Preventiva je važna

 

Imala sam prije mjesec dana upalu sinusa. Temperatura i bol u grlu su prošli, ali nos je i dalje zapušen i uopšte ne osjećam mirise. Znam da kapi za nos ne smijem dugo da koristim. Da li postoji nešto što bih smjela da koristim kako bi ovi simptomi nestali?

 

Marina, 28

Autor: Aleksandra Jakovljević

 

Sinuzitis je upala sinusa, koja je najčešće posljedica prehlada, kijavica, alergija, ali se može pojaviti i uslijed same građe nosnog prostora, kao i uslijed prisustva nosnih polipa. Može biti akutna (traje do 4 nedjelje), subakutna (traje 4–12 nedjelja) i hronična (traje 12 nedjelja ili više). Upaljeno tkivo remeti normalno disanje tako što blokira nosne šupljine, pa vazduh i sluz ostaju zarobljeni. To stvara veliki bol i pritisak u predjelu čela, nosa, očiju i obraza, ali i zapušen nos, bol u grlu, kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu, neosjetljivost na mirise i ukuse, peckanje i suzenje očiju, vrtoglavicu i malaksalost.

Ukoliko vas ovaj zdravstveni problem muči, sebi možete pomoći provjetravanjem prostorija u kojima boravite, upotrebom ovlaživača vazduha, posebno tokom zimskih mjeseci (vlažnost u zatvorenom prostoru 40–50% je idealna za sinuse), stavljanjem toplih obloga preko sinusa (u vidu termofora, tople i vlažne komprese, flašice sa toplom vodom) ili stavljanjem naizmjenično tople i hladne obloge. U olakšavanju simptoma značajno pomaže inhaliranje (kako pomoću inhalatora, tako i parom iz posude sa vrućom vodom, kojoj mogu biti dodati bosiljak ili etarsko ulje eukaliptusa ili čajevca), kao i redovno ispiranje nosa običnim fiziološkim rastvorima ili rastvorima morske soli, koji održavaju nos vlažnim i prohodnim. Ukoliko je sinuzitis alergijske prirode, neophodno je da se uticaj alergena svede na minimum, kao i da se izbjegava duži boravak na otvorenom tokom sezone alergija. Treba izbjegavati ronjenje i boravak u bazenu, pušenje, duhanski dim i zadimljene prostorije. Biljke koje su se pokazale veoma djelotvornim kod upale sinusa jesu ljuta paprika, ren, đumbir, kurkuma, cimet, origano, bijeli luk i limun.

 

Koža mi je jako osjetljiva i zbog toga sam ranije vodila računa o tome koja sredstva koristim za čišćenje stana. U posljednje vrijeme sam se malo opustila i uzela sam neke nove preparate za kupatilo, pa pretpostavljam da je to izazvalo reakciju. Odmah mi se pojavilo crvenilo i čudan osjećaj stezanja na rukama. Da li mi možete dati nešto za prvu pomoć?

Olga, 58

 

Kontaktni dermatitis se javlja kada koža tijela, a najčešće koža ruku, odreaguje na neki novi proizvod za njegu tijela ili čišćenje domaćinstva. Čak i voda i blaga sredstva mogu, nakon ponovne izloženosti, da nadraže kožu. Postoje tri vrste kontaktnog dermatitisa. Prvi je nadražajni ili iritirajući dermatitis. To je najčešći oblik i nastaje u kontaktu kože sa deterdžentima, kiselinama, bazama, rastvorima. Sljedeći je alergijski dermatitis. On nastaje u dodiru kože sa sastojcima iz preparata za njegu kože, kozmetike, parfema, rukavicama od lateksa, nakitom od srebra, nikla. I na kraju postoji foto-kontaktni dermatitis, koji je najrjeđi oblik, i nastaje uslijed reakcije sunčeve svjetlosti sa nekim od sastojaka krema za lice, mlijeka za tijelo ili losiona i krema za sunčanje. Simptomi su različiti u zavisnosti od vrste kontaktnog dermatitisa. Kod alergijskog je svrab prvi simptom, a zatim se javljaju i neravnine na koži nalik na krljušt, perutanje, osip, plikovi i pečenje, a mogu se javiti i otoci na licu, oko očiju. Nadražajni izaziva velike i bolne plikove, crvenilo, zatezanje i pucanje kože, ponekad i otvorene rane, ali i otoke.

Najbolji lijek je otkrivanje i nakon toga izbjegavanje alergena i iritirajućih agenasa koji uzrokuju problem. Kod problema na rukama veoma je važno koristiti redovno zaštitne rukavice, najbolje od vinila, pamučne ili one koje su obložene pamukom. Prilikom kupovine sredstava za higijenu i njegu, birajte ona koja su hipoalergijska, bez parabena, mirisa i sličnih dodataka. Izbjegavajte dodirivanje, češanje i guljenje iritirane kože. Pažljivo je čistite mlakom vodom i blagim sapunom i zaštitite je. Za njegu kože možete koristiti ulje žutog noćurka, kamilicu, aloju, borovnicu, med, kokosovo ulje, obloge od jabukovog sirćeta, kao i balzam od pčelinjeg voska, bademovog i ulja od jojobe.