Nezaobilazni modni detalj

 

Neophodne su nam u svakodnevnom životu, a pravilno odabran par rukavica našem izgledu daje jedinstvenu prepoznatljivu notu i na pravi način zaokružuje ukupan utisak koji nastojimo da ostavimo sopstvenom pojavom.

 

Autor: M. Đokić

 

Rukavice su odavno prestale da budu samo dio odjeće koji nam služi da zagrijemo i zaštitimo svoje šake. One su modni detalj koji zaokružuje naš stil, predstavljaju elegantni dodatak svečanim odjevnim kombinacijama i nose složeno simboličko značenje. Podsjetićemo se džentlmena starog kova koji su damama dodavali njihove, naizgled slučajno, ispuštene rukavice, skrivajući nesumnjivu radost izazvanu tim činom, jer to je značilo da su njihovi dotadašnji napori usmjereni ka osvajanju damine naklonosti napokon urodili plodom. Rukavica je često bacana u lice muškom suparniku kao otvoren poziv na dvoboj, najčešće zbog te iste dame. Ovaj odjevni predmet se pojavljuje u nevjerovatnom broju različitih oblika, izrađuje se od najrazličitijih materijala, a ima primjenu u gotovo svim sferama života.

 

Hiljadama godina uz nas

U nekim od prijevoda Homerove Odiseje stoji da je Laert pomoću rukavica čuvao svoje ruke od trnovitih grana. Herodot navodi primjer spartanskog vođe koji je primio rukavicu napunjenu srebrom kao mito od Persijanaca i tako se osramotio pred sunarodnicima. Minojska kultura nam je u Knososu ostavila prikaze mladića koji se zabavljaju nečim što neodoljivo podsjeća na boksovanje, naravno uz upotrebu rukavica. Ovo je i jedan od najranijih arheoloških dokaza o upotrebi rukavica, mada se vjeruje da su ih koristili i ljudi u doba primitivnih zajednica lovaca sakupljača.

Rimljani su takođe koristili rukavice, najčešće kao dio vojne opreme legionara. Postoje i zapisi Plinija mlađeg o tome kako su djela Plinija starijeg držana u rukavicama kako ne bi bila oštećena. Upotreba rukavica kao dijela vojne opreme nastavljena je i u narednim vijekovima, pa se oklopljene rukavice nalaze u standardnoj viteškoj opremi sve do pojave vatrenog oružja. Upotreba baruta je dovela do skidanja rukavica i u bukvalnom smislu, kao i u smislu nestanka viteške poetike u obračunima.

 

Oznaka statusa i prve zabrane

Upotreba rukavica u religijskim ritualima zabilježena je u Franačkom carstvu tokom ranog srednjeg vijeka, a odatle se prenosi i u Rim. Istorijski podaci govore u prilog tome da su vladari iz tog perioda sahranjivani sa rukavicama ukrašeni dragim kamenjem, što je dodatno isticalo njihov visoki društveni status.

Već tokom XIII vijeka svilene rukavice koje su sezale do iznad lakta postale su omiljeni dio garderobe među ženama iz viših slojeva. Istovremeno su se pojavila i pravila koja ne preporučuju nošenje rukavica ženama koje su odlučile da život provedu u manastirima. U Bolonji je 1294. godine donijeta zabrana nošenja rukavica načinjenih od skupocjenog brokata, dok je u Rimu 1560. godine zabranjeno nošenje namirisanih rukavica. Kao i sve vrste besmislenih ograničenja i ove zabrane su vremenom izblijedile.

Tokom XVI vijeka već nailazimo na zasebno formirane zanatske gilde majstora za izradu rukavica, odvojene od ostalih zanata toga doba. Centri ove fine umjetnosti i vještine nalaze se u Parizu, Londonu i ostalim evropskim velikim gradovima. Paralelno sa tim u Irskoj postaje čuveno mjestašce Limerik, kao centar odakle stižu fine rukavice za kojima su dame žudjele u narednim decenijama.

