Problem koji se ne smije ignorisati

 

Oslabljen priliv krvi u dijelove tijela koji su najudaljeniji od srca jeste čest zdravstveni problem, izraženiji je kod starijih osoba, a podložnije su mu žene.

 

Autor: J. Petrović

 

Naše srce neprekidno radi i kao svojevrsna neumorna pumpa obezbjeđuje stalni protok krvi kroz organizam, a samim tim i njegovo pravilno funkcionisanje. Kiseonik i hranljive materije na ovaj način dospijevaju do svake ćelije. Do poremećaja u ovom složenom mehanizmu može doći iz više razloga, nije rijetka situacija u kojoj je u pitanju kombinacija više različitih uzroka.

 

Uzroci loše periferne cirkulacije

Niska spoljašnja temperatura, naročito u kombinaciji sa neadekvatnom obućom i odjećom (tijesno pripijene stvari koje otežavaju cirkulaciju), može dovesti do problema u snabdijevanju perifernih krvnih sudova dovoljnom količinom krvi. Ovo je najčešće pojava prolaznog karaktera, koja nestaje čim se otklone uzroci njenog nastajanja, naravno ukoliko nije došlo do promrzlina, što nije tema ovog teksta.

Uzroci koji dovode do ozbiljnijih poremećaja u perifernoj cirkulaciji jesu loše navike poput pušenja, konzumiranja alkohola, neuravnotežene ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Ovakav nezdravi životni stil vremenom dovodi do oštećenja cjelokupnog kardiovaskularnog sistema i uzrokuje brojne druge zdravstvene probleme, od kojih neki mogu imati i fatalan ishod.

Različita oboljenja, takođe, mogu dovesti do poremećaja u cirkulaciji. Navešćemo probleme sa bubrezima, dijabetes, srčana oboljenja i povišen krvni pritisak kao najčešće, a ovaj problem je i prateći faktor nekih sistemskih bolesti.

Jedan dio odgovornosti snosi i nasljedni faktor, ali ukoliko osoba već zna da ima porodičnu istoriju ovog problema, onda tim prije mora da posveti više pažnje sprječavanju njegovog razvoja.

 

Simptomi poremećaja

Na poremećaj periferne cirkulacije ukazuju brojni simptomi kao što su: hladne šake i stopala, pojava grčeva u stopalima i listovima, trnjenje prstiju, šaka i stopala, promjena boje kože (blijeda, plavičasto-ljubičasta), suha koža, pojava ranica na koži koje teško zarastaju, smanjeno znojenje stopala, krhki nokti, pojava podočnjaka, nastanak celulita i mnogi drugi. Osoba može da osjeti pospanost, probleme sa koncentracijom i pamćenjem, lako se zamara. Kod žena može doći do poremećaja u mjesečnom ciklusu, dok se kod muškaraca može javiti problem erektilne disfunkcije.

 

Dijagnostika i liječenje

Pravovremeno otkrivanje uzroka i adekvatno liječenje ovog poremećaja je od izuzetno velike važnosti. Simptomi se najčešće razvijaju postepeno, pa ih pacijenti zanemaruju, što umanjuje šanse za uspješno liječenje. Pored detaljnog pregleda, ljekari koriste analize krvi, ultrazvučne preglede, kolor dopler, angiografiju i magnetnu rezonancu. Ukoliko problem nije uznapredovao, stanje se veoma brzo koriguje promjenom ishrane i uvođenjem redovne fizičke aktivnosti. Preporučuje se i hidromasaža, a uz konsultaciju sa ljekarom i farmaceutom, pacijent može ishranu dopuniti odgovarajućim suplementima. Teži slučajevi uključuju i hirurško liječenje, o čemu finalnu odluku donosi vaskularni hirurg.