Detalj koji mnogo znači

 

Ima ih u raznim bojama, napravljeni su od različitih materijala, i govore mnogo o onome ko ih nosi.

 

Autor: M. Đokić

 

Šal oko vrata pruža mnogo više od topline i nježnog dodira tokom hladnih zimskih dana. On je obilježje našeg modnog stila, detalj koji može da promijeni naš cjelokupni izgled. Jednolična, monotona, poslovna odjevna kombinacija časkom postaje upečatljiva i jedinstvena zahvaljujući dobro odabranom šalu. Za one sa oštrim okom i poznavanjem vrhunskih brendova šal je jedan od diskretnih pokazatelja nečijeg socijalnog statusa. Naime, brendirani primjerci iz radionica sa vijekovnom tradicijom svojom cijenom mogu da budu krajnje nedostupni prosječnom kupcu. No to nije razlog za brigu jer šal uvijek možete i sami da napravite, što ga definitivno čini jedinstvenim na planeti.

Tri milenijuma šala, nije šala

Statua asirskog kralja Ašurnasipala II, pronađena u hramu boginje Ištar, datira iz perioda devetog vijeka prije nove ere. Jedna od reljefnih karakteristika ovog istorijskog artefakta je šal kojim je kralj ogrnut. Ovo predstavlja najraniji istorijski podatak o upotrebi šala, mada se vjeruje da su još primarne zajednice lovaca sakupljača koristile životinjska krzna kako bi utoplili svoje vratove.

Rimski vojnici su oko vrata nosili sudarium, komad tkanine namijenjen zaštiti kože vrata od bojne opreme, kao i brisanju znoja. U periodu vladavine kineskog cara Čenga, u trećem vijeku prije nove ere, njegovi oficiri su oko vrata nosili šalove različite boje koji su ukazivali na nivo u vojnoj hijerarhiji. Šal oko vrata nosio je i jedan od najvećih vojskovođa u istoriji čovječanstva, Napoleon.

Umjetnici, piloti, avanturisti

Od renesanse do danas šal je sastavni dio odjeće mnogih umjetničkih duša. Uz razbarušenu kosu i pogled usmjeren u nedokučive tajne postojanja, šal nehajno obmotan oko vrata dopunjuje standardno tipiziranu predstavu koju većina ima o pjesnicima, muzičarima i slikarima. Pomenućemo Oskara Vajlda, ne možemo da zaobiđemo ni literarne junake od Šerloka Holmsa do Harija Potera. Aristid Bruan bi vjerovatno bio zaboravljen da nije bilo velikog Lotreka koji ga je ovjekovječio kao čovjeka sa crvenim šalom na jednom od svojih nenadmašnih plakata.

Ikone rok muzike, od Džimi Hendriksa do Dejvida Bouvija, dale su svoj pečat nošenju šala. Kit Ričards je još jedan slavom ovjenčan ljubitelj šalova. Svoju ljubav prema šalovima glavom je platila Isidora Dankan, čuvena balerina. Njen dugački svileni šal zapleo se u točkove automobila u kome se vozila i tako prekinuo jednu od najblistavijih umjetničkih karijera.

Amelija Erhart, avanturistkinja i jedna od prvih žena koja se osmjelila da upravlja avionom, nestala je u plavim visinama zajedno sa svojim šalom. Šal je postao obavezni dio pilotske uniforme još u prvim danima avijacije. Imao je višestruku namjenu. Pored zaštite od hladnoće njegova fina svilena struktura služila je kao filter kroz koji je pilot pokušavao da udahne što manje isparenja iz motora. Tehnologija je napredovala, ali su šalovi ostali u upotrebi kao obilježje pripadnosti određenoj eskadrili i kao znak pijeteta prema slavnim utemeljivačima avijatičarskog umijeća.

Navijački rekvizit

Sa pojavom prvih fudbalskih klubova došlo je i do pojave navijačkih grupa. Iako je tradicija suprotstavljenih fanova određenih sportista vrhunac svoje napetosti doživjela još u sukobima plavih i zelenih u Vizantiji, čovječanstvu je ovaj vid aktivnosti očito potreban. Šalovi su postali dio navijačke uniforme, rekvizit za navijanje i dio odjeće koji se sa ponosom nosi. Gubitak šala je u tom svijetu poprilično izjednačen sa gubitkom časti. Vizuelni efekat koji na tribinama izaziva istovremeno podizanje hiljada šalova, ukoliko je dobro sinhronizovano, ipak predstavlja nešto što ne možemo da ocijenimo kao neuzbudljivo.

Šal na modnim pistama

Bilo da su napravljeni od vune, svile, pamuka ili neke druge sirovine, šalovi su neizostavni dio jesenjih i zimskih kolekcija već decenijama. Moderne tehnologije štampe na tekstilu dozvoljavaju kreatorima da svoju kreativnost iskažu na nebrojeno mnogo načina kada su kombinacije boja i šara u pitanju. Šal se često koristi kao završni detalj, nerijetko daje presudnu notu ukupnom izgledu određene odjevne kombinacije. Klasičan izgled može da dobije mladalačku šik konotaciju, dok hrabre i neočekivane odjevne kreacije mogu da budu „primirene” odgovarajućom tkaninom stavljenom oko vrata.

Načini vezivanja šala

Muškarci su ovdje možda u nezgodnijem položaju od žena. Dok se nježnijem polu tolerišu povremeni ispadi u načinu nošenja šala, muškarcima se pogrešan izbor često dodaje na listu znakova nedovoljne muževnosti. Javne ličnosti su naročito izložene sudu modnih kritičara, ali prava istina je da bi šal ipak trebalo da bude stvar ličnog izbora, baš kao i način na koji ćete ga staviti oko vrata. Oni koji robuju pravilima mogu da biraju jedan od mnogih klasičnih načina: askot, pariski, duplo omotani, ili jednostavno mogu da pokušaju da zaborave na sve i da namjeste šal onako kako oni misle da im odgovara. Internet je prepun sugestija vezanih za rješavanje ovog problema, tako da smo sigurni da će svako uspjeti da pronađe svoj jedinstveni način.

 

Materijali i izrada

Uz svilu, kašmir je već dugo sinonim za vrhunske šalove. Kašmirski šalovi prave se od vlakana dobijenih od dlake posebne vrste planinske koze i odlikuje ih finoća izrade i nenadmašna mekoća. Svila može imati odličnu ulogu u pravljenju vašeg ličnog modnog stila, naročito ako naiđete na umjetnika posvećenog ručnom bojenju ove tkanine. Vuneni šalovi su dostupni u raznim industrijski proizvedenim varijantama, različitih su boja, dezena i načina prepletaja. Oni koji su skloni ručnim radovima znaju koliko zadovoljstvo pričinjava nošenje šala izrađenog pomoću sopstvenih vještih prstiju i igala za pletenje. Ovo je takođe i idealan poklon za osobu kojoj želite da podarite nešto sasvim lično.