Mala djeca, velike pripreme

Odaberite aranžman u mirnom mjestu, najbolje početkom ili krajem ljeta – uživaćete u čistijoj vodi i mirnim noćima bez preglasne muzike.

autor: Dr R. Kosić

Odlazak na godišnji odmor u porodici sa malom djecom zahtijeva pažljivo planiranje. Zaboravite na put bez jasnog cilja, dobrog pakovanja i mnogo odluka koje morate da donesete unaprijed. Svi se podjednako radujemo praznicima i slobodnim danima. Zaposleni roditelji žele predah od kancelarije i gradske vreve, školarci maštaju o provodu i avanturama, predškolci sanjaju igre u pijesku i morske talase. Najmlađe dijete, naročito ukoliko se radi o djetetu mlađem od dvije godine, niko ne pita za želje, ali ipak bi bilo najbolje da se ljetovanje planira upravo u skladu sa potrebama tog najmlađeg člana porodice. Standard nam dopušta egzotične destinacije i smještaj u luksuznim hotelima, želimo da se provedemo i odmorimo u krugu najuže porodice. Da li destinaciju i način ljetovanja treba da prilagodimo djeci, ili da se prepustimo avanturi, pa kako bude?

Bebe i putovanje
Ako na put krećete sa malom bebom, pažljivo planirajte svaki detalj ljetovanja. Sve češće se u ovo vrijeme u pedijatrijskom savjetovalištu čuju pitanja vezana za odlazak na more. Po pravilu se roditelji prve bebe začude kada na pitanje: Imate li neki savjet, planirali smo na more u julu, ili avgustu ove godine, dobiju pregršt novih dilema: Put od desetak sati kolima nije za malu bebu! Kako ćete spremati obroke za dojenče u hotelskoj sobi? Imate li pedijatra u blizini? Prednost treba dati ljetovanju u sopstvenoj kući na moru ili planini. Treba birati poznat prostor i poznate ljude, mjesto gdje su trgovine i pijace blizu, gdje imate ljekara. Udobnost poznatog treba da ima prednost nad avanturom iz turističkih vodiča. Ukoliko nemate takvu mogućnost, planirajte godišnji odmor mjesecima unaprijed. Izaberite poznatu, provjerenu agenciju. Provjerite podatke o smještaju, blizini plaže i hlada, dostupnost pedijatra, dužinu i način putovanja… Promjena ambijenta će usrećiti djecu i roditelje samo ukoliko možete da se naspavate i opustite tokom dana. Maloj bebi je svejedno koliko ste platili ljetovanje u all inclusive aranžmanu ukoliko joj promijenite ritam obroka i spavanja.

Ne zaboravite na pauze
Putovanje će zavisti od starosti djece i udaljenosti mjesta koje ste odabrali. Ukoliko vam ne smeta noćna vožnja, razmislite o tome da su gužve i čekanja na graničnim prelazima manje, temperature prijatnije, a brujanje motora smiruje i najnervozniju djecu. Danju planirajte pauze za ručak, spremite užine za usput, dosta negaziranih napitaka (najbolje vode). Kod starije djece koja ne podnose vožnju dajte suhe kekse i krekere. Najveći problem obično bude dosada, naoružajte se strpljenjem i društvenim igrama u skladu sa uzrastom. Planirajte mjesta za odmor, gdje ćete provesti najtopliji dio dana, gdje će se vozači odmoriti. Razbijte monotoniju zatvorenog prostora automobila. Izbjegavajte dugotrajna putovanja autobusom ili vozom. Nedostatak prostora i toaleta pokvariće doživljaj prije nego što je ljetovanje počelo. Putovanje avionom je komforno za djecu svih uzrasta, poželjni su kratki letovi bez presjedanja.

Bezbjednost na ljetovanju je prioritet
Djeca treba da piju flaširanu vodu, izbjegavaju hranu i slatkiše koji provode dugo vremena na visokoj temperaturi. Ne uvodite nove vrste hrane u ishranu, posebno kod dojenčeta koje se tek upoznaje sa čvrstom hranom. Boravak na suncu je višestruko koristan za sve članove porodice. Svi smo već naučili da se na plažu ide rano ujutro i kasno popodne. Obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, svijetlu odjeću. Budite u hladu suncobrana ili u prirodnom hladu tokom toplih dana. Djeci nudite vodu ili voćni sok, voćnu užinu, grickalice koje se ne kvare. Dijete koje uči da pliva uvijek je pod budnim okom roditelja, ne zaboravite da je maksimalan nadzor potreban i starijoj djeci. Djeca ljeti često boluju od trovanja hranom, opekotina od sunca, toplotnog udara i mnogih drugih ljetnih problema. Nisu rijetke ni povrede. Ne dozvolite da zbog neprovjerenog sladoleda na točenje ili krofne sa sumnjivim kremom ljetovanje provedete u bolnici.
Nova iskustva i lijepe uspomene
Obavezno uplatite zdravstveno osiguranje i radujte se ukoliko ga ne iskoristite. Svake sljedeće godine ćete biti iskusniji i spremniji da svojoj djeci priuštite zanimljivo i sigurno ljetovanje. Ljetovanje sa djecom treba da bude prilika za zajedničko uživanje. Kada se pažljivo pripremite, povećavate mogućnost da se vratite samo sa prijatnim uspomenama.

