Praktično i originalno

Topli ljetni dani donose dodatne probleme svima sa dugom kosom, ali to svakako nije razlog da je se odreknemo.

autor: S. Sušić

Najjednostavniji način za rješavanje problema sa kojim se suočavaju vlasnice duge kose tokom ljetnih mjeseci sastoji se u vezivanju kose u rep. Međutim na duže staze ovo rješenje može da izazove određene neželjene posljedice, poput opadanja kose i pojave glavobolje i ukočenosti vrata. Na sreću postoji i drugo jednostavno rješenje – upotreba rajfa. Ovaj maleni i lagani izum nam pomaže u uklanjanju nestašnih čuperaka sa lica i čela i olakšava podnošenje ljetnih vrućina.
Ukoliko želite da vam ovo ljeto bude obilježeno veselim i cvjetnim motivima predlažemo vam da samostalno izradite unikatni cvjetni rajf.

Šta nam je sve potrebno?
Uz malo dobre volje, nesputanu kreativnost i vješte ruke, neophodno je i posjedovanje pištolja za lijepljenje. Rajf vjerovatno već imate, mada nije problem nabaviti novi u boji koja vam odgovara. Potrebne su vam i makaze i raznobojni vještački cvjetići. Možete da koristite i prirodno cvijeće, ali tako napravljen ukras ima kratak vijek trajanja, koji se dodatno skraćuje pod uticajem vrućine.

Kako napraviti cvjetni rajf
Drške sa cvjetića nam ovdje nisu potrebne, tako da ih je potrebno odstraniti pomoću oštrih makaza. Na tako pripremljen cvjetić nanesite kapljicu ljepila sa zadnje strane. Zalijepite cvjetić na rajf sa gornje strane. Vodite računa da ljepilo ne uprlja latice cvjetova. Preporučujemo vam da sa lijepljenjem krenete od sredine rajfa prema krajevima, tako ćete izbjeći situaciju u kojoj cvjetovi nisu ravnomjerno raspoređeni duž rajfa. U ovoj fazi izrade je strpljenje najvažnija riječ, kada se malo izvještite sve će ići daleko brže.

Dodatni savjeti
Jedna od prednosti upotrebe pištolja za lijepljenje je što se stvrdnuto ljepilo relativno lako uklanja. To u prijevodu znači da isti rajf može da posluži kao nosač za različite cvjetne aranžmane. Kada vam dosadi jedna kombinacija cvjetića jednostavno je zamijenite drugom. Ovako napravljeni ukrasi su sve popularniji i kao obavezni detalj na djevojačkim večerima i vjenčanjima. Još jedan savjet koji imamo za vas odnosi se na obaveznu upotrebu zaštitnih preparata koji će vašu kožu sačuvati od štetnog dejstva sunca. Pijte dovoljno tečnosti i uživajte u kreativnim ljetnim danima.