Kako da usavršimo svoje sposobnosti

M. Brašić

specijalni pedagog i OLI integrativni psihodinamski terapeut

 

Mijenjati sebe da bismo bili uspješniji i zadovoljniji jeste izazov i proces koji traži fokusiranost, realno sagledavanje želja i ciljeva, ali i spremnost da se bude iskren prema sebi tokom kreiranja i realizacije planova za lično usavršavanje

Ljudi su skloni da rade stvari koje nisu u potpunosti korisne za njih. Iako vide da im neka ponašanja, reakcije ili uvjerenja ne donose mnogo dobrog, tvrdoglavo ih se drže i ne mijenjaju ih. Doživljavaju ih kao dio svoje ličnosti ili karaktera, kao nešto nepromjenljivo. Za svoja nezadovoljstva traže krivce u drugim ljudima ili okolnostima i odbijaju da vide da su oni odgovorni za sebe. Umjesto da prihvate da su promjene moguće i rade na sebi, oni ostaju u željama koje nisu ispunjene, planovima koji su odloženi i žale za propuštenim prilikama. Jasno je da vrijeme ne možemo vratiti, ali ono što možemo jeste da unaprijedimo i poboljšamo svoju sadašnjost i budućnost.

Proces otkrivanja svojih potencijala: Sve češće je u upotrebi termin „rad na sebi”. Svako iz svog ugla može da definiše rad na sebi u zavisnosti od toga na kom aspektu života trenutno ima fokus. Na primjer: „radim na sebi da bih imao bolju vezu sa partnerom” ili „radim na sebi da bih bio uspješniji u poslu” ili „radim na sebi da bih se osjećao zdravijim ili zadovoljnijim”. Uopšteno rečeno, rad na sebi je proces otkrivanja svojih snaga i potencijala, kao i mijenjanje onih sposobnosti koje nas ograničavaju u postizanju željenih ciljeva. Rad na sebi podrazumijeva mijenjanje sebe, usavršavanje emocionalnih stanja i praktičnih sposobnosti kako bi osoba napredovala.

Mijenjati sebe nije lako. To zahtijeva stalno poštovanje principa realnosti: realno sagledavanje sebe (kako mana tako i vrlina), realno sagledavanje svojih potreba i želja, kao i realno postavljanje planova i ciljeva. Zadovoljstvo dolazi tek onda kada naučimo da ne iskrivljujemo realnost, da ne gledamo samo kroz naočale želja i potreba, dakle – onda kada preuzmemo odgovornost i za sopstvene postupke.

Kako mijenjati sebe: Iskustva koja stičemo kroz život utiču da mijenjamo i prilagođavamo svoje odluke, proširujemo emotivne doživljaje, prilagođavamo ili mijenjamo životne ciljeve. Promjene su sastavni dio života i one su neminovne. Ako smo nezadovoljni nekim segmentom života, neophodno je da se u tom aspektu mijenjamo kako bismo postigli uspjeh. Ako promjena izostane, onda dolazi do stagnacije u napredovanju, a sa tim i do nezadovoljstva. Mijenjajući sebe, unapređujući svoje sposobnosti, čovjek postaje uspješniji i zadovoljniji svojim životom.

Bez obzira na to da li ste odlučili sami da radite na promjenama ili da vam u tome pomogne stručnjak, potrebno je da donesete odluku o promjeni. Odluka uključuje više stvari: spremnost da se pokrenete, spremnost da budete iskreni prema sebi i spremnost da preuzmete odgovornost za svoje uspjehe i neuspjehe.

Pet izazova: Ako ste spremni da zakoračite u istraživanje svog svijeta i mijenjate sebe, pripremili smo vam pet izazova kako bismo vam olakšali rad na sebi. Ovi izazovi podstiču širenje svijesti o sebi i daju vam priliku da sagledate u kojim aspektima biste mogli da se mijenjate. Pripremite svesku i olovku da bi vam ono na čemu radite bilo preglednije, i pripremite se za puno razmišljanja o sebi.

  1. izazov: Upoznajte i istražite sebe Pokušajte da definišete sebe. Ko ste, šta radite, koga imate od porodice i prijatelja, koja je vaša životna misija, šta je to što želite a imate, a šta je ono št o želite a nemate, šta odlažete da uradite za sebe, šta ste uspjeli da promijenite do sada, a šta vam ne polazi za rukom… Napravite listu svih onih stvari koje imate i želite, a potom onih koje nemate a želite.
  2. izazov: Inventar po životnim oblastima Razmislite o tome kakav život vodite, šta imate ili vam nedostaje u sljedećim oblastima: kakav vam je partnerski odnos ili ljubavni život? Kakva vam je finansijska situacija ili posao koji radite? Kakav vam je socijalni život? Kakvog ste zdravlja i kako ga njegujete?
  3. izazov: Definišite ciljeve Ako ste iskreno sagledali ono čime raspolažete, jasnije možete da vidite šta vam nedostaje i šta želite. Ono što želite možete dobiti samo ako definišete ciljeve. Cilj bi trebalo da bude jasno povezan sa željom (na primjer: želim da imam vitko tijelo, ili želim da radim zanimljiv i dinamičan posao itd.). Potrudite se da prvo izlistate sve ciljeve, a tek onda da krenete u njihovu realizaciju po prioritetima. Ne zaboravite da je vaš glavni cilj da budete zadovoljni sobom. Takođe, kada birate načine realizacije, izaberite aktivnosti koje mogu da budu zabavne, a da ujedno vode ka ostvarenju cilja.
  4. izazov: Preuzmite odgovornost Preuzimanje odgovornosti se ne odnosi samo na ono što nismo postigli, nego i na ono što jesmo. Ako ste u prvom koraku definisali ono što imate a želite, odmah ćete moći da razmislite i kako ste do toga došli – šta ste radili da to ostvarite, koje vještine ste koristili, kako ste se osjećali, na koji način ste razmišljali… Razmislite šta sada radite sa onim što nemate a želite. Okolnosti mogu biti različite, ali vi ste odgovorni za to kako ih sagledavate i na koji način ih koristite za sebe.
  5. izazov: Upravljanje emocijama Iako nas želje i emocije pokreću, one mogu da budu i kamen spoticanja na putu ka uspjehu. Razmislite dobro šta sve osjećate u datim okolnostima i situacijama. Napišite koja osjećanja prate vaše ciljeve, da li je to strah, osjećaj krivice, osjećaj da nešto ne možete i slično. Pokušajte da odgovorite na pitanja zašto se te emocije javljaju i kako možete da ih prevaziđete da biste došli do željenog cilja.