Neka vas ljeto inspiriše

autor: S. Stamenković

Sociolozi smatraju da je pojava bikinija uticala na promjenu društvenih pogleda i omogućila ženama da se oslobode stega. Zaboravite na top modele i pogledajte žene u svom okruženju, visoke i niske, sa manjkom ili viškom kilograma, sve su savršene kakve jesu. Jedinstvene. Baš kao i vi.

Ako vam je za ljeto potreban savršen komad odjeće, to je bez dileme kupaći kostim. I potpuno je svejedno da li ćete se baškariti na pješčanoj plaži, gradskom bazenu ili u sopstvenom dvorištu. Važno je da na sebi imate bikini u kojem se osjećate kao boginja ljeta, bez obzira na godine i fizički izgled. Važan je vaš stav i osjećaj unutrašnjeg zadovoljstva kako bi do izražaja došla snaga vaše ljepote i ženstvenosti.

Od “Bikini djevojaka” do bikinija

Dva komada tkanine koji više otkrivaju nego što pokrivaju, prva su asocijacija na bikini koji je nastao u XX vijeku. Međutim, mozaik pronađen u Villi Romana del Casale na Siciliji, izgrađenoj krajem IV vijeka, pokazuje rimske sportistkinje koje bacaju disk, dižu tegove, trče i igraju se loptom, a odevene su u kupaće kostime koji se ne razlikuju mnogo od današnjih. Arheolozi su mozaik pronađen 1959. godine nazvali “Krunisanje”, ali je njegov popularniji naziv “Bikini djevojke”. UNESCO je vilu i sve mozaike pronađene u njoj stavio pod svoju zaštitu.

Da mozaici nisu otkriveni vjerovali bismo da je žensko tijelo ostalo potpuno pokriveno sve do prije 100 godina. Krajem XIX vijeka ženski kupaći kostimi već su bili dvodijelni, ali su pokrivali celo tijelo, što je otežavalo kupanje ali i kretanje sa natopljenom odjećom. Presedan je napravila plivačica Anet Kelerman, koja se na plaži u Bostonu pojavila u lično kreiranom kostimu bez rukava i nogavica. Iako je uhapšena zbog povrede javnog morala, podstakla je hrabre dame u Evropi da se odvaže na isti način. Tu je prednjačila legendarna Koko Šanel, tako da no¬ga¬vi¬ce i ru¬ka¬vi na kostimima postaju sve kraći, a de¬kol¬te sve dublji.

I Bog stvori ženu…

Svijet dizajna ženskih kupaćih kostima pretrpio je najveću promjenu 1946. godine. Najprije je francuski modni dizajner Žak Haim plasirao dvodijelni kupaći kostim, koji je otkrivao stomak, ali i dalje prekrivao pupak. Nazvao ga je “Atom”, ali je prava “atomska bomba” eksplodirala te godine u julu kada je Luj Renar predstavio kupaći kostim koji je otkrivao pupak. Vjeruje se da ga je nazvao BIKINI, po ostrvu na kome su Amerikanci, četiri dana prije njegove modne revije, isprobali atomsku bombu. Kako je bilo teško naći damu koja će prva prošetati novi dizajn, za modnu reviju na iznajmljenom bazenu angažovao je Mišel Bernardini, plesačicu iz kazina. Zbog negativnih reakcija javnosti i crkve, dame su oklijevale da nose bikini. Veliki preokret donosi film “I Bog stvori ženu” iz 1956. godine u kojem se Brižit Bardo pojavljuje u bikiniju. Njen primjer slijedi i Ursula Anders u filmu o tajnom agentu 007, a potom i miljenice Holivuda: Ava Gardner, Rita Hejvort, Merilin Monro, Elizabet Tejlor. Bikini je tada već bio prihvaćen i dostupan za sve žene i postao je uobičajeni dio garderobe za bazen, plažu ili sunčanje. Sociolozi smatraju da je pojava bikinija uticala na promjenu društvenih pogleda i omogućila ženama da se oslobode stega.

Kako odabrati savršen bikini?

Modni trendovi svake sezone diktiraju nove modele kostima, dezene, boje, tkanine. Kao i kod drugih odjevnih predmeta, najvažnije je da se u njemu dobro osjećate i da vam dobro stoji. Zaboravite na top modele i pogledajte žene u svom okruženju, i visoke i niske, sa manjkom ili viškom kilograma, sve su savršene kakve jesu. Jedinstvene. Baš kao i vi. A pravilnim odabirom kostima ponešto se može i sakriti. Modni stručnjaci kažu da je kod izbora bikinija najvažniji gornji dio koji treba da odgovora tipu grudi.

Za dame sa malim grudima preporučuju se trouglasti push up bikiniji, sa cvjetnim ili nekim drugim šarenim dezenom, po mogućnosti sa volanima koji će poprsje vizuelno učiniti većim.

Klasični trik za dame sa velikim grudima bio bi gornji dio u tamnoj boji i donji šareni ili u nekoj vrištećoj nijansi kako bi privlačio pažnju. Važne su i dobre korpe koje pružaju dodatnu podršku. Idealan bi bio gornji dio koji prekriva cijele grudi i ide oko vrata, a može se zategnuti i oko vrata i na leđima.

Uzdužne linije savršene su za osobe kraćih nogu ili torza, jer figuru čine vitkijom. Izbjegavati šortseve ili plitke gaćice. Donji dio visoko sječen iznad kukova vizuelno izdužuje noge.

Kombinacija gornjeg dijela sa horizontalnim linijama sa jednobojnim donjim dijelom, ili modernom bikini-mini suknjom, rješenje je za one koji misle da im je problematični zadnji dio tijela.

Kada je riječ o donjem dijelu bikinija, bez obzira na građu, važno je da nije prevelik ni previše mali, da pokriva sve što treba i ne pomjera se tokom aktivnosti na plaži.

August u bikiniju

Epidemiološka situacija nam je možda pokvarila planove za ljeto, ali nas nije omela da pratimo modne trendove. Na prvom mjestu su bikiniji u dvije boje koje čine kontrast, prije svega u crnoj i bijeloj. Ako vam to zvuči suviše klasično, budite smjeli i obucite model sa neobičnim razrezima. I ovog ljeta nosit će se animal print, ali i kostimi sa šarama egzotičnog cvijeća, tropskog voća i palminih listova. Vraćaju se i romantični detalji poput mašnica i volana, u pastelnim bojama. Kostim sa visokim strukom je već nekoliko godina pravi ljetni hit.

Stajling za plažu ili bazen možete upotpuniti efektnom ogrlicom, nakitom za stopala, naočalama za sunce, maramom ili šeširom. Za koji god detalj da se opredijelite, važno je da ne zaboravite da se ogrnete samopouzdanjem.