Simpatičan osmijeh ili problem za rješavanje

Autor: Dr V. Krkelić Jovanović

Korekcija kompozitnim fasetama jedna je od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu. Njima se može potpuno preoblikovati prostor bezbolno i brzo

Dijastema mediana (razmak između zuba) je slobodan prostor između gornjih ili donjih centralnih sjekutića. Obično se govori o razmaku između stalnih zuba, mada se često zapaža kod mliječne denticije u toku smjene zuba. U mliječnoj denticiji razmak između zuba se smatra fiziološkom pojavom i to ukazuje na postojanje dovoljnog prostora za nicanje stalnih zuba i njihov pravilan raspored. Dijastema se može odnositi i na razmak između zuba kao posljedica gubitka zuba. Neke praznine su male i jedva vidljive, dok su druge praznine veće i predstavljaju estetski, funkcionalni i parodontološki problem.

Uzrok razmaka zuba

Najčešći uzroci razmaka između zuba su nizak pripoj resice gornje usne, nasljedni faktori, prekobrojni zubi, nedostatak zametka stalnog zuba, patološke promjene kao što su tumori, ciste ili loše oralne navike. Jako je važno da se uradi detaljan pregled i anamneza da bi se utvrdio tačan uzrok razmaka i sagledale želje i očekivanja pacijenta. Pravilan raspored zuba ne donosi samo lijep osmijeh, već je bitan za žvakanje i pravilan govor. Prazan prostor može dovesti i do zapadanja hrane između zuba, otežanog žvakanja i poremećaja govora. U zavisnosti od uzroka nastanka, veličine razmaka i pozicije zuba, bira se metod liječenja.

Korigovanje problema

Za korigovanje dijasteme kod djece najčepće se prvo koriste pokretni ortodontski aparati, dok ne izrastu svi stalni zubi, a potom se prelazi na fiksni ortodontski aparat. Zahvaljujući savremenim kompozitnim materijalima danas se mogu dobiti sjajni rezultati sa kompozitima i uštedom zubne supstance. To je minimalno invazivna terapija koja se završava tkom jedne posjete stomatologu. Korekcija kompozitnim fasetama jedna je od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu. Njima se može potpuno preoblikovati prostor bezbolno i brzo. Mnogo čvršće i postojanije su keramičke fasete koje imaju neophodnu stabilnost. Ukoliko su prostori širi i ukoliko su na zubima veći ispuni, veće promjene u položaju i obliku zuba, tada se pristupa izradi keramičkih krunica. Parodontološka i hiruška terapija podrazumevaju uklanjanje resice usne postupkom frenektomije. To je mali hiruški zahvat i često se izvodi u okviru ortodontske terapije.

Kada razmak nije problem

Razmak između zuba ujedno predstavlja jednu osobenost koju neke osobe smatraju svojim zaštitnim znakom i ličnim estetskim pečatom te nipošto ne žele da mijenjaju svoj izgled. Ukoliko razmak između zuba ne stvara stomatološki problem i pacijent je zadovoljan svojim osmijehom, vodimo se time da je ljepota u individualnosti i različitostima, te tako pristupamo ovom slučaju. Pored estetike lijepog osmijeha vrlo je važno da zubi budu zdravi. Zdravi zubi podrazumijevaju pravilno održavanje oralne higijene, svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa. Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spriječi i nastanak karijesa i oboljenja desni. Zube treba prati minimum dva puta dnevno, ujutru i uveče u trajanju od 3 minuta. Pravilno održavanje oralne higijene i preventivni pregledi predstavljaju put ka oralnom zdravlju, ali i zdravlju cijelog organizma.