Savjeti za bezbrižno ljetovanje

 

Reakcije probavnog sistema na promjenu sredine su čest neželjen pratilac tokom putovanja. Uz poštovanje određenih pravila moguće ih je izbjeći.

 

Autor: J. Petrović

 

Smatra se da je putnička dijareja jedan od najčešćih zdravstvenih problema tokom ljetnih mjeseci, a prema nekim podacima sa njom se suočava svaka treća osoba koja promijeni mjesto boravka. Nekada je u pitanju samo prilagođavanje na nove klimatske uslove, ali najčešći uzrok su bakterijske i virusne infekcije. Prva na listi osumnjičenih je ešerihija koli, slijede je šigela, salmonela, kao i brojni drugi štetni bakterijski sojevi, a među krivcima se nalazi i rotavirus.

Simptomi i liječenje

Problemi obično nastaju tokom drugog ili trećeg dana boravka na novoj destinaciji, mada se događa i da se jave tek nakon povratka kući. Prosječno vrijeme trajanja problema je od tri do pet dana. Terapija je obično simptomatska, bitno je ne dopustiti dehidrataciju organizma uslijed velikog gubitka tečnosti. Nadoknada vode i elektrolita vrši se uzimanjem rastvora za rehidrataciju, a u komplikovanijim slučajevima potrebno je i davanje infuzije. Antibiotike ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, bez konsultacije sa ljekarom i farmaceutom. Odlazak ljekaru je obavezan ukoliko simptomi uporno traju ili se pogoršavaju (povišena temperatura, krv i sluz u stolici).

Preventiva

Pojačane mjere higijene su obavezne dok smo na putu, preporučljivo je sa sobom uvijek imati neko od sredstava za dezinfekciju („suho pranje”) ruku. Vodu bi trebalo piti isključivo u flaširanom obliku, voda iz česme kod osjetljivijih osoba može da izazove probleme. Problemi mogu da nastanu i ako konzumirate voće i povrće oprano u toj vodi, dok su kockice leda takođe moguć izvor zaraze. Hrana mora da prođe termičku obradu, a voće i povrće bi trebalo oljuštiti. Mlijeko i mliječni proizvodi, masna hrana, napici sa kofeinom, začini na koje niste navikli, pa i novi slatkiši, sve su ovo stvari koje bi trebalo zaobići tokom ljetovanja.

 

Pripremite se za put

Pet do sedam dana prije polaska na put bi trebalo da počnete sa preventivnim uzimanjem probiotskih preparata. Nastavite sa ovim dok ste na putu, kao i par dana nakon povratka. Južna Evropa i Mediteran spadaju u predjele sa rizikom od nastanka stomačnih problema koji se kreće od 10 do 20 procenata.

Ja'Whaun Bentley Jersey