Rješenje iz kreativne kuhinje

 

Nekada su stare šerpe završavale svoj vijek odbačene, ili su u najboljem slučaju postajale dom ukrasnom bilju. Mi smo riješili da uradimo nešto drugačije.

 

Autor: S. Sušić

 

Postoje stvari kojih se nerado odričemo, a često su vodeće među njima stare šerpe. Iako dobro znamo da zbog svoje istrošenosti više nisu bezbjedne za upotrebu u kuhinji, mi ih ipak uporno čuvamo među ostalim sudovima. Kada god spremamo kuhinju, krenemo da ih bacimo, pa se onda sjetimo svih onih lijepih jela i svih onih divnih druženja uz specijalitete baš u njima skrčkane. Onda ih vratimo nazad i tako do sljedećeg puta. Naš prijedlog vam omogućava da zadržite svoju omiljenu šerpu, uz malo promijenjenu namjenu.

 

Šta nam je sve potrebno?

Prvo i osnovno jeste da budete sasvim sigurni da je vašoj šerpi vrijeme za novi život. Zatim joj izmjerite prečnik i izračunajte joj obim (za one koji su zaboravili gradivo: samo pomnožite vrijednost prečnika sa 3,14). Biće vam potrebne i oštre makaze, kao i pištolj za lijepljenje. Onda nabavite kanap debljine oko 10 mm. Ukoliko uzmete tanji, zadaćete sebi dosta posla tokom izrade, a deblji od toga će već pružati dosta otpora prilikom savijanja (nemojte da nas pitate kako smo to naučili ?).

 

Koliko kanapa je potrebno?

Ako je visina šerpe 16 cm, biće vam potrebno 16 namotaja da biste je cijelu obmotali (ako je debljina kanapa 10 mm). Pomnožite broj namotaja sa obimom šerpe i dodajte još malo za svaki slučaj. Dakle, formula je: broj namotaja x obim šerpe (+ dužina bar još jednog namotaja).

 

Odakle početi?

Šerpe obično imaju malo proširenje na vrhu, što taj dio čini idealnom osnovom za početak lijepljenja. Okrenite šerpu naopako, zasijecite kanap blago ukoso, nanesite malo ljepila na obod šerpe, prislonite početak kanapa i pritisnite prstima dok se ljepilo ne stegne (ovo se odvija brže nego što očekujete).

 

Kako nastaviti?

Nanesite ljepilo nekoliko centimetara dalje od početne tačke i opet pritisnite kanap uz obod šerpe. Ponavljajte ovaj postupak dok ne završite prvi obmotaj. Zatim nanosite ljepilo ravnomjerno na kanap i na šerpu, vodeći računa o tome da ne pretjerate sa količinom (višak će se istisnuti i vidjeće se, pa ćete morati da ga uklanjate skalpelom). Par ruku koje rotiraju šerpu dok vi nanosite ljepilo je od velike pomoći, ali sve ovo možete i sami da uradite uz malo pažnje i dosta strpljenja.

 

Šta kada dođemo do kraja?

Kanap opet koso zasijecite vodeći računa o tome da ne bude viška koji prelazi dno šerpe. Kraj pažljivo zalijepite, provjerite da li je sve dobro zalijepljeno i okrenite šerpu. Upravo ste završili kreiranje atraktivne posude u kojoj možete držati peškire, sitnice u kupatilu, ili nešto po sopstvenom izboru. Saksije sa lijepim biljkama takođe mogu da budu stanovnik ove posude, a uz pomoć pištolja za lijepljenje kanapom možete da ukrašavate flaše, činije, kartonske kutije i još mnogo toga. Možete da koristite i raznobojne kanape. Vaša mašta će sigurno otkriti šta je to što će najbolje pristajati vašem domu.