Čista i održavana brada

Autor: mr V. Knežević

Bez obira da li svoj imidž upotpunjujete bradom u stilu toreadora, slikara, mudraca, drvosječe ili Deda Mraza, treba imati u vidu da samo ona koja je njegovana odaje dobar utisak i emituje poruku da je nosi samopouzdan muškarac koji drži do sebe

Mjerenje privlačnosti na osnovu fizičkog izgleda pokazalo je istraživačima da je brada na licu muškarca atraktivna velikom broju žena, jer ih asocira na muževnost, sigurnost, zrelost i mudrost.

To i nije tako neobično kada se zna da su muškarci od davnina nosili bradu kao znak dostojanstva i moći, poput grčkih filozofa i bogova, koji su uvek prikazivani kao bradonje, ili pak kralja Artura, Karla Velikog, odnosno vojnika, advokata i dvorjanina kraljice Elizabete. Međutim, da je brada i u prošlosti mogla da bude stvar mode, pokazuju nam portreti engleskih kraljeva, na kojima je Ričard II prikazan s bradom, a Henri II bez nje. Englezi, koji su pratili modne trendove, njegovali su kovrdže na licu, a istočnjaci u Perziji su otišli korak dalje i svoje brade pleli u kike i ukrašavali zlatnim nitima.

Za modernog muškarca brada je stvar izbora.Neko je pušta da raste, zato što mu je svakodnevno brijanje dosadilo. I to je vjerovatno najgori razlog, jer nošenje brade podrazumjeva permanentnu njegu ovog kosmatog dijela lica. Zapuštena brada, u koju su se zavukli ostaci hrane i mirisi jela i pića, prljava i neuredna, nikome nije privlačna, a nije ni zdravstveno sigurna, jer može biti rasadnik najrazličitijih bakterija i okidač mnogih infekcija, iritacija, crvenila i osipa na koži. Rječju, neodržavanje higijene, kada je ovaj muški ukras u pitanju,je neoprostivo.

Njegovana brada

Svaki bradonja koji drži do sebe i svog čistog i urednog izgleda, njeguje bradu. Za tu svrhu stoje mu na raspolaganju specijalizovane četke i češljevi, šamponi i ulja, balzami i razne vrste voska za bradu. Koliko su brade u trendu vidi se i po tome što poznati brendovi imaju specijalizovane kozmetičke linije za muškarce s maljama na licu, namijenjene ne samo njezi kože, nego i dlake. Jer, neko ima čvrstu i kovržavu bradu, neko “neposlušnu” koja prirodno raste na sve strane, s grubim dlačicama koje hoće i da urastu u kožu, varijacije su bezbrojne. Za svaki tip brade, kao i kose, postoji odgovarajući preparat. Recimo, ulje od argana preporučuje se za suhu dlaku; daje joj sjaj, boju i mekoću, a ulja na bazi citrusa su pravi melem za bradu koja se brzo zamasti. Naravno, moderan muškarac se ne ustručava da koristi serume, maske i farbe za svoj ukras na licu, on zna da čista, njegovana, sjajna brada ostavlja dobar utisak i uliva povjerenje da je nosi muškarac koji zna šta hoće. Isto tako, on ne dijeli svoj pribor za njegu brade (četke, češljeve, trimere) i svakodnevno ga čisti, pere i steriliše.

Poznate bradonje

Još od Sokrata i Aristotela brada je predstavljala životni stil i određeni pogled na svijet. Nosili su je mnogi slavni ljudi tokom istorije, od Abrahama Linkolna do Salvadora Dalija. Danas ona ukrašava lice Džima Kerija, koga bije glas da je neko vrijeme imao i najdužu bradu u Holivudu. I Tarantinov glumac Kristofer Valc, koji je igrao u “Đangovoj osveti” i “Prokletnicima”, nosi gustu i dugu bradu i izgleda gospodski. Bradu nose i Džef Bridžis (“Big Lebovski”, “Ajron Men”), Tom Hardi, Robert de Niro…

Oblikovanje

Bez obzira da li ćete se opredijeliti za sasvim kratku ili dugu i razbarušenu bradu poput Deda Mraza, ona mora da se njeguje. Za bradu koja tek počinje da raste, kozmetičari preporučuju i korištenje pilinga za lice jedanput nedeljno, da bi se izbjegle iritacije kože. Frizeri, koji su stručni za oblikovanje brade, kažu da svako ima svoj tip brade, odnosno da treba odabrati onu pravu, jer ruku na srce, ne stoji sve svakome. Generalno, treba voditi računa o linijama lica, obliku vilice i visini jagodica. Nije lijepo da brada raste suviše blizu jagodica, pa treba voditi računa o liniji obraza, da ne izgledate kao pećinski čovjek ili da ste nalijepili tuđu bradu. Zato je najbolje da se posavjetujete sa iskusnim frizerom, koji tip brade odgovara vašem licu i prepustite se stručnim rukama, a ako ste vješti, naučite korak po korak i kako sami da je njegujete i oblikujete.

Šta brada otkriva?

Iako brada pokriva manji ili veći dio lica, činjenica je da ona i nešto govori o muškarcu koji je nosi. Postoji uvriježeno mišljenje da muškarci koji preferiraju dugu i razbarušenu bradu ne vole osobito tuđa pravila nego da njeguju svoja, vole da drže stvari pod kontrolom i prilično su samouvjereni, ali i pouzdani, racionalni i objektivni.

No, ne nose svi bradati muškarci isti oblik brade cijelog života. Neki vole da se traže i iskazuju svoje stavove kroz estetitiku ovog ukrasa na licu. Filmski glumac Bred Pit viđen je u javnosti i sa kratkom i sa dugačkom bradom, što se može tumačiti i kao svojevrsno samoizražavanje. Lice uokvireno bradom može jako dobro da istakne životnu fazu u kojoj se nalazite, kao i da provjereno istakne vašu muževnost i privlačnost.