Uživanje u stvaranju

 

Doba praznika nam donosi prilike za druženje sa prijateljima i porodicom. Toplu kućnu atmosferu možemo uvijek dodatno da uljepšamo uz malo truda i mnogo mašte.

 

Autor: S. Sušić

 

Tradicija ukrašavanja domova u vrijeme dolaska Nove godine jeste nešto što opstaje generacijama, i svake godine donosi posebnu radost najmlađim članovima porodice. Ukoliko vam je klasična jelka već pomalo dosadila, donosimo vam par savjeta za sasvim drugačiji pristup ovom ukrasu. Osim što je zabavan za izradu, ovakav ukras je i ekološki prihvatljiv, a posebno je pogodan za one koji imaju problema sa manjkom prostora i viškom stvari. Podsjećamo vas i da je odlazak stare godine pravi trenutak u kome bi trebalo da se riješite bespotrebno nagomilanog krša i tako oslobodite sopstveni prostor za nove radosti.

 

Potreban materijal

Najpribližniji opis tehnološkog postupka koji ćemo koristiti je urađeno pomoću štapa i kanapa. Potrebni su vam klupko kanapa, ukrasne tračice, makaze, testerica, klasični novogodišnji ukrasi i nekoliko grana. Grane možete nabaviti u saradnji sa radnicima koji održavaju parkove, tokom redovnog zimskog orezivanja. Možete ih pokupiti i tokom šetnje u prirodi, koristeći grane koje su otpale. Bilo bi dobro da birate one koje su prave, mada i one krivudave imaju svoju dozu šarma i autentičnog prirodnog izgleda. Lijeska ima lijepe prave grane, dok breza ima pravi zimski izgled zahvaljujući bijeloj kori.

 

Formiranje rama

U osnovi ovog ukrasa je ono što građevinari nazivaju A ram. Odredite širinu osnove i visinu ukrasa u skladu sa prostorom kojim raspolažete. Prilikom sakupljanja grana izaberite i dvije duže, tanje grane, koje će poslužiti kao stranice trougla (moguće je horizontalne grane povezivati samo kanapom, praveći neku vrstu visećih merdevina, ali je takva konstrukcija teža za rad). Postavite bočne stranice na sto i zatim poredajte grane od osnove prema vrhu. Pomoću testerice korigujte dužinu grana tako da svaka sljedeća bude oko 6–7 cm kraća od prethodne. Kada ste zadovoljni rasporedom, povežite horizontalne prečke sa osnovom rama pomoću kanapa prethodno isječenog na komade odgovarajuće dužine.

 

Ukrašavanje

Ovdje je važan princip manje je više. Ne morate upotrijebiti sve ukrase koje imate, vodite računa da sve bude svedeno i elegantno. Svjetlucave kuglice za grane možete pričvrstiti ukrasnom trakom, to će vašoj jelki dodati i mašnice. Kada ste zadovoljni rezultatom, jelku možete da okačite kao sliku, ili je možete jednostavno staviti na policu i nasloniti na zid. Ukrasne lampice joj daju dodatnu novogodišnju toplinu. Želimo vam mnoštvo lijepih i kreativnih trenutaka.