 

Materijali, oblici i dužine

Kada je osnovni dizajn rukavica u pitanju, razlikuju se dva pristupa. U jednom svaki prst ima svoj zaseban prostor, dok je kod drugog palac odvojen, a ostali prsti su spakovani zajedno. Postoje brojne varijacije na ovu temu, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Prstima je toplije kada su svi zajedno, ali to umanjuje našu sposobnost za rad u rukavicama. Rješenje za ovo je pronađeno u dizajnu koji omogućava otvaranje dijela rukavica koji pokriva prste od kažiprsta do onog najmanjeg. Kada se završi potreba za finim radovima, taj dio rukavice se vraća na mjesto i svi se opet zajedno griju. Za potrebe lovaca i vojnika napravljen je dizajn koji ima odvojen palac i kažiprst od ostala tri prsta, što omogućava upotrebu oružja. Postoje i rukavice koje ostavljaju prste nepokrivenim, često ih viđamo kod vozača, biciklista i u teretanama. Koriste ih i muzičari, naročito u situaciji kada svoj program izvode u hladnijim uslovima.

Rukavice mogu da budu izrađene od vune, svile, pamuka, kože i brojnih drugih materijala. Moderna medicinska praksa je nezamisliva bez sterilnih rukavica za jednokratnu upotrebu. Od gume, polivinila i sličnih materijala izrađuju se radne rukavice otporne na hemikalije. Mesari i drvodelje koriste rukavice izrađene od metalnih alki, koje im čuvaju prste od pogrešnih poteza sječivom. Bijele pamučne rukavice su dio svečanih uniformi mnogih profesija a ukazuju na dostojanstvo i prefinjenost. Od kože se najčešće koristi jagnjeća, mada su kao najfinije na glasu one napravljene od kože pekarija, vrste južnoameričkog sisara.

Dužine takođe variraju, pa imamo mogućnost da izaberemo obične rukavice koje pokrivaju šake i ručni zglob, zatim one malo duže koje štite i podlakticu, a posebnu dozu elegancije nose one koje sežu čak ka ramenima, takozvane opera rukavice.

 

Stalno prisustvo na modnim pistama

Još od perioda dvadesetih godina prošlog vijeka kada je Elza Skjapareli predstavila svoje opera rukavice sa brojnim dugmićima i art-deko geometrijskim šarama, preko Diorove New Look revolucije nakon II svjetskog rata, rukavice su neizbježan dio visoke ženske mode. Madona je u spotu za svoj hit Material girl nosila repliku čuvenih rukavica Merilin Monro iz filma Gentlmen prefer blondes, poznatog po pjesmi Diamonds are the girl’s best friends. Živanši je zaslužan za čuvenu kombinaciju male crne haljine i odgovarajućeg para rukavica koje nepogrešivo asociraju na neprevaziđenu ljepotu i eleganciju Odri Hepbern. Popularnost androgine mode donijela je i obavezan par rukavica uz sako. Sedamdesete godine prošlog vijeka obilježene su Iv Sen Loranovim kreacijama na ovu temu. Majkl Džekson je svoj prepoznatljivi izgled zasnivao i na bijeloj rukavici ukrašenoj dijamantima. Karl Lagerfeld se nigdje nije pojavljivao bez svojih kožnih rukavica koje su ostavljale vrhove prstiju slobodnim. I u narednim sezonama se očekuje da rukavice zadrže svoju poziciju omiljenog pratećeg detalja.

 

Šta se nosi ove sezone?

Osnovno pravilo je da nema pravila. Điđi Hadid se pojavila sa motociklističkim rukavicama uz odjeću koja svakako nije namijenjena vožnji na dvotočkašima. Vidjeli smo klasične opera rukavice spojene sa džinsom, a o veselim šarama i oblicima vunenih kreacije bismo mogli da napišemo stranice i stranice teksta. Filc se takođe vraća u modu, barem kada je riječ o ljubiteljima ručno rađenih proizvoda. Pastelne boje su još uvijek u trendu a par jarko obojenih rukavica može da preobrazi običan poslovni kostim u nešto sasvim novo. Bilo da ste ih sami napravili, ili ste ih odabrali u trgovini, rukavice su sjajan poklon za one koje volite.