Komarcima pristup zabranjen

Učinite ljetne večeri još prijatnijim pomoću efikasnog i jednostavno napravljenog sredstva za odbijanje insekata.

Autor: S. Sušić

Svima nam je dobro poznato neprijatno zujanje komaraca oko ušiju, a o posljedicama ujeda da i ne govorimo, može da upropasti i najljepše ljetno veče. Najčešće posežemo za industrijski proizvedenim repelentima, međutim, nismo baš uvijek sigurni koliko je dobro za nas da budemo izloženi dejstvu hemikalija koje oni sadrže. Predlažemo vam da sami napravite sredstvo zasnovano na prirodnim sastojcima, koje se u dosadašnjoj praksi pokazalo veoma djelotvornim. Većinu stvari pobrojanih na listi vjerovatno već imate, a ako ih i nemate, nije ih teško nabaviti.

Potrebni sastojci:

– limun

– limeta

grančice svježeg ruzmarina

– ulje limunskog eukaliptusa

– plutajuća svijeća

– voda

– teglica

Priprema:

Limun i limetu isjeći na kolutove debljine oko 5 milimetara. Složiti naizmjenično nekoliko kolutova na dno teglice. Preko toga staviti par grančica svježeg ruzmarina. Zatim dodati još par kolutova limuna i limete. Naliti vodom skoro do vrha teglice. U vodu ukapati 10 kapi ulja limunskog eukaliptusa. Ubaciti plutajuću svijeću, i vaš repelent na bazi prirodnih sastojaka je spreman za upotrebu. Stavite ga na stočić za kojim sjedite, ili na neko drugo zgodno mjesto, upalite svijeću i uživajte u prijatnom društvu.

Ukoliko se potrudite i nabavite neke vizuelno interesantne teglice, ovaj „uređaj može da ima i dekorativnu ulogu, tako da sigurno neće škoditi ako istovremeno koristite nekoliko komada. Još jedna od nesumnjivih koristi je svakako i to što se ne morate plašiti da li ste izloženi dejstvu potencijalno štetnih hemikalija.

Limunski eukaliptus – Eucalyptus citriodora

Etarsko ulje ove biljke ima široku primjenu zbog svog protivupalnog dejstva. Takođe ima i umirujuća svojstva, a koristi se i u tretmanima protiv celulita, zbog svog lipolitičkog dejstva. Najveći proizvođači ovog ulja nalaze se na Madagaskaru i u Vijetnamu, gdje je ova biljka uskih listova i bijelih cvjetova veoma česta. Njegov specifičan miris ima odbojno dejstvo na komarce.