M. Aleksić

Nevezano za pol i godine, kosa u prosjeku za mjesec dana poraste između jedan i po i dva centimetra. Međutim, na njen brži rast mogu da utiču mnogi faktori. Stoga vam dajemo nekoliko savjeta uz pomoć kojih kosa za kraće vrijeme može da vam bude duža i ljepša.

Zdrava ishrana: Izbalansirana ishrana, bogata vitaminima A, B, C, E, mineralima – selenom, magnezijumom, željezom, cinkom, kao i proteinima, utiče na brži rast kose. Svakodnevno treba konzumirati mlijeko i mliječne proizvode, integralne žitarice, orašaste plodove, povrće i voće, kao i nerafinisana ulja bogata omega 3 masnim kiselinama. Imajte u vidu da na rast kose negativno utiče pušenje, kao i konzumiranje alkohola.

Spavanje: Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od insomnije i nedovoljno spavaju imaju problem sa opadanjem kose, kao i da im ona sporije raste. Spavanje je veoma važno za cjelokupno zdravlje, pa i za ljepotu kose. Takođe, ko ima dugačku kosu, može pred spavanje nježno da je raščešlja i uplete u pletenicu. To je stari trik koji služi tome da se kosa zaštiti od lomljenja i da se ne zamrsi.

Oslobađanje od stresa: Poznato je da je stres neprijatelj našeg zdravlja, ali i naše kose. Izloženost stresu ne utiče samo na lošiji rast kose nego i na njen izgled. Zbog toga je važna relaksacija u vidu različitih metoda i tehnika koje mogu da nam pomognu da se oslobodimo nakupljene napetosti, poput šetnje, boravka u prirodi, joge ili nekog drugog sporta.

Masaža glave: Maslinovo, bademovo, kao i ulje od mente, ricinusa i bundeve veoma su dobra za masažu vlasišta. Nježnim, kružnim pokretima prstiju treba masirati desetak minuta korijen kose, ostaviti da odstoji, pa oprati. Već poslije mjesec dana primjetni su rezultati: kosa raste brže, bujnija je i sjajnija.

Maska za kosu: Hranljive maske za kosu provjereno ubrzavaju njen rast. Možete da ih kupite gotove ili pripremite sami od namirnica koje imate u kuhinji. Maska od pola soka od limuna, jednog jajeta i četiri kašike maslinovog ulja je idealno pakovanje koje prija svakoj kosi. Držite je na glavi 15 minuta, pa isperite. Postupak možete da ponavljate jedanput ili dva puta nedjeljno.

Kvalitetna njega: Koristite kvalitetne i blage šampone za kosu, regeneratore i ostalu kozmetiku. Kad god ste u prilici, kosu sušite prirodno, bez fena. Ne stežite je čvrstim gumicama, a ako često nosite konjski rep, dajte svojoj kosi priliku i da se odmori.