Most između djetinjstva i zrelosti

 

Ostvarivanje sopstvene porodice i potomstva želimo svojoj djeci – pubertet je neizbježna stepenica ka tom cilju.

 

autor: Dr R. Kosić

 

Doba života kada dijete prerasta u odraslu osobu nazivamo pubertetom. Naziv potiče od latinske riječi pubertas – polno sazrijevanje. Istovremeno sa polnim sazrijevanjem nastupaju velike tjelesne, psihičke i socijalne promjene u životu mladića ili djevojke. Period puberteta se završava prestankom rasta u visinu i postizanjem spoljašnjih i unutrašnjih karakteristika koje obilježavaju odraslu osobu, sposobnu za samostalan život, partnerske odnose i dobijanje sopstvenog potomstva. Uzrast u kome će nastupiti pubertet višestruko se razlikuje između rasa. Veliki uticaj imaju genetski i društveno-socijalni faktori. Svi spoljašnji uticaji utiču na sazrijevanje centralnog nervnog i neuroendokrinog sistema žlijezda – često se čini da ovaj skladni orkestar loše zvuči, zato je period puberteta izazov za cijelu porodicu.

 

Vrijeme promjena

Vrijeme, način i brzina početka puberteta veoma su različiti. Poslije treće godine života dijete raste ujednačeno od 4 do 6 centimetara godišnje, sve do puberteta kada se prvo primijeti intenzivan rast u visinu. Maksimalno ubrzanje rasta je kod dječaka oko četrnaeste, a kod djevojčica dvije godine ranije. Tijelo raste neujednačeno – adolescenti imaju nesrazmjerno duge ruke i noge, velike šake i stopala, nezadovoljni su veličinom nosa i rasporedom masnog tkiva. Uvećavaju se unutrašnji organi, raste prosječan broj crvenih krvnih zrnaca i količina hemoglobina. Masno tkivo se uvećava i raspoređuje tako da tijelo dobija konture karakteristične za pol.

Porast polnog organa i pojava maljavosti ukazuju na to da je golobradi dječak zakoračio u svijet odraslih. Ovo se dešava obično oko trinaeste godine. Zabrinuće ga pojava akni na licu i prolazno uvećanje jedne ili obje dojke. Uz intenzivan rast, uvećanje mišićne mase i masnog tkiva dječaci postaju snažniji pol. Djevojčica će oko jedanaeste godine prvo primijetiti porast dojki, dlakavost u pubičnom i aksilarnom predjelu. Rano će započeti razvoj unutrašnjih polnih organa i širine karlice. Pojava prve menstruacije je završni događaj u pubertetu djevojaka. Potom će se brzina rasta u visinu usporiti, mjesečna krvarenja se regulišu u vremenu i dužini trajanja. Djevojka postaje sposobna za trudnoću i rađanje.

 

Kada je potrebno obratiti se ljekaru

Prerano ili prekasno pojavljivanje prvih znakova puberteta uvijek zahtijeva konsultaciju, pregled i nadzor ljekara. Potrebno je da se detaljno ispita porodična i lična istorija pubertetskog razvoja roditelja, ranije bolesti, povrede i dosadašnji razvoj mlade osobe. Nekada se dijete upućuje endokrinologu, koji na osnovu dodatnih ispitivanja utvrđuje da li je potrebna bilo kakva terapija ili samo praćenje normalne varijacije polnog sazrijevanja. Najčešće se javlja lažni pubertet kod djevojčica (izolovano uvećanje dojki, pojava maljavosti) ili kasni početak puberteta kod dječaka (obično se dokaže isti, kasni obrazac kod roditelja). Rjeđe se dešava da je poremećaj puberteta znak ozbiljnog endokrinološkog ili genetskog oboljenja – ipak, treba na to misliti ukoliko izostane ili prerano započne pubertetsko sazrijevanje djeteta.

 

Turbulentan period

Pubertet je period prelaska iz djetinjstva u zrelost. Mlada osoba treba da ostvari funkcionalnost odrasle osobe u svim sferama života. Pojava preoblikovanja tijela često izazove dileme kod mlade osobe, nezadovoljstvo sopstvenim izgledom prelijeva se u bunt prema svemu što se od njega očekuje. A očekuje se mnogo – da uspostavi emotivne odnose van porodice i izgradi seksualni identitet. U ranoj adolescenciji je karakteristično poistovjećivanje sa vršnjačkom grupom istog pola. Tako se dijele izazovi transformacije tijela i duše, razmjenjuju iskustva neslaganja sa odraslima. Bunt prema roditeljima, školi, normama ponašanja i oblačenja često uzdrma porodičnu idilu. Roditelji koji su uplovili u mirne luke poslije neprospavanih noći sa malom djecom i preležali dječje bolesti bivaju suočeni sa novom osobom u porodici.

 

Podrška i razumijevanje su neophodni

Borba za nezavisnost u porodici i rat sa cijelim svijetom završavaju se prihvatanjem pola, polnih karakteristika i sopstvene ličnosti. Uz završetak fizičkog i emotivnog sazrijevanja raste samopouzdanje i samopoštovanje uz ponovno približavanje porodici. Mladići i djevojke postaju sposobni za trajne partnerske veze. Pubertet je strmi uspon koji roditelji lakše ili teže savladavaju. Paradoksalno zvuči da su roditelji najveći saveznici u borbi za nezavisnost. Mladoj osobi treba mnogo razumijevanja na tom putu. Roditelji, ne stidite se da potražite stručnu pomoć ukoliko izgubite strpljenje. Važno je da ne izgubite povjerenje djeteta koje se sprema da se odvoji od vas.

 

Ja'Whaun Bentley Jersey