Česte respiratorne smetnje

 

Svake godine u ovo vrijeme počinju da mi se javljaju simptomi alergije, od kojih su najgori neprestano curenje nosa i kihanje. Najviše su izraženi kada sam na otvorenom, u prirodi. Možete li mi pomoći da ih nekako ublažim? Jovan, 25

 

Autor: A. Jakovljević

 

 

Alergija se može javiti u bilo kom periodu života, a najčešće obolijevaju djeca i mladi. Najčešći oblik alergija je alergijski rinitis, koji se odlikuje sljedećim simptomima: curenje vodenastog sekreta iz nosa, zapušen nos, kihanje, svrab, peckanje i suzenje očiju.

 

Mjere predostrožnosti

Jednostavni svakodnevni postupci kojima sebi možemo pomoći su: zatvaranje prozora, posebno u spavaćoj sobi, kada su u vazduhu prisutne visoke koncentracije polena i ostalih alergena, nošenje sunčanih naočala, redovno pranje ruku, izbjegavanje duhanskog dima, presvlačenje, tuširanje i pranje kose poslije boravka van kuće (da bismo se oslobodili alergena iz prirode), kao i što češće pranje posteljine i odjeće. Kuću čistite češće nego inače, ali ne hemijskim sredstvima, jer ona mogu izazvati dodatnu iritaciju. U ovu svrhu koristite prirodna sredstva za čišćenje, kao što su sirće i soda bikarbona. Za kontrolisanje simptoma alergije preporučuje se i vođenje dnevnika u kome se bilježe promjene koje osjećate, njihovo trajanje i učestalost, kao i pogoršanje i umanjenje simptoma.

 

Zdrave navike

Veoma je korisno naparavanje toplom vodom i ispiranje nosa fiziološkim ili slanim rastvorom, pri čemu se uklanja veliki broj alergena i bakterija koji se nakupljaju na nosnim dlačicama. U svakodnevnu rutinu bi trebalo uvesti redovno hidriranje običnom vodom i toplim napicima, kao što su čajevi, supe i čorbe. Ishranu obogatite svježim voćem, povrćem, orašastim plodovima i sjemenkama, probioticima, prirodnim preparatima koji čiste organizam (kopriva, bijeli i crni luk, artičoka, maslačak, ulje crnog kumina), vitaminima i mineralima (cink, selen, kalcijum, magnezijum, vitamin C, E, beta karoten).

 

 

 

 

Bila sam prehlađena prije nedjelju dana, ali sada mi je dosta bolje, s tim što sam počela puno da kašljem. Zanima me kako mogu prirodnim putem zaustaviti kašalj i izbaciti ovaj sekret koji teško izbacujem. Katarina, 44

 

 

Kašalj je simptom raznih bolesti i predstavlja zaštitni refleksni mehanizam koji pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Može biti različitog intenziteta, vrste i dužine trajanja. Akutni kašalj najčešće traje do tri nedjelje i uglavnom je posljedica infekcije gornjih disajnih puteva, dok hronični traje duže od tri nedjelje, a može biti posljedica ozbiljnijih bolesti, pušenja i upotrebe nekih lijekova.

 

Kako se boriti protiv kašlja?

Produktivan kašalj je onaj kod kojeg je prisutan bronhijalni sekret (sluz), koji se taloži na disajnim putevima i teško izbacuje. Nikako ne treba ovakav kašalj suzbijati. Cilj terapije u ovom slučaju je razrijediti sekret i na taj način olakšati njegovo izbacivanje. Ukoliko ste pušač, prekinite sa tom lošom navikom ili je značajno smanjite, izbjegavajte suh i zagađen vazduh. Priuštite sebi što više odmora, tuširajte se vrućom vodom u naparenom kupatilu, a uzimajte i što više tečnosti, posebno toplih čajeva i toplih obroka poput domaćih supica. Uvedite u svakodnevnu rutinu i inhalacije koje će očistiti sinuse i bronhije.

 

Pomoć iz prirode

Ukoliko se vodenoj pari dodaju eterična ulja (eukaliptusa, žalfije, nane, čajevca), ona će razbiti sluz i olakšati iskašljavanje, ali i štititi organizam od infekcija. Veoma su efikasni sirupi na bazi biljaka koje sadrže saponine (bršljan, timijan, jagorčevina), koji zbog svoje površinske aktivnosti razrjeđuju bronhijalnu sluz i tako olakšavaju iskašljavanje, ali imaju i protivupalnu i imunomodulatornu ulogu. Od prirodnih preparata koje sami možemo napraviti u svom domaćinstvu, posebno se korisno pokazala mješavina meda i limuna sa maslinovim ili kokosovim uljem.