NAJČEŠĆE TEGOBE U TRUDNOĆI

autor: Dr A. Milićević

Koje su najčešće tegobe u trudnoći i šta svaka trudnica treba da zna kako da ih ublaži

Trudnoća je period u životu žene kada se u njenom tijelu dešavaju pripreme za rađanje novog života, a smisao tih priprema je da se obezbjede optimalni uslovi za rast i razvoj ploda, kao i da se očuva zdravlje trudnice. Treba znati da je trudnoća prirodno stanje tokom kojeg se većina žena osjeća dobro, kako fizički tako i psihički. Međutim, ima i onih kod kojih ona ne prolazi tako lako i opušteno. Tokom trudnoće tijelo je izloženo hormonskim promjena, rastom i razvojem bebe u materici, i tada se žena suočava sa određenim tegobama.

Koja tegoba je najčešća? To svakako ne možemo reći precizno, svaka trudnica ima neku tegobu koja njoj najviše smeta.

Mučnina i gorušica

Iako se često naziva „jutarnja mučnina”, može se osjetiti u bilo koje doba dana. Iako spada u najneugodnije pojave tokom trudnoće, ona ne ugrožava zdravlje bebe. Ukoliko se mučnina ne povlači tokom cijelog dana i trudnica ne može da zadrži ni malo hrane u želucu, svakako će se obratiti ljekaru. Povremeno, povraćanje može da postane ekstremno, što je stanje koje zahtjeva hospitalizaciju. Takva pojava se naziva hiperemezis gravidarum, a liječi se intravenoznom nadoknadom hranjivih materija i tečnosti, kao i medikamentima za zaustavljanje povraćanja.

Gorušica je neprijatno osjećanje pečenja u jednjaku i želucu, koje se često javlja tokom trudnoće, zbog promjena na želucu. Dešava se kada se delimično svarena hrana i želudačna kiselina vraćaju u jednjak, što izaziva pomenuti  „gorući“ osjećaj. Kako je smanjiti? Jedite po malo, ali često, a dok spavate podignite gornji dio tijela više nego što ste imali običaj prije trudnoće (postavite jedan ili dva jastuka ispod glave). Izbjegavajte konzumiranje začinjene hrane i prerađenih namirnica, kao i napitaka sa kofeinom; pijte čaj od kamilice i đumbira. U slučaju intenzivnijih tegoba, po savjetu ljekara možete da pijete propisane antacide (sredstvo koje neutrališe želudačnu kiselinu) koji je bezbjedan za primjenu tokom trudnoće.

Bol u leđima

Dejstvom hormona trudnoće, što spada u normalan proces pripreme organizma za porođaj, zglobovi, ligamenti i mišići postaju više nego inače pokretljivi. S druge strane to povećava rizik od povreda i bolova, naročito u donjem dijelu leđa. Materica sa bebom, posteljicom i plodovom vodom postaje sve veća i teža. Tada najveći dodatni teret podnosi donji dio leđa, kičma kao i karlica, utičući na držanje tijela trudnice. Kako se bol može smanjiti?

Bol možete smanjiti tako što ćete paziti da ne dobijete mnogo na težini; obratite pažnju kako stojite i sjedite – nemojte kriviti kičmu i povijati ramena, ispravite se i tako se držite. Smijete da koristite neutralna ulja za blagu masažu donjeg dijela leđa kao i da radite lake vježbe za taj dio tijela. Spavajte na strani. Savijte koljena i stavite jastuk između nogu. Stavite jedan jastuk iza leđa i jedan ispod stomaka radi potpore. Ovakav način spavanja prijat će vam sve više kako se trudnoća bliži porođaju.

Vaginalni sekret

Pojačan vaginalni sekret je normalna pojava u trudnoći. Trudnice se zbog toga zabrinu, a onda se ispostavi da je u pitanju leukoreja (pojačan vaginalni sekret) sa normalnom vaginalnom florom. Vaginalni sekret se pojačava u toku trudnoće zbog hormona i prokrvljenosti, a normalna kisela sredina u vagini se mijenja i postaje pogodno mjesto za razvoj infekcija. Neke žene imaju veoma obilan sekret tokom trudnoće, a nekima se uopšte ne pojavi. Kako da umanjite neprijatnost? Nosite samo pamučni donji veš, izbjegavajte pantalone i hulahop čarape koje stežu. Higijena je veoma važna, ali ni tu ne treba pretjerivati. Dovoljno je da isperete polne organe toplom vodom ujutro i uveče bez ikakvih unutrašnjih ispiranja, jer to može da dovede do prskanja plodovih ovojaka. Iznenadnu pojavu oblinog sekreta treba provjeriti analizom, kako biste se uvjerili da nema infekcije. Odmah se obratite ljekaru da bi se na vreme otkrio i uklonio uzročnik.

Krvarenje iz desni

To se dešava zbog povećanja volumena tečnosti u organizmu i uticaja hormona. Ublažavanje ove pojave je i dalje redovno održavanje higijene usta i zuba. Kako da krvarenje spriječimo?

Uzimajte dovoljno namirnica bogatih kalcijumom i neizostavni vitamin C. Važno je naglasiti da je zdravlje zuba i usne duplje jednako važno kao i zdravlje ostalih delova tijela. Posjetite stomatologa prije trudnoće i otklonite svaki kvar, zatim vodite računa o higijeni zuba tokom cele trudnoće. To može spriječiti neželjene komplikacije i teškoće i sačuvati vaše zube.

Svrab kože

Jedna od najčešćih pratećih pojava trudnoće je svrab kože, a naročito na stomaku, prvenstveno zbog rastezanja. Ponekad se dešava da se svrab javi na koži celog tijela, najčešće pred kraj trudnoće.

Kako da ublažite svrab? Probajte na neki od sljedećih načina: rashlađujte se tuširanjem sa mlakom vodom; odjeću perite u blagom deterdžentu bez mirisa i temeljno je isperite, da biste izbjegli reakcije na hemijske materije; kad god je to moguće, držite stomak otkriven, da bi koža mogla da „diše“ i da biste izbegli iritaciju tkaninom ili deterdžentom u kojem ste je prali. Obično svrab nestaje čim se beba rodi. Ukoliko je intenzivan i konstantan, ako postoji i žutilo kože, odmah treba da se obratite ljekaru. Intenzivan svrab može da ukaže na vrlo retku ali ozbiljnu komplikaciju u funkciji jetre, koja se utvrđuje analizom krvi.

Grčevi u nogama

Grčevi mogu biti posljedica umora, ali svakako i pritiska uvećane materice na nervne puteve i krvne sudove nogu. Uzrok ove pojave može biti i nedostatak kalcija, magnezija ali i dehidratacija.

Kako da utičemo na grčeve ? Ako vam se dogodi onda istegnite stopalo prema gore i masirajte list noge ili stopalo, čim prođe grč, ustanite i prošetajte da biste ubrzali krvotok. Budite fizički aktivne. Redovna fizička aktivnost može pomoći u eliminiranju grčeva u nogama tokom trudnoće, a provjerite s ljekarom da li je to za vas preporučljivo. Izaberite odgovarajuću obuću. Birajte udobne, anatomske cipele