Kalendar godišnjih posjeta ljekaru

 

Veoma je važno da postoji svijest o značaju preventivnih pregleda i ranom otkrivanju bolesti u cilju izlječenja. Zato redovan sistematski pregled mora biti moralna obaveza svakog pojedinca.

 

Autor: Dr J. Bidžić

Često u praksi srećemo pacijente koji dođu na pregled u poodmakloj fazi bolesti, kada kasno postavljena dijagnoza smanjuje mogućnost izlječenja. Savremeni način života, nedostatak vremena, stresne situacije, nepravilna ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti prati veliki porast hroničnih oboljenja kao što su gojaznost, dijabetes melitus, bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti. Mnoga hronična oboljenja u ranoj fazi ne daju simptome, a kod pacijenata obično postoji nedostatak vremena, zanemarivanje simptoma, nedovoljna informisanost o faktorima rizika, pripisivanje stresu ili premorenosti, kao i strah od dijagnoze.

 

Zdravije navike za duži život

Zdrav način života je veoma bitan u prevenciji i sprječavanju nastanka bolesti, ne samo kod kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, već i kod velikog broja karcinoma, što pokazuju najnovija istraživanja. Kao primjer navešćemo gojaznost, koja je faktor rizika u nastanku karcinoma debelog crijeva, dijabetesa i infarkta. Učestalost karcinoma dojke je povećana kod gojaznih žena. Pušači imaju povećan rizik za karcinom pluća, debelog crijeva, dojke, pored toga što je ova štetna navika bitan faktor rizika u nastanku bolesti srca i krvnih sudova. Kod pušača infarkt srca i mozga je četiri puta češći u odnosu na nepušače. Karcinom grlića materice po broju oboljelih žena je na trećem mjestu, poslije karcinoma dojke i debelog crijeva. Apsurdno je da je povećan broj oboljelih žena, jer je grlić dostupan pregledu, od HPV infekcije do prekancerogeneze i karcinoma u 99% slučajeva je potrebno od 3 do 18 godina. Redovnim ginekološkim pregledom, kolposkopijom i Papanikolau testom jednom u šest mjeseci možemo da otkrijemo proces na vrijeme i malom intervencijom se zaustavi napredovanje bolesti. Treba imati na umu da ne bi bilo smrtnih slučajeva kada bi svaka žena jednom godišnje otišla na pregled. Uzrok je najčešće HPV infekcija, gdje samo 3% ima simptome infekcije, a 0.1% dobije karcinom jer je u pitanju i bolest imunog sistema, pa je jako bitno jačanje imuniteta pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću.

 

Značaj redovnih sistematskih pregleda

Redovni preventivni pregledi, pored zdravog načina života, najvažnija su mjera prevencije bolesti. Kada se bolest otkrije na vrijeme, promjenom štetnih navika može se spriječiti razvoj bolesti, kao što je primjenom terapije na vrijeme veća mogućnost za izlječenje. Zavisno od godina starosti, pola, porodične anamneze i zanimanja određuje se kada treba ići na sistematski pregled. Dinamika preventivnih pregleda utvrđuje se zdravstvenim kalendarom, tako da osobe između 19. i 34. godine treba da obave sistematski pregled svake pete godine, a osobe starije od 35. godine svake druge godine. Na osnovu anamnestičkih podataka, fizikalnog pregleda, palpatornog pregleda dojke kod žena, pregleda prostate kod muškaraca, digitorektalnog pregleda, laboratorijskih analiza kao i pregleda određenih specijalista, procjenjuju se zdravstveno stanje pacijenta i faktori rizika za određenu bolest.

 

Sistematski pregled je neophodno dopuniti redovnim skriningom

Skrining na rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva neophodno je da urade osobe starosti od 50 do 75 godina i to jednom u dvije godine. Radi se pregled stolice na okultno krvarenje tj. krvarenje u stolici koje se ne vidi golim okom. U slučaju pozitivnog testa, pacijent se upućuje na kolonoskopiju.

Skrining na rano otkrivanje dijabetesa radi se kod osoba starijih od 35 godina kod kojih nije dijagnostikovana šećerna bolest. Skriningom treba da se obuhvate gojazne osobe, osobe kod kojih je izmjerena jutarnja glikemija između 5.6 i 6.9 mmol/l, sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom i trigliceridima, fizički neaktivne osobe, žene koje su imale dijabetes u trudnoći i rodile dijete teže od 4000 g.

Skrining na karcinom grlića materice se radi kod žena između 25. i 64. godine. Redovnim pregledom ova bolest se rano otkrije i adekvatno liječi.

Skrining na karcinom dojke je usmjeren na smanjenje smrtnosti i otkrivanje bolesti u početnoj fazi. Karcinom dojke kod žena je vodeći uzrok smrti. Mamografski pregled u okviru skrininga se radi kod žena koje imaju između 50 i 69 godina, dok se kod mlađih žena preporučuje ultrazvučni pregled dojke. Svaka žena treba da uradi samopregled dojke makar jednom mjesečno. Savjetuje se korigovanje štetnih navika i zdrav način života.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok mortaliteta. Jedna trećina umrlih jesu osobe srednjeg životnog doba. Skriningom na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti su obuhvaćene osobe koje nemaju dijagnostikovanu kardiovaskularnu bolest, i to žene starosti od 45 do 69 godina, muškarci starosti od 35 do 69 godina, osobe kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza, osobe koje imaju povećane vrijednosti holesterola i triglicerida u krvi, kao i osobe sa novootkrivenim dijabetes melitusom. Skrining obuhvata anamnestičke podatke, određivanje BMI i obima struka, mjerenje krvnog pritiska i laboratorijske analize krvi.

 

Budimo odgovorni prema sebi i svojoj porodici

Hronične nezarazne bolesti su u stalnom porastu i zato redovni sistematski pregledi i skrining određenih bolesti treba da postane imperativ za svakog pojedinca. Time postajemo odgovorniji prema svom zdravlju, a ranim otkrivanjem bolesti povećava se mogućnost izlječenja. Zato ne treba da postoji izgovor za odlazak na preventivne preglede, treba da postoji svijest svakog od nas koliko je važno bolest otkriti u ranoj fazi, onda kada nema simptoma. Bolest možemo izbjeći ili ublažiti promjenom životnih navika, odvikavanjem od pušenja, alkohola i drugih noksi (štetnih agenasa). Zdrava ishrana podrazumijeva nekoliko manjih obroka u toku dana, više voća, povrća i ribe, manje masne hrane i bijelog hljeba. Treba izbjegavati jela sa roštilja. Uz fizičku aktivnost u smislu šetnje (jedan sat brzog hoda dnevno), vožnje bicikla ili rolera i boravka na svježem vazduhu, redovnim preventivnim pregledima smanjujemo nastanak bolesti i poboljšavamo kvalitet života.