Dezodoransi i antiperspiranti

autor: A. Dučić Dipl. ing. MLD

Dezodoransi i antiperspiranti – naši saveznici u borbi protiv neugodnih mirisa ili neprijatelji našeg zdravlja?

Razlozi prekomjernog znojenja su različiti i mogu biti posljedica hormonalnog disbalansa, neke bolesti, gojaznosti, trudnoće, menopauze, ili jednostavno fizičke aktivnosti. Znojenje predstavlja veliku neugodnost zbog toga svi posežemo za različitim dezodoransima ili antiperspirantima koji nam pomažu da se osjećamo opušteno tokom dana, bez brige od neugodnih mirisa.

Dezodorans eliminiše neugodne mirise ali ne sprječava znojenje. On se obično zasniva na bazi alkohola koji pomaže u uništavanju bakterija. Dezodorans ima u sebi i parfem koji se brine za ljepši miris. Danas se svi puno više trude pronaći dezodorans na prirodnoj bazi koji ne sadrži alkohol i puno je zdraviji za nas.

Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprečava znojenje ali sa sobom nosi i zdravstvene rizike. Aktivni sastojci antiperspiranta obično uključuju spojeve na bazi aluminija koji blokiraju znojne žlijezde, a samim tim blokiraju znoj koji izlazi na vašu kožu.

Da li su štetni antiperspiranti?

Znojenje niko ne voli, niti volimo mrlje na odjeći, ali da li ste detaljno istražili šta to sadrži proizvod koji koristite. Antiperspiranti sadrže soli aluminija koje djeluju na protok znoja sužavajući pore znojnih žlijezda i blokirajući njihove kanale. Djeluju iritirajuće i nadražujuće što često rezultira crvenilom i upalom kože. Uz navedene sastojke, proizvodi uglavnom sadrže i parabene za koje se smatra da su opasni za zdravlje jer narušavaju hormonalnu ravnotežu, povećavaju rizik od pojave karcinoma dojke, karcinoma kože ali ni jedno ispitivanje ne dokazuje šta se tačno događa dugotrajnom upotrebom. Kako god, sve što blokira znojne žlijeezde ili utiče na hormonalnu ravnotežu treba izbjegavati.

Birajte dezodoranse bez aluminija i parabena!

S obzirom da se kao glavni štetni faktor dezodoransa navode soli aluminija i paraben, birajte one sa prirodnijim sastojcima. Oni vas neće zaštititi kako bi željeli ali trebamo uzeti u obzir da se kroz znojenje vrši detoksikacija vašeg tijela, pa ako razmislite to i nije tako loše. Redovno održavanje higijene i prirodni dezodoransi biće dovoljni da vas zaštite od neugodnih mirisa tokom dana.

U nastavku smo pripremili i jedan recept za one koji žele probati da naprave svoj dezodorans kod kuće:

  • 1 kašika sode bikarbone
  • 2 kašike gustina
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • Par kapi eteričnog ulja po želji

U manjoj posudi pomiješajte sodu i gustin, lagano dodajte ulje i pomiješajte. Ne morate iskoristiti cijelu količinu ulja jer smjesa ne smije biti rijetka, te na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Napravljenu smjesu čuvajte u manjoj kutijici sa poklopcem. Utrljajte lagano nakon tuširanja.

A za one koji nisu skloni eksperimentisanju možete omiljene proizvode provjeriti i tako što ćete na svoj mobilni telefon skinuti CodeCheck aplikaciju. .