Koje lijekove ponijeti
Putna apoteka se podrazumijeva. To su isti lijekovi koje uvijek treba da imate pri ruci u sopstvenom domu: sirup za snižavanje povišene temperature i bolove, probiotik, kesica rastvora za pojenje, flaster, gaza, zavoj, bočica alkohola, lijek za alergiju… Ukoliko neko dijete ima hroničnu terapiju, obavezno je ponesite. Sve ove lijekove možete da date i prije nego što dijete bude pregledano od strane ljekara. Pred put provjerite koju dozu uzima dijete u skladu sa tjelesnom težinom i uzrastom.

REPELENTI
Bezbrižno uživanje u ljetu

Kod primjene repelenata izuzetno je bitno naglasiti njihovu bezbjednost kod različitih populacija.

Autor: Mr ph D. Goljić

U asortimanu apoteke imamo niz proizvoda koji se koriste za odbijanje insekata. Nazivamo ih repelenti. Njihova upotreba je veoma zastupljena kod nas, pogotovu ako ljeto uslijedi nakon kišnog perioda. Insekte privlače isparenja sa ljudske kože, kao i ugljen-dioksid koji izdišemo. Primjenom repelenata miris kože postaje manje atraktivan. Pritom, repelenti ne ubijaju insekte iz okoline, već ih samo odbijaju. Što je koncentracija odbijajuće supstance u proizvodu jača, to će zaštita biti duža.

DEET (dietil-toluamid) je sintetska supstanca, koja u koncentracijama 5–100% pokazuje izuzetno repelentno dejstvo na komarce, krpelje, muhe i buve. Nalazi se u preparatima u vidu losiona, sprejova i vlažnih maramica. Preporučuje se oprez s obzirom na to da može izazvati alergije, crvenila na koži, a toksičan je ako se proguta ili ako dotakne oči. Zabranjena je upotreba preparata DEET-a kod djece mlađe od tri godine, a treba izbjegavati primjenu preparata koji imaju više od 30% aktivnog sastojka.

Pikaridin je, takođe, vještački repelent koji je efikasan u koncentracijama do 20% kod odbijanja muha, krpelja i komaraca. Nalazi se u vidu sprejova, mada je njegova upotreba kod nas najčešća u vidu narukvica protiv insekata. Ne koristi se kod djece mlađe od 6 godina.

Permetrin je sintetska supstanca koja je repelent, ali i kontaktni insekticid. Upotreba kod djece nije indikovana. Preparati na bazi permetrina su rijetki na našem tržištu, ali bitno je pomenuti da je ovo veoma postojana hemikalija, te može biti postojana u odjeći i mjesecima nakon intenzivnog tretiranja. Iz iste grupe insekticida na tržištu nalazimo aletrine, takođe veoma efikasne, ali podjednako toksične, te se preporučuje oprez.

Lavanda i bosiljak se koriste kao prirodni repelenti, čija etarska ulja odbijaju pojedine vrste moljaca i komaraca, te se mogu naći u sastavu nekih proizvoda. Generalno su bezbjedni, te se mogu koristiti kod djece od dvije godine.

Matičnjak i macina trava su biljke sa potvrđenom efikasnošću u odbijanju letećih insekata. Nalaze se u vidu ekstrakata različite jačine. U slabijim dozama mogu se koristiti i kod male djece, starosti od 6 mjeseci, a kod koncentrovanijih preparata se preporučuje oprez s obzirom na to da mogu izazvati sedaciju i mučninu.

Limonen i pineol su supstance prirodnog porijekla. Nalaze se u limunu i eukaliptusu. Relativno su bezbjedne, mogu da se koriste kod djece od druge godine života. Slabijeg su dejstva, te se nanose više puta dnevno.
Citronela je biljka južnoameričkog porijekla, a ima prirodno repelentno svojstvo. Preparati na bazi ulja citronele su generalno bezbjedni, te su oni jedini preparati koji se koriste kod djece uzrasta od dva mjeseca. Citronela se može nanositi na cijelo tijelo, više puta dnevno.
Izbor pravog preparata za zaštitu od insekata može zavisiti i od destinacije putovanja, tipa kože, kao i od toga da li se koristi neka terapija. Savjet o tome kako da najbolje produžimo uživanje u ljetnim danima možemo da potražimo od svog farmaceuta.