dobro vezano i da li su mašnice lijepo poravnate.

Korak 5

Okrenite rende na stranu suprotnu od one na kojoj su mašnice i vežite još jednu koja će poslužiti za kačenje cijelog aranžmana za kukicu ili ekser na zidu, vratima ili kuhinjskom elementu.

Korak 6

Provjerite još jednom sve elemente i pristupite kreiranju cvjetnog aranžmana. Ovo možete da uradite na radnom stolu, a možete i da prvo okačite rende pa zatim da ga popunjavate cvijećem (ovo je možda zgodnija opcija za one koji ne mogu da zamisle kako će to na kraju izgledati već moraju da odmah vide realnu situaciju). Zatim se prepustite uživanju u svom sopstvenom malom dijelu ljeta.